Panningen, Netherlands

Profielschets nieuwe burgemeester aangeboden aan gouverneur

Sander Janssen (rechts) overhandigd de profielschets aan gouverneur Emile Roemer. foto: Gerard van den Braak
Een ingelaste raadsvergadering stond maandagavond in het teken van de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Peel en Maas. Tijdens de vergadering werd deze aangeboden aan gouverneur Emile Roemer. In de profielschets is vastgelegd waar de nieuwe burgervader of burgermoeder aan moet voldoen.
Youri Buis | 22 januari 2024 22:13 | Aangepast op 22 januari 2024 22:13
Wilma Delissen neemt per 1 oktober afscheid als burgemeester. Een vertrouwenscommissie buigt zich de komende maanden over de benoeming van haar opvolger. In november 2023 werden de fractievoorzitters van de vijf partijen in de gemeenteraad benoemd tot leden van de vertrouwenscommissie, waarvan raadslid Sander Janssen (Lokaal Peel en Maas) de voorzitter is. Op 12 januari werd de profielschets aangeboden aan de raad.

Vaardige netwerker
"We zoeken een daadkrachtige burgemeester, die niet bang is om zelf het initiatief te nemen", zo staat in de profielschets die is opgesteld. Het moet een vaardige netwerker zijn die samenwerkt met andere overheden en organisaties. Ook moet de bestuurder Peel en Maas naar buiten met verve vertegenwoordigen. Verder is het de taak van de burgermeester om de openbare orde en veiligheid te bewaken.

Spreekwoordelijke trein
Maandag besprak de gemeenteraad de profielschets met Roemer. Daarna werd deze definitief vastgesteld en aan de gouverneur aangeboden. Ondanks haar naderende afscheid zat burgemeester Wilma Delissen zelf deze raadsvergadering voor. Met enige regelmaat klonk er gelach door de raadszaal van het Huis van de Gemeente. “Dit is een bijzondere vergadering”, zo begon Janssen als voorzitter van de vertrouwenscommissie. Daarna ging hij inhoudelijk in op de profielschets. “De spreekwoordelijke trein gaat niet aan Peel en Maas voorbij.”

Roemer sprak zijn bewondering uit voor de profielschets. “Het ziet er niet alleen mooi uit, maar er is ook goed over nagedacht. Als er meer dan 700 keer serieus op wordt gereageerd, dan kunt u met recht zeggen: er is behoorlijk wat binnengehaald en een mooi beeld gecreëerd van wat eraan komt.”

Ervaren bestuurder
Toch had de gouverneur ook nog wat vragen en opmerkingen. Zo wilde hij weten wat de commissie precies bedoelt met een ‘ervaren bestuurder’. “Wie nodigt u uit om te solliciteren? Mag dat ook een jonge bestuurder zijn?” Joyce Tielen van D66 reageerde daarop. “Wij vinden het vooral belangrijk dat die bestuurder de gemeente kan uitdragen in de regio. Daar heb je een bestuurlijk netwerk voor nodig.”

Zelfsturing
Verder stipte Roemer onder meer de integriteit die de nieuwe burgemeester moet zien te behouden aan. “We vinden het belangrijk dat onze nieuwe burgemeester voelsprieten heeft om een duidelijk klankbord te zijn”, reageerde CDA’er John Timmermans. Volgens Roemer kon maar één vraag de belangrijkste zijn: waarom zouden mensen moeten solliciteren? Janssen noemde één van de kernwaarden van de gemeente, zelfsturing. “Dat is gemeengoed, maar niet vanzelfsprekend. Hier is dat gemeengoed uniek.” De andere twee kernwaarden die de gemeente nastreeft, zijn diversiteit en duurzaamheid.

Inwoners en scholieren
De vertrouwenscommissie sprak de afgelopen periode met verschillende groepen, waaronder jongeren van Het Bouwens en het Buurtcollege. Ook inwoners konden hun inbreng leveren. Daaruit komt naar voren dat zij de voorkeur geven aan een stabiele factor als burgemeester, en dat zij het belangrijk vinden dat die zich richt op de uitdagingen van de toekomst. Ook vinden inwoners het van belang dat de burgemeester strikt onpartijdig is, en snel actie onderneemt en handhaaft bij overlast.

Solliciteren
Over een week, op maandag 29 januari, opent de vacature voor burgemeester in de Staatscourant. Vanaf dan kan er drie weken lang worden gesolliciteerd. De vertrouwenscommissie gaat in april en mei in gesprek met de kandidaten.

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Terugkijken: lintjesregen in Beesel en Peel en Maas

In de gemeente Peel en Maas hebben dit jaar zeven mensen een koninklijke onderscheiding gekregen. In...

Gemeente gaat afval in Peel en Maas eerder ophalen

De gemeente gaat van mei tot en met september eerder van start met het ophalen van afval. Daardoor k...

Oud-burgemeester voormalige gemeente Helden overleden

Ben Schellekens, oud-burgemeester van de voormalige gemeente Helden, is overleden. Hij werd 86 jaar.

Kandidaten gezocht voor terugkerende Cultuurprijs

De Cultuurprijs Peel & Maas keert na twee jaar afwezigheid terug. Dat meldt Meijel24. Komend najaar ...

Hoe gaat procedure voor de nieuwe burgemeester nu verder?

Nog een paar maanden en dan geeft burgemeester Delissen het stokje over van burgemeester. De procedu...

Peel en Maas is 100-jarige rijker

De gemeente Peel en Maas is een 100-jarige inwoner rijker. Mevrouw Nijssen-Bouten uit Baarlo viert v...