Panningen, Netherlands

Mariagrot in Panningen in ere hersteld

Het Mariabeeld aan de buitenkant van de grot.
De eeuwenoude Mariagrot vlakbij Beringerzand in Panningen is in ere hersteld. De werkgroep Kruisen en Kapellen werkte er maandenlang aan. Met een inzegening door lazarist Harrie Jaspers werd de renovatie omlijst.
Youri Buis | 26 maart 2024 18:09 | Aangepast op 26 maart 2024 18:09
Badkuip
“Ik ben heel trots. Vooral op de manier waarop Maria rechtop in de badkuip staat”, zegt Jac Kranen van de werkgroep Kruisen en Kapellen. De bovenste helft van de grot bevat aan de buitenkant een Mariabeeld. De badkuip diende als mal om de bakstenen rondom het beeld te metselen. “De stenen komen van een berg, die hebben we kunnen hergebruiken. Dat is altijd een meevaller, want normaal kom je daar niet aan”, vult collega-lid Sjraar Teeuwen aan.

In verval
Beringerzand was vroeger het buitenverblijf van de in Panningen gevestigde paters lazaristen. Die kochten begin vorige eeuw de grond en transformeerde het gebied tot een oord van rust en ontspanning. Toen de paters het in 1969 verkochten en het terrein een camping werd, raakte de grot in verval. En dus moest er iets gebeuren. In 2016 werd al geadviseerd om de grot te renoveren, maar dat was toen te duur. Dankzij een subsidieregeling van de provincie kon het dit jaar alsnog gebeuren.

Stiltemoment
Daar zijn niet alleen de campingeigenaren, maar ook de paters zelf blij mee. “Ik denk dat ze het heel mooi vinden dat het in oude glorie hersteld wordt. Anders lag hier maar een grot waar niks mee gedaan werd”, aldus Teeuwen. Mede-werkgroeplid Jos Keymes hoopt dat er bij de gerenoveerde Mariagrot hetzelfde gebeurt als bij de Mariakapel aan de Kaumeshoek. “Daar komen ontzettend veel mensen om even een stiltemoment te hebben. We verwachten dat dat hier ook zo gaat zijn.”

Bernadette
De provincie droeg 12.000 euro bij, de rest van het bedrag betaalde de gemeente. Ook voor de beelden stond de werkgroep voor een uitdaging. Een 3D-printer bood uitkomst, onder anderen voor Bernadette. “Dat is een keramisch beeld afkomstig uit Beesel van Sint-Joris. Het was eigendom van de paters-lazaristen in Panningen. Het stond hier, maar zij wilden het graag terug”, vertelt Kranen. Hij probeerde het beeld zo goed mogelijk in originele staat na te maken. “Een geprint beeld zo schilderen dat het lijkt alsof het van keramiek is”, vervolgt hij.

600 uren
Voor de werkgroep is de gerenoveerde Mariagrot misschien wel de kroon op het werk. Het is in ieder geval het grootste project dat de mannen hebben aangepakt. “Er is zo’n 600 uren aan gewerkt en daarom bleven andere projecten liggen. Op een gegeven moment moeten we keuzes maken”, aldus Teeuwen.

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Lourdesgrot wordt opgeknapt met 3D-geprinte beelden

De Maria- of Lourdesgrot op het terrein van Beringerzand in Panningen, wordt gerestaureerd. De Werkg...

Mariagrot Beringerzand wordt gerestaureerd

De Maria- of Lourdesgrot die gelegen is op het terrein van Beringerzand in Panningen, wordt gerestau...

Markering Liberationroute bij Mariagrot in Reuver

Bij de Mariagrot in Reuver staat sinds donderdag een ‘Vector of Memory’. Met deze markering maakt Re...

Campingseizoen is begonnen

Met het voorjaar voor de deur is het campingseizoen van start gegaan. Ruim 200 caravans kwamen dit w...