Panningen, Netherlands

Petitie vondst Gouden Peelhelm: "Mijn opa haalde de helm uit de turf"

Peter Janssen en Huub Kluijtmans Omroep P&M
Huub Kluijtmans uit Grashoek en Peter Janssen uit Hegelsom gaan op 27 september een petitie aanbieden bij het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden om erkenning te vragen voor de rol van de grootvader van Peter bij de vondst van de Gouden helm in de Peel.
De redactie | 28 juli 2023 13:43 | Aangepast op 28 juli 2023 13:43
De Hegelsommer wil dat erkend wordt dat niet alleen turfsteker Gebbel Smolenaars de vinder van de beroemde helm is, maar ook zijn opa (Loeves Pier). Volgens zijn kleinzoon heeft hij, ook Peter Janssen, de helm uit de turf gegraven, nadat Smolenaars erop gestuit was. Het bleek om de Romeinse helm te gaan.

Keizer van Helenaveen
Janssen heeft vervolgens de helm op zijn hoofd gezet en gezegd: ‘kijk, hier staat de keizer van Helenaveen’.
Zijn kleinzoon strijdt nu jaren later voor eerherstel. "Het verhaal moet volledig worden hersteld", vindt hij. Het vindersloon kwam zijn opa ook niet toe. Smolenaars kreeg alleen de 1200 gulden van het Rijksmuseum van Oudheden. Dat hield hij voor zichzelf, al zei hij dat hij dit zou delen met de andere vinders.

Fout
Mogelijk is de fout gemaakt, omdat Smolenaars een van de weinigen was die kon lezen en schrijven. Daarom is er documentatie van gemaakt. "Mijn opa staat niet op de lijst van de vinders van de helm. Er staat alleen de naam van Smolenaars. Ook Driekske Slaats hoort bij de vinders. Mijn opa is naar de winkel gegaan om een kartonnen doos te halen. Daar is de helm in gedaan."

Grootste vondst
Honderd jaar geleden werd de spectaculaire vondst in het moeras van de Brabantse Peel gedaan. Op 15 juni 1910 haalde hij geen turf uit de grond, maar de vergulde zilveren ruiterhelm. Het behoort tot de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw in Nederland. Het aanbieden van de petitie maakt deel uit van een busexcursie naar Leiden.

Lees meer over:

Gouden Peelhelm|Helm|

Meest gelezen

Vrouw mishandeld in steegje; politie zoekt getuigen

De redactie | 29 feb 2024 08:51

Maasbree staat stil bij overleden Sam

De redactie | 29 feb 2024 12:05

Centrum Panningen vol rook door brandend schuurtje

Bregje Deckers | 24 feb 2024 09:24