Panningen, Netherlands

Leo Mouës is 60 jaar priester: “Heel boeiende tijd”

Leo Mouës in de lazaristenkapel in Panningen.
Priester Leo Mouës vierde deze week zijn 60-jarig priesterjubileum. Dat werd gevierd met een feestelijke mis in de Panningse lazaristenkapel, waarbij 120 gasten aanwezig waren. Er werd teruggekeken naar de zes decennia van Mouës als priester. “De mensen hebben een behoorlijk lange zit gehad, want het duurde twee uur.”
Youri Buis | 22 maart 2024 20:16 | Aangepast op 22 maart 2024 20:16
Het priesterschap trok Mouës al vroeg aan. Als kind zag hij de paters voorbij zijn huis rennen, bijvoorbeeld studenten die op weg waren naar school. Sommige kende hij persoonlijk. Als tiener werd de wens om priester te worden concreet. Zo kwam hij bij de lazaristen terecht.

2.500 meter hoogte
In 1964 werd hij ingewijd als priester. Vervolgens werkte hij enkele jaren in Midden-Amerika, waar hij lesgaf in Panama, El Salvador en Guatemala. Daar kreeg hij ook een parochie van zo’n 16.000 mensen onder zijn hoede. “Hoog in de bergen op 2.500 meter hoogte. Daar ben ik begonnen. Het was een heel boeiende tijd”, vertelt Mouës nuchter in het televisieprogramma Studio P&M.

Strakke organisatie
Boeken had Mouës niet nodig. “Er waren andere dingen die wel belangrijk waren”, zegt de priester over zijn tijd in Midden-Amerika. Kenmerkend voor zijn werkwijze was een strakke organisatie. “Er moest een school gerund worden, je moest zorgen voor aanvoer van medicijnen, van alles hoorde erbij. We hebben ook nog een huisartsschool gebouwd om meisjes op te leiden”, aldus Mouës.

Terugkeer
Hoewel hij geen heimwee had naar Nederland, keerde hij na twaalf jaar Zuid-Amerika ‘vanwege omstandigheden’ toch terug naar zijn vaderland. Hij ging werken in een parochie in Eindhoven. Daarna werkte hij tien jaar lang als rector in Venlo. Mouës noemt het een geweldig mooie tijd. “Dat je steeds met mensen bezig was. Met zieken, hun familie en het personeel”, vertelt hij glunderend.

Eerste liefde de sterkste
Iets betekenen voor anderen is altijd zijn grote streven geweest. Na zijn pensioen werkte Mouës 20 jaar als vrijwilliger in het zorgcentrum in Meijel, om zich vervolgens bezig te houden met de financiële afdeling. Dat doet hij vandaag de dag nog steeds, inmiddels al weer 25 jaar. Tegelijkertijd koestert hij warme gevoelens richting het continent waar hij zo lang en graag heeft gewerkt. “Jonge mensen zeggen wel eens: de eerste liefde is de sterkste. Ik denk dat dat voor ons ook geldt. Je eerste missie, je eerste werk, dat blijft altijd bij.”

“Wat ik mensen wil meegeven? Dat je alleen maar naar een goede wereld kunt kijken als mensen er voor elkaar zijn. Of je nu de percelen aanharkt of de minister-president bent”, zo sluit Mouës af. Bekijk het hele gesprek met de priester in Studio P&M.

Lees meer over:

Jubileum|Priester|Studio P&M|

Meest gelezen

Plannen voor woningbouw Helden in volgende fase

Youri Buis | 26 mei 2024 10:21

Sloophamer in voormalige bakkerij Werts

De redactie | 23 mei 2024 14:35

Bus vat vlam op Noorderbaan

De redactie | 23 mei 2024 08:13

Lees ook

Geen nominaties en publieksprijs bij uitreiking Cultuurprijs Peel en Maas

De organisatie van de Cultuurprijs Peel en Maas maakt geen nominaties meer bekend voor de prijs. Ook...

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Een wooncomplex in een groene omgeving voor jong en oud, waar continu zorg geboden en gewaarborgd wo...

Jan Bouten afgelost als centrummanager: “Altijd nieuwe ideeën”

Na ruim 19 jaar centrummanager van Panningen te zijn geweest, heeft Jan Bouten zijn stokje overgedra...

Cultuurmakelaars moeten cultuur in Beesel nieuw leven inblazen

Beesel is een gemeente waar de culturele invulling beter kan. Dat vindt de gemeente zelf, dat met Sj...

Tachtigste editie van De Moennik met verhaal over middeleeuws ‘Panningerhof’

Deze vrijdag is er een nieuwe uitgave van het historisch tijdschrift De Moennik verschenen. Daarin s...

Vanavond in Studio P&M

In een nieuwe uitzending van Studio P&M is er aandacht voor het Middeleeuwse Panningerhof en praten ...