Panningen, Netherlands

Speculaas uit Reuver de lekkerste van Limburg: “De juiste smaak”

Voor het lekkerste speculaasje moet je in Reuver zijn. Banketbakker René van Betteraij maakt voor het tiende jaar op rij de lekkerste van Limburg. De bakker kreeg deze onderscheiding in de categorie ‘speculaas zonder amandelen’.
Youri Buis | 16 november 2023 11:14 | Aangepast op 16 november 2023 11:14
Beoordeling
“Iedere keer is het weer speciaal want je moet toch maar winnen. Dan doe je als bakker toch iets goed, hè?”, beseft Van Betteraij. De zoektocht naar het lekkerste speculaas wordt jaarlijks georganiseerd. Eerst wordt er per provincie een winnaar uitgeroepen. Van alle provinciewinnaars kiest een jury, bestaande uit een vakjury en consumentenjury, één landelijke winnaar. Er wordt beoordeeld op criteria als uiterlijk, bakaard, smaak, kleur en verpakking.

Categorieën
Meedoen kan in verschillende categorieën. Naast speculaas met of zonder amandelen, is er ook nog een categorie voor gevulde speculaas. Van Betteraij doet alleen mee aan de categorieën met of zonder amandelen. In die laatstgenoemde categorie heeft de Reuverse bakker dus wederom beslag gelegd op de Limburgse titel. Wat is nou hét geheim van goede speculaas?

Juiste smaak
“Hij heeft een mooie bite, hij knakt een beetje”, begint Van Betteraij. Ook de verhouding kruiden is erg belangrijk, vertelt hij. Neem bijvoorbeeld het koken van aardappelen. Doe je er te veel zout in, dan smaken ze niet meer. “Dat is met de kruiden in speculaas idem dito: als er te veel kruiden in zitten, krijg je een pittige of scherpe smaak. Het is de kunst om met het recept dat je hebt de juiste smaak te krijgen”, vervolgt hij.

2.000 koekjes
Wie denkt dat er met de hand figuurtjes in koekjesdeeg wordt gedrukt, heeft het mis. Met behulp van een machine worden er razendsnel 36 speculaasjes in één keer voorbereid. Deze komen op een plaat te liggen, waarna er meerdere van die platen de oven in gaan. Per dag worden er ruim 2.000 speculaasjes gebakken.

Ieder wat wils
Aan belangstelling geen gebrek voor de speculaas van Van Betteraij, zeker nu de feestmaand eraan komt. De bakkerij verwacht grote drukte. Hoe je het koekje ook eet, met de speculaas uit Reuver zijn er weinig slechte combinaties mogelijk. “Ik vind het het lekkerst om ‘m gewoon zo te eten”, zo spreekt de bakker zijn eigen voorkeur uit. “Maar er zijn ook mensen die het koppelen aan het ontbijt, bijvoorbeeld op een wit broodje. Even laten liggen zodat die knak er een beetje uit gaat. Er zijn een hoop mensen die dat lekker vinden. Ieder wat wils, hè?”

Lees ook

Gehandicaptenplatform en wethouder verdeeld over verkeersmaatregelen Reuver

De verkeersveiligheid in het centrum van Reuver blijft een heet hangijzer. Het gemeentelijk gehandic...

Streep door Wunderfest in Reuver

De organisatie achter het winterfestival Wunderfest heeft besloten de stekker uit het evenement te t...

Gemeente neemt maatregelen centrum: zebra bij ingang kloostertuin Reuver

De gemeente Beesel neemt maatregelen om de toegankelijkheid en verkeersveiligheid in het centrum van...

Het einde van het Reuverse verzet: arrestaties, executies en een codewoord

Ruim tachtig jaar geleden kwam er op gruwelijke wijze een einde aan het Reuverse verzet. Twee leden ...

Geen plan van Luxor, drie scenario's voor toekomst Schakel

Er gaan drie scenario’s worden onderzocht voor de toekomst van De Schakel in Reuver. De eigenaar van...

Trio Gesjat in finale KVL

Trio Gesjat en de Rietjes uit Reuver is de enige artiest uit Peel en Maas en Beesel dat de finale va...