Panningen, Netherlands

Zo beleefden bezoekers en medewerkers de open dag van P&M

Zo'n 500 mensen wisten de open dag van Omroep P&M te vinden. beeld: Gerard van den Braak
Zo’n 500 bezoekers keken zondag hun ogen uit tijdens de open dag van Omroep P&M. Ook tientallen vrijwilligers van de omroep genoten van de grote belangstelling. De open dag werd georganiseerd ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van P&M.
Youri Buis | 17 oktober 2023 19:23 | Aangepast op 17 oktober 2023 19:23
Looproute
De deuren van de P&M-thuisbasis aan de Schout van Merwijckstraat in Panningen waren tussen 10:00 en 17:00 uur geopend. Bezoekers kregen een uniek inkijkje achter de schermen bij de lokale omroep van de gemeenten Peel en Maas en Beesel. Via een looproute zagen zij de nieuwe tv-studio, radiostudio’s en regiekamer. Ook de redactie, het omroepmuseum en de regiewagen voor locatie-uitzendingen werden in grote getalen bezocht. In zowel de radiostudio’s als de tv-studio konden bezoekers live uitzendingen bijwonen. De open dag werd muzikaal omlijst door het duo Ap Wijnands en Nikki Selen.

‘Prachtig en leuk’
De ene bezoeker is benieuwd naar de radiotechniek, de ander vooral naar de camera’s in de tv-studio. Veel bezoekers maakten ook een praatje met hun favoriete presentator of radio-dj. “Ik vind het hele verhaal eromheen interessant”, zegt één van de bezoekers. “Hoe veel mensen hier werken en wat er allemaal bewaard is gebleven… prachtig en leuk om te zien”, voegt ze daaraan toe. Twee andere bezoekers herkennen in het omroepmuseum oude apparatuur. Vooral de telefoons vallen op. “Dat was heel wat als je die had”, klinkt het al gauw.

Kansen
De producties en uitzendingen van Omroep P&M worden voor het overgrote deel gemaakt door vrijwilligers. In totaal zijn er zo’n 120 vrijwilligers bij de omroep actief en veel van hen waren ook op de open dag te vinden, net als het bestuur. Naast vrijwilligers werken er ook een aantal betaalde krachten bij P&M. Eén van hen is Silke Hermkens, die na haar stage werd aangenomen als producer. “Je krijgt hier echt heel veel kansen. Je wordt meteen in het diepe gegooid, maar wel goed begeleid en geholpen”, zo legt ze uit.

Leren en groeien
De open dag werd muzikaal omlijst door het duo Ap Wijnands en Nikki Selen. Zij en andere talenten hebben met P&M een platform om hun kwaliteiten te laten horen. “Het biedt zo veel plekken om te leren van elkaar en om te groeien. Voor iedereen, van jong tot oud. Natuurlijk is het ook leuk om jezelf terug te zien en horen, dat je iets tastbaars hebt van je muziek”, aldus Nikki. Er zit wel een verschil tussen optreden op een podium voor publiek en optreden op radio of televisie, vindt Ap. “Publiek heb je hier niet, maar dit is wel een andere intieme setting wat het ook weer heel tof maakt”, zegt de muzikant voordat het duo aan hun soundcheck begint.

Vriend
Ondertussen genieten de bezoekers in de voormalig schuilkelder van een kopje koffie en een punt vlaai. “Er is veel te zien, dat had ik niet gedacht”, zegt een mevrouw aan één van de tafeltjes. Ze was geconcentreerd aan het schrijven, maar tussendoor begaf haar pen het. “Ik wil lid worden van P&M!”, klinkt het resoluut. “Wat jullie doen, kost allemaal een hoop geld. Daar wil ik ook wel iets voor doen”, vervolgt ze. Nadat ze een nieuwe pen heeft gekregen, vult ze het ‘vriendenformulier’ volledig in. Door tegen een jaarlijkse donatie ‘vriend van P&M’ te worden, helpen mensen de omroep door te ontwikkelen.

‘Hele succesvolle dag’
Een kleine bijdrage betekent heel veel voor de omroep. “Sponsors en donateurs zijn heel belangrijk. Die dragen de omroep”, legt Maurice Vervoort uit. De voorzitter van Omroep P&M is trots op het hoge aantal bezoekers. “Als je rondkijkt en ziet hoe druk het is, wil dat wel zeggen dat de omroep echt gedragen wordt door het publiek. Dat vind ik wel heel tof”. Hoofdredacteur Bart Nelissen sluit zich bij die woorden aan. “Het was een hele succesvolle dag. Veel mensen hebben de weg naar de omroep weten te vinden. Het is heel fijn om te zien dat er zo veel betrokkenheid vanuit de inwoners is om te zien wat wij doen: radio en televisie maken en iedere dag het nieuws verslaan.”

Lees meer over:

Omroep P&M|Open dag|

Meest gelezen

Snuffelshop sluit volgend jaar april de deuren

De redactie | 23 jul 2024 10:14

Hoosbui trekt over Peel en Maas

De redactie | 23 jul 2024 11:59

Lees ook

Herberg Papilio viert jubileum met open dag en activiteiten

Herberg Papilio in Maasbree bestaat binnenkort elf jaar en dat gaat worden gevierd met een open dag ...

Terugkijken: Gerry Scheres over haar schuttersleven in Neer

Gerry Scheres is al bijna vijftig jaar betrokken bij de Bussenschutten in Neer. Als Soetelaarster zo...

Terugkijken: Jack Beurskens over zijn schuttersleven in Baarlo

Jack Beurskens uit Baarlo ademt het schuttersleven. In de derde aflevering van het programma ‘Sjutte...

Hit Top 10 van juni 2024

In de Hit Top 10 hoor je de beste nieuwe muziek uit de regio. Deze podcast is een productie van Omro...

Eerste hulp bij… rouwverwerking

In aflevering 3 van het derde seizoen van de podcast ‘Eerste hulp bij…’ gaat het over rouwverwerking...

Zonnepark in Reuver wordt geopend met open dag

Het zonnepark in Reuver, De Baendj, zal feestelijk worden geopend met een open dag. Het park werd in...