Panningen, Netherlands

Vraag naar opvang Oekraïense vluchtelingen blijft bestaan in Beesel

Marina, één van de Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Beesel.
De oorlog in Oekraïne duurt voort, al anderhalf jaar. De gemeente Beesel heeft drie gemeentelijke locaties waar vluchtelingen gehuisvest zijn. Desondanks blijft de vraag naar nieuwe plekken bestaan.
Youri Buis | 21 november 2023 17:17 | Aangepast op 21 november 2023 17:17
Andere behoeftes
Toch breekt nu ook een andere fase aan, want de vluchtelingen wonen al anderhalf jaar in Nederland en worden steeds meer onderdeel van de maatschappij. “Waar het toen nog prioriteit nummer één was dat mensen een dak boven hun hoofd hadden, merk je nu dat mensen anderhalf jaar verblijven op een plek die echt voor tijdelijk is”, zegt burgemeester Bob Vostermans van de gemeente Beesel. “Mensen hebben nu andere behoeftes en het is goed om daar met elkaar over in gesprek te zijn.”

Taalcursussen
Marina is één van de Oekraïense vluchtelingen in de gemeente. Ze woont sinds april 2022 met een groepje Oekraïense inwoners in Reuver. “We zijn heel goed ontvangen. De mensen zijn heel vriendelijk. We wonen in een comfortabele accommodatie met een fijne keuken. We hebben alles wat nodig is om prettig te kunnen wonen”, vertelt Marina. Ze waardeert het meedenken door de gemeente. “De gemeente heeft gezorgd dat de kinderen naar school kunnen gaan. Ook organiseren ze taalcursussen Nederlands, zodat we de taal beter leren spreken”, legt Marina uit. Ze hoopt in de toekomst een baan te krijgen.

Alternatieven
Volgens wethouder Anouk Huijs is de gemeente aan het kijken naar alternatieve opvanglocaties. Als voorbeeld noemt ze de modulaire woningen aan de Wederikstraat. “Daar willen we een gedeelte van de woningen gunnen aan Oekraïense inwoners die met spoed op zoek zijn naar een woning”, legt ze uit. Verder verwijst Huijs naar de drie gemeentelijke locaties die er al zijn, waaronder de Innofabriek in Reuver. Ondernemer Joan Westerdorff bouwde kantoren om tot woonruimten.

Integreren
“Wat we belangrijk vinden, is dat de mensen een dak boven hun hoofd hebben. De mensen moeten ook kunnen werken en ze moeten ook de taal leren”, zegt Westerdorff. Op termijn wil de ondernemer meer gaan bieden. “We zijn nu ook bezig om te kijken of ze andere dingen kunnen doen. Bijvoorbeeld iets met sport en cultuur zodat ze ook meer integreren in de gemeenschap”, aldus Westerdorff. Dat hij zich daarvoor inzet, kan op veel waardering rekenen van wethouder Huijs. “We zijn hier in een gebouw van een ondernemer die de Oekraïners zelf een warm hart toedraagt. Hij zorgt ook voor begeleiding en onderzoekt met de vluchtelingen waar zij aan het werk kunnen gaan. Daar zijn we hem super dankbaar voor.”

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Terugkijken: lintjesregen in Beesel en Peel en Maas

In de gemeente Peel en Maas hebben dit jaar zeven mensen een koninklijke onderscheiding gekregen. In...

Wethouder Roelofs noemt overvol stroomnet ‘bijzonder onwenselijke situatie’

In een nieuwe aflevering van Blik op Beesel is dinsdag wethouder Marcel Roelofs te gast. Hij vertelt...

Kennismaken met de Klimaatburgemeester van Beesel

Peggy Kuipers is namens de gemeente Beesel de Klimaatburgemeester. Deze functie, die volledig los st...

Gemeente Beesel zet mobiliteitsenquête uit

De gemeente Beesel zet een mobiliteitsenquête uit onder inwoners, ondernemers en bezoekers. De gemee...

Dagbesteding Ut Groen knapt fietsen op voor vluchtelingen

Mensen van dagbesteding Ut Groen uit Koningslust hebben 25 fietsen opgeknapt voor vluchtelingen.

Volgende stap voor woningbouwplannen Heijackerstraat in Beesel

Er zit schot in de plannen om woningen te bouwen aan de Heijackerstraat in Beesel. De gemeente laat ...