Panningen, Netherlands

Onervaren muzikanten beginnen orkest: "Als dat maar goed komt"

De eerste klanken van het nieuwste orkest van Peel en Maas klonken woensdag. Alle spelers hebben één overeenkomst: ze hebben nog nooit eerder op dat instrument gespeeld.
De redactie | 6 oktober 2023 09:14 | Aangepast op 6 oktober 2023 09:14
Vijftig inwoners vormen het nieuwe orkest. Onder de naam Nieuw Talent Orkest Peel en Maas gaan ze ervaren hoe het is om samen muziek te maken. Woensdag maakten de deelnemers kennis met hun instrument en de andere muzikanten.

Eerste tonen
"Ik heb het instrument maandag gekregen, maar mocht het nog niet in elkaar zetten", vertelt Engela Snijders uit Meijel die dwarsfluit speelt. "Ik hoop dat ik er een toon uit ga krijgen vanavond", vult Marjon Pieterse uit Panningen aan. Nadat er wordt uitgelegd hoe het instrument in elkaar moet worden gezet, gaan ze aan de slag met spelen. Dat blijkt nog niet eenvoudig. Langzaam komen er tonen uit het instrument.

Nu of nooit
Ook voor de 79-jarige Jan Hermkens uit Maasbree is het spelen van een trompet nieuws. Tientallen jaren geleden deed hij het, maar nu waagt hij zich er weer aan. "Als ik het wil, moet ik het nu doen, dus ik ga ervoor."

Friesland
Het orkest is een project van de muziekverenigingen uit de gemeente Peel en Maas, dat voortkomt uit een landelijk initiatief dat een aantal jaren geleden gestart is in Friesland. Daar is het succesvol, vertelt Annewiep Bloem. "Nieuw Talent Orkest is een initiatief van de Friese dirigent en musicus Guus Pieksma. Het begon zes jaar geleden bij de fanfare in Stavoren. Ouders van leerlingen wilden, net als hun kinderen, een instrument leren bespelen. Het werd een succes en andere verenigingen startten ook een Nieuw Talent Orkest. Het heeft inmiddels in het hele land al veel nieuwe muzikanten opgeleverd. Zij spelen nu samen in opleidingsorkesten óf hebben zich aangesloten bij een vereniging."

Concert
Na de kennismaking, wordt er gelijk samen gespeeld. Dat moet ook wel, binnen tien weken moet het orkest klaargestoomd worden om een concert te geven. "Ik hoop dat het gaat lukken", vertelt Marjon Pieterse. Annewiep is daar niet bang voor. "Het lukt altijd. Mensen zijn soms wat sceptisch, maar de ervaring leert dat het een succes wordt.

Wachtlijst
Het project is nu al succesvol. Er is al een wachtlijst voor een nieuw orkest, volgend jaar. Dan gaat er weer een orkest aan de slag.

Meest gelezen

Geschokte reacties na overlijden Maasbreese

De redactie | 16 feb 2024 14:29

Panningse lingeriewinkel opent tweede vestiging

Youri Buis | 15 feb 2024 15:12

Politie zoekt getuigen na woninginbraak in Egchel

Niels van Rens | 18 feb 2024 14:56

Lees ook

Nieuw Talent Orkest treedt vrijdag voor het eerst op

In tien weken tijd is een groep onervaren muzikanten klaargestoomd voor een concert. Vrijdag treden ...

Terugkijken: Nieuw Talent Orkest (afl. 1)

In tien weken tijd gaat een groep onervaren muzikanten aan de slag om samen muziek te maken. Vijftig...

Vijftig muzikanten melden zich aan voor Nieuw Talent Orkest

Voor het project Nieuw Talent Orkest Peel en Maas hebben vijftig nieuwe muzikanten zich aangemeld. H...