Panningen, Netherlands

Oppositie mist duidelijke plannen in coalitieakkoord

De oppositie heeft dinsdagavond tijdens een extra raadsvergadering kritiek geuit op het coalitieakkoord. VVD en PvdA/GroenLinks vinden dat er weinig concrete zaken in het akkoord staan. Donderdag presenteerden CDA, Lokaal Peel en Maas en D66 het akkoord voor de komende jaren.
De redactie | 24 mei 2022 22:32 | Aangepast op 24 mei 2022 22:32
De oppositiepartijen, VVD en PvdA/GroenLinks, hadden vooral kritiek op het proces. Ze vonden dat de drie formerende partijen de raad onvoldoende op de hoogte had gebracht over de voortgang van de formatie. De VVD en PvdA/GroenLinks hadden gevraagd om een bijpraatmoment. Dat moment kwam er niet.

Raadsbreed akkoord
VVD-raadslid Paul Sanders, momenteel nog wethouder, vindt het jammer dat er geen onderzoek is gedaan naar een raadsbreed akkoord. “Dit was een uitgelezen kans om een gezamenlijke visie op te stellen.” Eerder gaf formateur Tijs van Lierop al aan dat dit in zijn optiek voor de verkiezingen aan de kiezer gemeld had moeten worden.

Vertrouwen en lef
Het akkoord, waarin vertrouwen en lef centraal staan, werd donderdag gepresenteerd. Ook de beoogd wethouders werden gepresenteerd. In het nieuwe college komen Rob Wanten (CDA), Anget Mestrom (Lokaal Peel en Maas), Erik Nijssen (Lokaal Peel en Maas) en Machteld Beukema (D66).


Botsing
Paul Sanders en Rob Wanten, allebei nu wethouder, kwamen in de vergadering van dinsdag meerdere malen met elkaar in botsing. Sanders vroeg aan de coalitiepartijen wie het aanplanten van bomen gaat betalen. Wanten reageerde met: “Dit akkoord is een coalitieakkoord, geen begroting. Hoeveel geld we er voor over hebben, staat in de begroting.”

PvdA/GroenLinks fractievoorzitter Annigje Primowees liet weten dat het beleid volgens haar weinig nieuwe zaken bevat. Ze sprak haar zorgen uit over een visie voor het milieu. “Hoe gaan we ervoor zorgen dat de lucht, water en de bodem verbetert”, vroeg ze zich af. VVD-voorman Teun Heldens sprak naast zijn kritiek op het akkoord, ook de punten uit waarmee zijn partij blij is dat ze in het akkoord staan. Hij noemde de verkabeling van de hoogspanningskabels in Kessel en Kessel-Eik als voorbeeld.


Kaderstelling
Erik Nijssen van Lokaal Peel en Maas, nu nog raadslid, sloot de vergadering af met een uitgestoken hand naar de raad. “De gemeenteraad bepaalt de kaders.” Dinsdag worden de beoogd wethouders geïnstalleerd in een speciale raadsvergadering.

Meest gelezen

Plannen voor woningbouw Helden in volgende fase

Youri Buis | 26 mei 2024 10:21

Sloophamer in voormalige bakkerij Werts

De redactie | 23 mei 2024 14:35

Bus vat vlam op Noorderbaan

De redactie | 23 mei 2024 08:13

Lees ook

VVD krijgt mail- en appverkeer over molen niet te zien

De VVD in Peel en Maas wil inzage krijgen in de mails en apps tussen ambtenaren en het college over ...

Nieuwe wethouder is geïnstalleerd: “Mijn droom komt uit”

Natasja Vaasen is dinsdagavond benoemd tot wethouder van Peel en Maas. Een meerderheid van de gemeen...

CDA-raadslid stelt vragen over bezwaar tegen uitspraak zonnepark

Het CDA in de gemeenteraad van Peel en Maas wil weten waarom de gemeente Peel en Maas in beroep gaat...

VVD peilt bij inwoners: meerderheid is tegen verplaatsing molen

De molen in Kessel vormt geen belemmering voor de aanleg van een woonwijk en een nieuwe supermarkt i...

Oppositiepartijen willen betere communicatie en transparantie van coalitiepartijen

De oppositiepartijen in de gemeenteraad hebben woensdagavond flinke kritiek geuit op het proces en d...

VVD en GroenLinks/PvdA verbaast over reactie coalitiepartijen

De VVD en GroenLinks/PvdA reageren verbaasd op het bericht van de coalitiepartijen dat er onvoldoend...