Panningen, Netherlands

Omstreden spreidingswet aangenomen door Eerste Kamer

De spreidingswet is dinsdag goedgekeurd in de Eerste Kamer. Met de wet krijgen alle gemeenten de taak om asielopvang te realiseren. Als een gemeente geen opvang wil regelen, kan de overheid die gemeente met de spreidingswet daar toe dwingen.
De redactie | 23 januari 2024 15:55 | Aangepast op 23 januari 2024 15:55
Door deze wet is het nu de verplichte taak van elke gemeente om mensen op te vangen die asiel zoeken. Hoeveel plekken er moeten komen, wordt bepaald door te kijken naar hoeveel mensen er wonen en hoe rijk de gemeente is.

2077 plekken
Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat in Limburg er voor het eind van dit jaar 2077 plekken moeten zijn waar mensen die asiel zoeken kunnen verblijven. Om gemeenten aan te moedigen mee te doen, krijgen ze geld. Een gemeente die zich binnen de eerste drie maanden aanmeldt en belooft meer dan honderd plekken voor vijf jaar beschikbaar te stellen, krijgt 5000 euro per plek. Gemeenten die snel meedoen maar niet voor vijf jaar kunnen beloven, krijgen 2500 euro per plek. Ze mogen zelf bedenken waaraan ze het geld willen besteden.

Horst aan de Maas
Horst aan de Maas heeft al vanaf 1 april 2024 plek voor 400 mensen die statushouder zijn. Hiermee voldoet de gemeente aan de taak die ze zelf hebben gekregen en aan de taak van omliggende gemeenten zoals Peel en Maas. Met de nieuwe wet kan Horst aan de Maas ook aan een van deze omliggende steden gemeente om verplichte opvang voor asielzoekers te regelen.

Opvang
Belangrijk om te weten is dat deze wet alleen over de opvang van mensen die asiel zoeken gaat en niet over de opvang van mensen uit Oekraïne.

Lees meer over:

Eerste Kamer|

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Marlou Absil op CDA-kandidatenlijst Eerste Kamer

Marlou Absil uit Helden staat op plek 19 van de CDA-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. De politic...