Panningen, Netherlands

Nieuwe kinderraad in Peel en Maas denkt na over eenzaamheid

De nieuwe kinderraad van Peel en Maas. foto: Bart Nelissen
In de raadzaal van de gemeente Peel en Maas is donderdag de kinderraad geïnstalleerd. De nieuwe lichting basisschoolleerlingen gaat zich inzetten voor jongeren in eenzaamheid. Na hun installatie presenteerden de kinderen hun ideeën over dit thema.
Youri Buis | 21 maart 2024 17:03 | Aangepast op 21 maart 2024 17:03
Pitchen
Na de openingstoespraak van burgemeester Wilma Delissen legden de kinderen een belofte af. Daarin beloofden zij elkaar met respect te behandelen en goed naar elkaar te luisteren. Vervolgens begonnen de duo’s van in totaal dertien basisscholen aan het pitchen van hun ideeën. Een jury, voorgezeten door kinderburgemeester Stan Gubbels, beoordeelde de ideeën en gaf feedback.

Ideeën
Leerlingen van KC De Avonturier in Koningslust bedachten een spel waarbij zij op bezoek gingen bij ouderen om info op te halen. Het uiteindelijk doel was het realiseren van een ‘vriendschapsbankje’ op het nieuwe schoolplein. Verder dachten leerlingen van basisschool De Horizon aan een speurtocht, IKC De Kemp wilde een app maken om in contact te komen met andere eenzame jongeren en studiegenoten van basisschool De FavoRIET opperden voor een buddy die jongeren in eenzaamheid bij kan staan.

Complimentenknuffel
Nadat alle dertien presentaties waren gegeven, mochten de nieuwe kinderraadsleden stemmen op de beste presentatie. Volgens hen was dat die van basisschool Den Doelhof in Meijel. Die leerlingen bedachten een pratende complimentenknuffel die complimentjes geeft met de stem van dierbaren. Zes van de 26 kinderen stemden voor dat idee, vier waren er voor de presentaties van basisscholen De Horizon en Eikerwijs. De stemmen van de kinderen telden voor 50 procent mee voor de einduitslag.

Geverfde spellen
De jury benadrukte dat alle ideeën goed doordacht waren. Toch kon er maar één de beste zijn. Volgens de juryleden was de presentatie van Eikerwijs uit Kessel-Eik de beste. Hun idee was om geverfde spellen te maken op het Mariaplein in het dorp, waar kinderen en jongeren aan mee kunnen doen. Samen met de stemmen van de kinderraadsleden werd de presentatie van dit idee verkozen tot de beste van allemaal. Als prijs ontving Eikerwijs een wisselbeker.

Allemaal winnaars
Als dank voor hun inzet kregen alle kinderraadsleden een waardecheque om een start te maken met hun ideeën. Ook ontvingen zij een persoonlijke oorkonde. “Jullie zijn allemaal winnaars”, zei burgemeester Delissen. Wethouder Tijs van Lierop was ook aanwezig bij de kinderraadsvergadering en had veel complimenten over voor de jonge politici. “Jullie hebben goed nagedacht over eenzaamheid. Dat is de grootste winst van vandaag.” De wethouder moedigde de kinderen aan om ook in de toekomst met dit thema bezig te blijven.

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Terugkijken: lintjesregen in Beesel en Peel en Maas

In de gemeente Peel en Maas hebben dit jaar zeven mensen een koninklijke onderscheiding gekregen. In...

Gemeente gaat afval in Peel en Maas eerder ophalen

De gemeente gaat van mei tot en met september eerder van start met het ophalen van afval. Daardoor k...

Kandidaten gezocht voor terugkerende Cultuurprijs

De Cultuurprijs Peel & Maas keert na twee jaar afwezigheid terug. Dat meldt Meijel24. Komend najaar ...

Peel en Maas is 100-jarige rijker

De gemeente Peel en Maas is een 100-jarige inwoner rijker. Mevrouw Nijssen-Bouten uit Baarlo viert v...

Raad akkoord over Laefplein, ondanks zorgen over veiligheid en verkeer

Het Laefplein in Maasbree wordt een groen plein met appartementen. De gemeenteraad gaat in de raadsv...

Gemeente Peel en Maas krijgt twee maanden uitstel voor plaatsing statushouders

De gemeente Peel en Maas krijgt twee maanden uitstel van de provincie Limburg voor het plaatsen van ...