Panningen, Netherlands

Leerlingen Maasbree voeren actie tegen zwerfafval

Leerlingen van basisschool De Violier en OBS De School in Maasbree doen mee aan de Kinderraad van gemeente Peel en Maas. Eén van de opdrachten die de leerlingen hebben gekregen, is om aan de slag te gaan met de thema’s leefbaarheid en burgerschap. Dit doen zij in samenwerking met Peel en Maas Schoon, Stichting Vorkmeer en Bibliotheek Maas en Peel door het organiseren van de ‘Groep 8 aan de slag voor Maasbree Challenge’.
Youri Buis | 14 juni 2023 13:43 | Aangepast op 14 juni 2023 13:43
Thuis of op school
Volgens Peter Maessen van Peel en Maas Schoon is het belangrijk om veel aandacht te hebben en blijven hebben om zwerfafval tegen te gaan. “Het begint bij de kleinsten. De jeugd is de toekomst, dus we proberen met name groep 8 van de basisscholen te informeren. Dat als je nú opruimt en als je dat straks ook doet als je naar de brugklas fietst, gooi dan de rommel ook niet zomaar weg, maar bewaar het dan ook en doe het in de prullenbak als je thuis of op school komt,” zegt Peter, die de kinderen samen met zijn collega-vrijwilligers begeleidt.

Hangjongeren
Beide basisscholen zetten zich met name in voor het bestrijden van zwerfval in de gemeente, dat veelal wordt veroorzaakt door hangjongeren. Bij Stichting Vorkmeer komen er veel meldingen binnen van jongeren die elkaar ontmoeten in de openbare ruimte. “Met zwerfafval en ergernis bij inwoners tot gevolg,” stelt Vincent Admiraal, jongerenwerker bij Stichting Vorkmeer. De jongerenwerkers richten zich voornamelijk op jeugd tussen de 10 en 16 jaar. “Het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat de hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn, waardoor zij sommige dingen niet helemaal kunnen overzien en daardoor blijft rotzooi liggen. Naarmate ze ouder worden, wordt dat toch wel minder,” aldus Maurice.

Schoner en beter
De leerlingen lopen een route door de omgeving van het Kennedyplein, de Dorpstraat en de Piet Peterstraat in Maasbree. “We zijn veel afval aan het verzamelen om de natuur schoner en beter te maken voor onze toekomst,” legt één van de kinderen die meedoet aan de actie uit. Iemand anders vertelt wat ze zelf met afval doet. “Ik probeer naar een prullenbak te lopen. Of ik er iets van durf te zeggen als een vriend of vriendin iets weggooit? Dat durf ik wel, maar meestal raap ik het gewoon op en gooi ik het zelf in de prullenbak.”

Kinderraad
Naast het opruimen van zwerfafval, voeren de leerlingen ook dialooggesprekken met leraren die op de route staan. Donderdag presenteren de leerlingen hun actie in de Kinderraad. Basisschool De Violier en OBS De School zijn twee van de in totaal tien deelnemende scholen. Van iedere school gaan twee kinderen naar de Kinderraad. Een jury bepaalt welke groep leerlingen in hun ogen de beste actie heeft georganiseerd.

Meest gelezen

Dak zwembad Baarlo ingestort

De redactie | 13 jul 2024 12:02

Video: Zo stort het dak van zwembad Baarlo in

De redactie | 13 jul 2024 17:37

Al twee dagen opstoppingen op Napoleonsweg

De redactie | 9 jul 2024 16:11

Twee gewonden bij botsing in Panningen

De redactie | 11 jul 2024 10:40

Lees ook

Organisatie voetbaltoernooi Maasbree zoekt gastgezinnen

Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus 2024 organiseert stichting MVC'19 voor de 17e keer het MVC TOP ...

Ouders groep 8 Violier maken lied voor schoolverlaters

De vaders van groep 8a van De Violier in Maasbree hebben voor hun kinderen een lied gemaakt ter afsl...

De Woeste Hoeve wordt erotisch massagesalon Magic Sensation

Seksclub de Woeste Hoeve in Maasbree is verkocht en wordt een erotisch massagesalon met de naam Magi...

Boa's Horst aan de Maas mogen toezicht houden rondom noodopvang Maasbree

Toezichthouders van de gemeente Horst aan de Maas mogen ook toezicht houden in de omgeving van de ti...

Dochter maakt boek van moeder over Maasbreese historie af

Een boek met verhalen over het verleden van Maasbree. Schrijfster Nellie Mulders vond dat die er moe...

Onderwijs op opvanglocatie in Maasbree om asielzoekers aan passend onderwijs te krijgen

Een onderwijslocatie op de opvanglocatie in Maasbree is een mogelijke oplossing voor de kinderen op ...