Panningen, Netherlands

Koningin Máxima spreekt in Venlo met professionals VieCuri

Koningin Máxima in het VieCuri-ziekenhuis in Venlo. foto: Paul Rous
Koningin Máxima heeft dinsdag een werkbezoek gebracht aan het VieCuri-ziekenhuis in Venlo. Daar sprak ze met artsen, verpleegkundigen en andere professionals over het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG). Dit programma heeft als doel dat iedere patiënt, door bestaande zorg te evalueren, de bewezen beste zorg krijgt.
Youri Buis | 23 januari 2024 18:14 | Aangepast op 23 januari 2024 18:14
‘Niet snel vergeten’
“We kijken terug op een energieke middag en bedanken koningin Máxima voor haar oprechte interesse in het ZE&GG-programma en in VieCuri”, vertellen Sjoerd Repping, voorzitter van ZE&GG en IJsbrand Schouten, bestuursvoorzitter van VieCuri. “Zowel het inhoudelijke gesprek dat ze had met alle programmamedewerkers als het moment waarop de zorgverleners van VieCuri haar enthousiast toezwaaiden in onze centrale hal, gaan we niet snel vergeten!”

Toegankelijk en betaalbaar
VieCuri is een inspirerend voorbeeld van de werkwijze rond ZE&GG in de praktijk. Tijdens het bezoek van koningin Máxima stond de vraag wat er nodig is om ook in de toekomst de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, centraal. Het werkbezoek begon met een rondetafelgesprek met een afvaardiging van alle partijen. Vervolgens kreeg de koningin een rondleiding door het ziekenhuis en zag ze enkele praktijkvoorbeelden.

Demonstratie
Na de rondleiding bezocht de koningin de verpleegafdeling interne-ouderen geneeskunde. Daar kreeg ze onder meer een demonstratie van de hulpmiddelen die verpleegkundigen kunnen gebruiken bij onrustige patiënten, te zien. Hierna ging koningin Máxima in gesprek met een KNO-arts en dermatoloog. Zij lieten zien hoe ‘spiegelinformatie’ helpt bij de invoering van ZE&GG. ‘Spiegelinformatie’ is data waarmee kan worden vergeleken hoe ieder ziekenhuis de bewezen effectieve zorg toepast. Het bezoek werd afgesloten met een informatiemarkt. Daarin werd duidelijk dat ZE&GG niet alleen een ziekenhuisconcept is, maar ook toepasbaar is op andere zorgsectoren, zoals huisartsenzorg en dure geneesmiddelen.

Groot compliment
“We hebben met koningin Máxima goede gesprekken gehad over de maatschappelijke uitdagingen om de zorg ook in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en van voldoende kwaliteit te laten zijn”, aldus Repping. Schouten en zijn collega’s kijken terug op een bruisende dag: “Dit bezoek sterkt ons erin dat onze aanpak de juiste weg is. We zijn ontzettend trots dat anderen ons als voorbeeld zien. Het bezoek van koningin Máxima is een groot compliment voor al onze medewerkers.”

Een uitgebreid verslag van het bezoek van koningin Máxima is te lezen op de website van VieCuri.

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Kinderarts VieCuri slaat in open brief alarm over vapen

Drs. Hylke van der Heijden heeft in een open brief haar zorgen geuit over de toenemende populariteit...

Koningin Máxima bezoekt ziekenhuis VieCuri in Venlo

Koningin Máxima brengt op 23 januari een werkbezoek aan het VieCuri-ziekenhuis in Venlo. Ze bezoekt ...

Drukke jaarwisseling voor personeel VieCuri

Het ziekenhuispersoneel van VieCuri heeft een drukke jaarwisseling achter de rug. Afgelopen nacht me...

Miljoenentekort bij Ziekenhuis VieCuri

Ziekenhuis VieCuri stevent dit jaar af op een financieel tekort van 6 tot 8 miljoen euro. Om weer ge...

Wethouder Beukema spreekt met koningin over mentale gezondheid jongeren

Wethouder Machteld Beukema was dinsdag samen met collega’s en betrokkenen van de gemeente Peel en Ma...

Gemeente praat met Máxima over mentale gezondheid jongeren

Wethouder Machteld Beukema was dinsdag samen met een afvaardiging van de gemeente Peel en Maas te ga...