Panningen, Netherlands

Vraag naar opvang Oekraïense vluchtelingen blijft bestaan in Beesel

Marina, één van de Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Beesel.
De oorlog in Oekraïne duurt voort, al anderhalf jaar. De gemeente Beesel heeft drie gemeentelijke locaties waar vluchtelingen gehuisvest zijn. Desondanks blijft de vraag naar nieuwe plekken bestaan.
Youri Buis | 21 november 2023 17:17 | Aangepast op 21 november 2023 17:17
Andere behoeftes
Toch breekt nu ook een andere fase aan, want de vluchtelingen wonen al anderhalf jaar in Nederland en worden steeds meer onderdeel van de maatschappij. “Waar het toen nog prioriteit nummer één was dat mensen een dak boven hun hoofd hadden, merk je nu dat mensen anderhalf jaar verblijven op een plek die echt voor tijdelijk is”, zegt burgemeester Bob Vostermans van de gemeente Beesel. “Mensen hebben nu andere behoeftes en het is goed om daar met elkaar over in gesprek te zijn.”

Taalcursussen
Marina is één van de Oekraïense vluchtelingen in de gemeente. Ze woont sinds april 2022 met een groepje Oekraïense inwoners in Reuver. “We zijn heel goed ontvangen. De mensen zijn heel vriendelijk. We wonen in een comfortabele accommodatie met een fijne keuken. We hebben alles wat nodig is om prettig te kunnen wonen”, vertelt Marina. Ze waardeert het meedenken door de gemeente. “De gemeente heeft gezorgd dat de kinderen naar school kunnen gaan. Ook organiseren ze taalcursussen Nederlands, zodat we de taal beter leren spreken”, legt Marina uit. Ze hoopt in de toekomst een baan te krijgen.

Alternatieven
Volgens wethouder Anouk Huijs is de gemeente aan het kijken naar alternatieve opvanglocaties. Als voorbeeld noemt ze de modulaire woningen aan de Wederikstraat. “Daar willen we een gedeelte van de woningen gunnen aan Oekraïense inwoners die met spoed op zoek zijn naar een woning”, legt ze uit. Verder verwijst Huijs naar de drie gemeentelijke locaties die er al zijn, waaronder de Innofabriek in Reuver. Ondernemer Joan Westerdorff bouwde kantoren om tot woonruimten.

Integreren
“Wat we belangrijk vinden, is dat de mensen een dak boven hun hoofd hebben. De mensen moeten ook kunnen werken en ze moeten ook de taal leren”, zegt Westerdorff. Op termijn wil de ondernemer meer gaan bieden. “We zijn nu ook bezig om te kijken of ze andere dingen kunnen doen. Bijvoorbeeld iets met sport en cultuur zodat ze ook meer integreren in de gemeenschap”, aldus Westerdorff. Dat hij zich daarvoor inzet, kan op veel waardering rekenen van wethouder Huijs. “We zijn hier in een gebouw van een ondernemer die de Oekraïners zelf een warm hart toedraagt. Hij zorgt ook voor begeleiding en onderzoekt met de vluchtelingen waar zij aan het werk kunnen gaan. Daar zijn we hem super dankbaar voor.”

Meest gelezen

Geschokte reacties na overlijden Maasbreese

De redactie | 16 feb 2024 14:29

Panningse lingeriewinkel opent tweede vestiging

Youri Buis | 15 feb 2024 15:12

Politie zoekt getuigen na woninginbraak in Egchel

Niels van Rens | 18 feb 2024 14:56

Lees ook

Gemeente Beesel gaat aan de slag met woonwagenbeleid

De gemeente Beesel gaat de komende tijd aan de slag met een woonwagenbeleid. De gemeente wil hiermee...

Gemeente Beesel koopt panden aan voor huisvesting Oekraïners

De gemeente Beesel heeft een pand aan de Markt 2 in Beesel aangekocht. Hier worden vanaf het tweede ...

Woningen in Beesel krijgen zonnepanelen

De gemeente Beesel krijgt 89 sociale huurwoningen. Ook worden 700 woningen voorzien van zonnepanelen...

Synthese ook de komende vier jaar aanbieder van welzijnswerk in Beesel

Synthese is ook de komende vier jaar de aanbieder van welzijnswerk in de gemeente Beesel. De nadruk ...

Kans op prijzen met Kerstbomenactie in Beesel

De Kerstbomenactie in Beesel gaat binnenkort van start. Met deze winactie maken kinderen kans op moo...

Steeds meer huishoudens maken gebruik van Voedselbank in Beesel

In de gemeente Beesel werd eerder dit jaar een uitgiftepunt van de voedselbank geopend. Het aantal h...