Panningen, Netherlands

Musschenberg Kessel-Eik in ere hersteld

De Musschenberg beschikt weer over een vrij uitzicht op de Maas. foto: Youri Buis
De Musschenberg in Kessel-Eik is in ere hersteld. Vroeger was het normaal om op deze plek van het uitzicht te genieten, maar de laatste jaren lag het natuurgebied er heel anders bij. Dankzij de inzet van een werkgroep en bewoners van Kessel-Eik ziet het natuurgebied er weer als vanouds uit.
Youri Buis | 4 oktober 2023 16:25 | Aangepast op 4 oktober 2023 15:52
Groene hart
“Welkom in Kessel-Eik!”, roept Jeanne Hesen trots bij het betreden van de Musschenberg. Zij is één van de vijf leden van de gelijknamige werkgroep. “We zijn heel blij dat we nu zo ver zijn gekomen met de uitvoering. Dit is een onderdeel van een groot plan, het groene hart van de Musschenberg”, vertelt Hesen. Toen het Dorpsoverleg van Kessel-Eik zo’n vijf jaar geleden de wensen van inwoners inventariseerde, zijn er verschillende werkgroepen opgestart, waaronder de werkgroep ‘Musschenberg’. “Met als doel om het weer in de oude staat te herstellen, zo goed en slecht als dat gaat”, zegt Jan Reinders, een ander lid van de werkgroep.

Wachten
Zoals de Musschenberg er de afgelopen jaren uit zag, wil Kessel-Eik niet meer. Om het gebied aan de Maas in de oude staat te herstellen, was ondersteuning van de gemeente, provincie en andere partijen nodig. In totaal is de werkgroep ruim 4,5 jaar met dit proces bezig geweest. Die periode bestond vooral uit veel geduld hebben, vertelt werkgroeplid Miranda Reinders. “Je hebt mails verstuurd en dan moet je wachten, een week is niks. Dan is het vakantie, dan nog even wachten, dan moet je weer andere personen benaderen… dat duurt gewoon allemaal lang”.

Geocaching
De Musschenberg is bij uitstek een ideale locatie voor toeristen, maar toch vooral voor de eigen dorpsbewoners. Cindy Willemsen zegt dat de werkgroep meerdere plannen heeft voor de omgeving, buiten de fiets- en wandelroutes die er al zijn. “Een aanlegsteiger en er komt een inlaadplaats voor boten bij”, zegt het werkgroeplid. Het kleine recreatieoppervlak even verderop wordt voorzien van bankjes en ook aan de jonge generatie wordt gedacht. “Wij willen ook geocaching opzetten zodat de jeugd een leuker doel heeft om de wandelen”. Geocaching is een activiteit waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-functie.

Waarschuwingsborden
Het vrije uitzicht op de Maas is terug, maar helemaal af is de hernieuwde Musschenberg nog niet. De laatste details moeten nog worden aangebracht, zoals het plaatsen van waarschuwingsborden en een railing. Zwemmen in het Maaswater is namelijk niet toegestaan vanwege de sterke stroming bij de Musschenberg. De plek is al toegankelijk voor bezoekers.

Lees meer over:

Kessel-Eik|Musschenberg|

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Kessel-Eik doet mee aan landelijk onderzoek naar gemeenschapsontwikkeling

Kessel-Eik is een van de 32 dorpen waar onderzoek wordt gedaan naar gemeenschapszin.

Brouwerie ’t Eikkaterke stopt ermee

Brouwerie ’t Eikkaterke uit Kessel-Eik stopt. Dat laten eigenaren Wesley en Jessica Janssen weten.

Kaarsjes branden voor overleden Max op Prisma-scholen

Het is een dag met een lach en een traan. In Helden vond vrijdagochtend te uitvaart plaats van de He...

Maatregelen vanwege hogere waterstand van de Maas

In Kessel en Kessel-Eik worden maatregelen genomen vanwege een hogere waterstand van de Maas. Zo zij...

Maak kennis met Lynn Nellen, prinses van De Eikkaters

Tot aan de vastelaovend leren we in P&M Vandaag de prinsen en prinsessen in Peel en Maas kennen. Wat...

Huis van stro in Kessel-Eik definitief

Aan de Lanterdweg in Kessel-Eik wordt momenteel hard gewerkt aan een huis van stro. Koen Sweelssen e...