Panningen, Netherlands

Speculaas uit Reuver de lekkerste van Limburg: “De juiste smaak”

Voor het lekkerste speculaasje moet je in Reuver zijn. Banketbakker René van Betteraij maakt voor het tiende jaar op rij de lekkerste van Limburg. De bakker kreeg deze onderscheiding in de categorie ‘speculaas zonder amandelen’.
Youri Buis | 16 november 2023 11:14 | Aangepast op 16 november 2023 11:14
Beoordeling
“Iedere keer is het weer speciaal want je moet toch maar winnen. Dan doe je als bakker toch iets goed, hè?”, beseft Van Betteraij. De zoektocht naar het lekkerste speculaas wordt jaarlijks georganiseerd. Eerst wordt er per provincie een winnaar uitgeroepen. Van alle provinciewinnaars kiest een jury, bestaande uit een vakjury en consumentenjury, één landelijke winnaar. Er wordt beoordeeld op criteria als uiterlijk, bakaard, smaak, kleur en verpakking.

Categorieën
Meedoen kan in verschillende categorieën. Naast speculaas met of zonder amandelen, is er ook nog een categorie voor gevulde speculaas. Van Betteraij doet alleen mee aan de categorieën met of zonder amandelen. In die laatstgenoemde categorie heeft de Reuverse bakker dus wederom beslag gelegd op de Limburgse titel. Wat is nou hét geheim van goede speculaas?

Juiste smaak
“Hij heeft een mooie bite, hij knakt een beetje”, begint Van Betteraij. Ook de verhouding kruiden is erg belangrijk, vertelt hij. Neem bijvoorbeeld het koken van aardappelen. Doe je er te veel zout in, dan smaken ze niet meer. “Dat is met de kruiden in speculaas idem dito: als er te veel kruiden in zitten, krijg je een pittige of scherpe smaak. Het is de kunst om met het recept dat je hebt de juiste smaak te krijgen”, vervolgt hij.

2.000 koekjes
Wie denkt dat er met de hand figuurtjes in koekjesdeeg wordt gedrukt, heeft het mis. Met behulp van een machine worden er razendsnel 36 speculaasjes in één keer voorbereid. Deze komen op een plaat te liggen, waarna er meerdere van die platen de oven in gaan. Per dag worden er ruim 2.000 speculaasjes gebakken.

Ieder wat wils
Aan belangstelling geen gebrek voor de speculaas van Van Betteraij, zeker nu de feestmaand eraan komt. De bakkerij verwacht grote drukte. Hoe je het koekje ook eet, met de speculaas uit Reuver zijn er weinig slechte combinaties mogelijk. “Ik vind het het lekkerst om ‘m gewoon zo te eten”, zo spreekt de bakker zijn eigen voorkeur uit. “Maar er zijn ook mensen die het koppelen aan het ontbijt, bijvoorbeeld op een wit broodje. Even laten liggen zodat die knak er een beetje uit gaat. Er zijn een hoop mensen die dat lekker vinden. Ieder wat wils, hè?”

Meest gelezen

Vrouw mishandeld in steegje; politie zoekt getuigen

De redactie | 29 feb 2024 08:51

Maasbree staat stil bij overleden Sam

De redactie | 29 feb 2024 12:05

Centrum Panningen vol rook door brandend schuurtje

Bregje Deckers | 24 feb 2024 09:24

Lees ook

Man (18) bekent afsteken vuurwerk bij Reuvers café

Een 18-jarige man uit Reuver heeft zondag bekend dat hij vuurwerk heeft afgestoken op de Pastoor Vra...

Station in Reuver scoort een 7, vooral overlast aandachtspunt

Reizigers gaven in 2023 het treinstation in Reuver een gemiddeld rapportcijfer van 7,1. Daarmee staa...

Susanne Vaessen is het Aadwief van Reuver

Tijdens het Aadwieverbal werd Susanne Vaessen vrijdagavond uitgeroepen tot Aadwief van Reuver. In ca...

Geen maatregelen om geluid snelweg te beperken

De geluidproductieplafonds langs de A73 in Reuver worden niet verhoogd. Nieuwe maatregelen zorgen ma...

Geen spoeddebat over woningen Reuver

Er komt geen spoeddebat over de locatiekeuze voor woningen aan de Wederikstraat in Reuver. Een meerd...

Confettiknallers uit Reuver tweede bij KVL

De Confettiknallers uit Reuver zijn zondag tweede geworden bij het Kinjer Vastelaoves Leedjeskonkoer...