Panningen, Netherlands

Into de Galaxy: Voor kinderen, leerkrachten en ouders

Online workshops over straattaal, moeilijke onderwerpen en opvoeden. Meet en Greet met onder andere politie en Will Falize. Webinars over hoe je uit de fomo komt en de fun force.
De redactie | 17 september 2023 11:45 | Aangepast op 17 september 2023 11:45
De lancering van deze Galaxy is op dinsdag 26 september om 13.00 uur. Live en online te volgen op www.ikhebdeforce.nl. Om de lancering te vieren en iedereen te laten kennismaken met deze unieke Galaxy organiseert Cultuurpad van dinsdag 26 tot vrijdag 29 september INTO DE GALAXY. Een online en offline programma met workshops, webinars en acties voor scholen, leerkrachten, kinderen en ouders.
Wil jij Into de Galaxy? Meld je dan aan via:www.cultuurpad.nl/into de-galaxy-1/

Scholen kunnen onder andere Veertje en de Troepers uitnodigen op school of deelnemen aan de giga-groepsdrukquiz.

Ouders kunnen deelnemen aan online workshops over opvoeden anno 2023, straattaal leren of vragen stellen aan Will, die opgroeide met een vader als hasjkoning.

Leerkrachten kunnen deelnemen aan online workshops over stress in je klas en de funforce en de week wordt op vrijdag afgesloten met de allerleukste vrijdagmiddagborrel exclusief voor leerkrachten. 

Deelnemen aan de online webinars en lezingen is gratis, het hele programma staat op de website.
Ook na 29 september is de Galaxy op www.ikhebdeforce.nl te bezoeken. Deze wordt wekelijks aangevuld met filmpjes, activiteiten en workshops. Alle activiteiten dragen bij aan burgerschap, het welbevinden van kinderen en bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen op een creatieve manier.
Heb jij de FORCE? Durf je het aan de Galaxy te betreden? Ga dan naar www.ikhebdeforce.nl en start de missie. 

Terugblik
In maart 2022 vervielen de laatste corona-maatregelen, ging de wereld weer open, kinderen weer naar school. Het leven kon weer normaal worden. Maar… dat bleek niet helemaal zo te zijn. De effecten van corona en de veranderingen in de maatschappij hadden hun weerslag op het welbevinden van kinderen. Problematieken als pesten, stijgende criminaliteit, ouderbetrokkenheid, groepsvorming en meidenvenijn stegen zichtbaar en merkbaar.

De onderwijsstichtingen Akkoord, Dynamiek, Fortior, Kerobei en Prisma signaleerden een toenemende druk op kinderen, ouders en leerkrachten. Schoolveiligheid is een thema, kinderen zijn veel met elkaar in conflict en dat heeft invloed op de didactische processen maar vooral op hun welbevinden. Een oplossing was niet snel gevonden. Tijd om er met een creatieve blik naar te kijken. Cultuurpad, het creatief adviesburo van deze onderwijsstichtingen nam de uitdaging aan en startte de expeditie Code ROOD. 

Het echte werk kon beginnen. De scholen van Prisma beten het spits af en brachten casussen in. Een groep van 21 cultuurmakers vormde de CodeROOD-brigade. Zij gaven advies, bedachten oplossingen en creatieve interventies. Geholpen door experts als jongerenwerkers, gedragswetenschappers en pedagogisch specialisten. De expeditie werd uitgebreid naar andere scholen die ook een vraag of casus inbrachten. Er ontstonden oplossingen met theater, dans, kunst, muziek en urban als middel. 
Alle acties van deze expeditie, het onderzoeken van bestaand aanbod, de nieuw ontwikkelde activiteiten, opdrachten en ideeën werden gebundeld in een online omgeving.

Astronaut Veertje neemt je mee op reis. In de Galaxy ‘far, far away’ kunnen kinderen, leerkrachten en ouders de ruimtereis van hun leven maken langs 8 planeten. 
Elke planeet is uniek en wordt bewoond door de Troepers. Deze wezens hebben geheimzinnige krachten, de zogenaamde FORCES. Op elke planeet is van alles te doen; je kunt er filmpjes bekijken, opdrachten doen en voor de leerkrachten zijn er workshops, activiteiten om in te huren. Onderwerpen die aan bod komen zijn groepsdruk, groepsdynamiek, jezelf zijn, kuddegedrag, verleidingen, ontspanning, ouderbetrokkenheid en nog veel meer. Kinderen kunnen thuis of op school de planeten bezoeken, de FORCES verzamelen en de code ontcijferen om ook een Troeper te worden. 

Het programma May de FORCE be with you’ is het 1ste resultaat van de expeditie Code ROOD. Een bijzondere samenwerking tussen Cultuurpad en Co, de onderwijsstichtingen Akkoord, Dynamiek, Fortior, Kerobei en Prisma, Lokaal C en een breed scala aan partners (o.a. welzijn, pedagogen, politie, gemeenten, OM, jongerenwerk), cultuurmakers en culturele instellingen.

Lees ook

Celstraf voor kungfu-sekteleider die school had in Kessel

René L., een sekteleider uit Roggel, is in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. D...

Inwoners en politici reageren op aanstaande vertrek Bob Vostermans

Bob Vostermans werd dinsdagavond voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Peel en Maa...

Cranendonck wil burgemeester Roland van Kessel herbenoemen

De gemeenteraad van Cranendonck is voornemens om burgemeester Roland van Kessel voor een tweede term...

Marc Demandt wordt nieuwe rector van Het Bouwens

Marc Demandt wordt benoemd tot de nieuwe rector van Het Bouwens in Panningen. Momenteel is hij direc...

Nieuw onderwijsconcept in Kessel-Eik: schooldagen van half negen tot vijf met leren en spelen

Een nieuw onderwijsconcept op de basisschool in Kessel-Eik. Vanaf volgend schooljaar worden onderwij...

Onderzoeksraad: te weinig aandacht voor veiligheid bij treinongeval Voorschoten

Er is op het spoorwegnet te weinig aandacht voor veiligheid. Die conclusie trekt de Onderzoeksraad v...