Panningen, Netherlands

Ruim twee miljoen uitnodigingen HPV-vaccinatie

Begin 2023 ontvangen ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen de uitnodiging voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het gaat in Noord- en Midden Limburg om zo’n 34.000 mannen en vrouwen van 19 tot 27 jaar.
De redactie | 11 januari 2023 20:01 | Aangepast op 11 januari 2023 20:01
Uit onderzoek blijkt dat jongeren niet of nauwelijks bekend zijn met het virus. Een op de vijf noemt de kans op een HPV-besmetting waarschijnlijk, terwijl vier op de vijf daadwerkelijk besmet raakt. HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. De vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker en werd in 2022 voor het eerst behalve aan meisjes ook aan jongens aangeboden. Ruim 50% van de jongens heeft een eerste vaccinatie tegen HPV gehaald. Dit voorjaar ontvangen naast de groep jongvolwassenen opnieuw ruim 800.000 tieners onder de 18 een uitnodiging.

Zelf een afspraak plannen
Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en die zich tegen HPV willen beschermen, kunnen vanaf week 2 via www.hpvafspraak.nl zelf een afspraak plannen bij de GGD Limburg-Noord. Deze speciale website maakt deel uit van de campagne die door RIVM en GGD GHOR Nederland is ontwikkeld. Voor een goede en langdurige bescherming zijn twee vaccinaties nodig, met een half jaar ertussen.

Bescherming tegen hoogrisico-typen
HPV is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus, waar acht op de tien mensen mee geïnfecteerd raken. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig en kan na jaren (een voorstadium van) kanker ontstaan. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, het gaat dan om zo’n 1.100 vrouwen en circa 400 mannen.

Lees meer over:

Vaccinatie|HPV|

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Najaarsvaccinatie tegen coronavirus gestart

De najaarsronde voor de coronaprik is maandag gestart. Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf die ...

Vaccinatie tegen apenpokkenvirus gestart

De GGD is donderdag gestart met het vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Alleen mensen met een pers...

Nieuwe vaccinatieronde tegen corona start in het najaar

Vanaf half september worden de eerste uitnodigingen voor een nieuwe vaccinatieronde tegen corona ver...