Panningen, Netherlands

College ziet af van culturele uitbreiding De Ringoven

De Ringoven met op de achtergrond basisschool De Groenling. foto: Bart Nelissen
Als het aan het college van Peel en Maas ligt, komt er geen doorstroomruimte in de ringtunnel van De Ringoven in Panningen. Het college wil afzien van de oorspronkelijke plannen, omdat het kostenplaatje anders hoger uitvalt dan het beschikbare projectbudget van 550.000 euro toelaat.
Youri Buis | 25 januari 2024 13:53 | Aangepast op 25 januari 2024 13:53
Ernstige vertraging
In juli 2022 besloot de raad om een investeringskrediet van 375.000 euro beschikbaar te stellen
voor de renovatie van De Ringoven, die daarmee een culturele uitbreiding zou ondergaan. Aangezien het pand een Rijksmonument is, moest de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) een advies uitbrengen over de verbouwing. Dit nam dusdanig veel tijd in beslag, dat het voorbereidingstraject ernstige vertraging opliep. Wel gaf het RCE in een vroegtijdig stadium aan strikte eisen te stellen aan het aanpassen van de ringtunnels. Daarop werd een aanvullend investeringskrediet van 175.000 euro verstrekt, waarmee het totale krediet op 550.000 euro uitkwam.

Verhuizing dagbesteding
De Ringoven werd in 2012 al eens verbouwd en vervolgens in gebruik genomen door onder andere Daelzicht. De renovatie van het pand is onderdeel van een groter project, waarbij de dagbesteding van Daelzicht meer ruimte krijgt. Die is nu gevestigd in het gebouw van basisschool De Groenling, maar verhuist na de renovatie naar De Ringoven. Daardoor kan de school de vrijkomende ruimte inzetten om meer leerlingen onderdak te bieden. De twee noodunits die momenteel worden gebruikt als tijdelijke onderwijshuisvesting voor twee groepen, kunnen vanaf het volgende schooljaar (2024-2025) verdwijnen.

Drie scenario’s
Zo’n drie weken geleden werd duidelijk dat de totale kosten van de aanvankelijk geplande renovatie 250.000 euro hoger uitvallen dan de beschikbare 550.000 euro. Dit komt volgens het RCE vooral doordat de aanpassing van historisch-culturele elementen van De Ringoven veel meer kost dan in eerste instantie berekend. De projectgroep kwam direct in actie en ging in gesprek met de aannemer om de kosten zo veel mogelijk te verlagen. Dat blijkt mogelijk te zijn en op basis daarvan zijn er drie mogelijke scenario’s uitgewerkt.

Eén van de scenario’s is om vast te houden aan het huidige renovatieplan en daarom een aanvullend investeringskrediet van 250.000 euro beschikbaar te stellen. Daarmee zou De Ringoven naast een fysieke kwaliteitsimpuls ook een culturele upgrade krijgen. Een andere optie is volgens de projectgroep om een aanvullend investeringskrediet van 175.000 euro te verstrekken, waardoor het huidige plan in versoberde vorm kan worden uitgevoerd. De voorkeur van het college gaat uit naar het derde scenario, waarbij het beschikbare budget van 550.000 euro niet overschreden wordt. Teruggaan naar de basis, zo is het idee. Er wordt dan volledig afgezien van het plan om de ringtunnel te gebruiken als doorloopruimte. De kosten van de RCE-eisen komen dan te vervallen.

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Dagbesteding Ut Groen knapt fietsen op voor vluchtelingen

Mensen van dagbesteding Ut Groen uit Koningslust hebben 25 fietsen opgeknapt voor vluchtelingen.

Celstraf voor man die bewoner van Daelzicht seksueel misbruikte

Een celstraf van tweeënhalf jaar waarvan 10 maanden voorwaardelijk is uitgedeeld door de rechtbank a...

Nog steeds geen beslissing over verplaatsing Kesselse molen

Het al dan niet verplaatsen van de Sint Anthoniusmolen in Kessel blijft de gemoederen voorlopig bezi...

Celstraf geëist tegen oud-medewerker Daelzicht die bewoonster seksueel misbruikte

Er is een celstraf van 2,5 jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk, geëist tegen de man die vorig ...

Molengroep boos over ingestuurde brief van oud-molenaar

Molengroep Sint Anthoniusmolen heeft gereageerd op de ingestuurde brief van de voormalig molenaar va...

Geen drie maar twee lagen bij Laefplein Maasbree

De nieuwe woningen op het Laefplein in Maasbree krijgen twee bouwlagen, in plaats van de 3,5 zoals a...