Panningen, Netherlands

Wethouder Roelofs noemt overvol stroomnet ‘bijzonder onwenselijke situatie’

In een nieuwe aflevering van Blik op Beesel is dinsdag wethouder Marcel Roelofs te gast. Hij vertelt onder meer dat de gemeente in gesprek is met energieleverancier Enexis om het overvolle stroomnetwerk te verzwaren.
Youri Buis | 16 april 2024 18:50 | Aangepast op 16 april 2024 18:50
Stroom
De capaciteit op het stroomnet is door het hele land zeer beperkt. In veel gevallen is er zelfs helemaal geen plek meer. Voor Beesel geldt dat stroom niet kan worden geleverd, maar dat er ook geen stroom ontvangen kan worden. “Wij hebben tegen Enexis gezegd dat we het hele netwerk verzwaard willen hebben. We willen niet meer dat omvormers uit zonnepanelen vliegen of dat de mensen niet meer kunnen terugleveren. Dat vinden we een bijzonder onwenselijke situatie”, aldus wethouder Roelofs.

Pilot
Door de stroomleidingen te verzwaren, kan men alvast worden voorbereid op het afschakelen van het gas, zo is het idee. “Dat gebeurt dan per wijk. We hebben goede hoop dat Enexis met ons aan de slag wil om dat al op korte termijn aan te pakken”, zegt Roelofs, die ook zegt te snappen dat iedere Nederlandse gemeente deze wens heeft. Beesel zou volgens de wethouder een goede gemeente kunnen zijn om voor de grotere buurten te experimenteren met oplossingen voor problemen. “De aanpak die bij ons is uitgevoerd, kan daar dan veel sneller worden toegepast.”

Verkeer
Ook gaat Roelofs in op het algehele duurzaamheidsthema. Zo komt de Klimaatburgemeester van Beesel ter sprake, net als het grondwaterpeil dat de afgelopen tijd flink is gestegen. Onderzocht wordt of de werkzaamheden die aan de Huilbeek en de dijk hebben plaatsgevonden, mogelijk een rol hebben gespeeld. Ook de aanleg van glasvezel en het vrachtverkeer en rijsnelheid in de gemeente zijn gespreksonderwerpen aan tafel. Vooral het laatstgenoemde onderwerp is een heikel punt. “Op de korte termijn gaan we inzetten op gedragsverandering van weggebruikers. Voor de lange termijn hebben we aandacht voor met name een transformatie van bedrijvenlocaties”, vertelt Roelofs.

Verder gaat het onder meer over het beoogde voetpad aan de Bussereindseweg in Beesel en de wethouder zoomt in op de laatste ontwikkelingen in de gemeente. Bekijk de uitzending van Blik op Beesel met Marcel Roelofs hieronder.

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Terugkijken: lintjesregen in Beesel en Peel en Maas

In de gemeente Peel en Maas hebben dit jaar zeven mensen een koninklijke onderscheiding gekregen. In...

Nieuw platform organiseert duurzaamheid kijktour

Een nieuw platform wil duurzaamheid op de kaart zetten in Peel en Maas. ‘DuurƧamer Peel en Maas’ is ...

Kennismaken met de Klimaatburgemeester van Beesel

Peggy Kuipers is namens de gemeente Beesel de Klimaatburgemeester. Deze functie, die volledig los st...

Verbinding tussen Meijel en Beringe weer geopend

Het heeft tien maanden geduurd, maar de Meijelseweg, Heldensedijk en Kerkstraat worden op 12 april w...

Gemeente Beesel zet mobiliteitsenquête uit

De gemeente Beesel zet een mobiliteitsenquête uit onder inwoners, ondernemers en bezoekers. De gemee...

Verkeerskussens op Heerstraat en Mariastraat in Reuver verdwijnen

De verkeerskussens op de Heerstraat en de Mariastraat worden verwijderd op donderdag 11 april. Dat m...