Panningen, Netherlands

Raad akkoord over Laefplein, ondanks zorgen over veiligheid en verkeer

Nu is er nog vooral veel steen, maar daar komt verandering in als het aan de raad ligt.
Het Laefplein in Maasbree wordt een groen plein met appartementen. De gemeenteraad gaat in de raadsvergadering akkoord met het plan om het Maasbreese plein op te knappen. Dat werd dinsdagavond besloten in de commissievergadering. Ook worden de zorgen van omwonenden over met name de verkeersveiligheid serieus genomen.
Youri Buis | 10 april 2024 14:56 | Aangepast op 10 april 2024 14:56
Appartementen en commerciële ruimten
Het gebied aan de Baarlosestraat en Dorpstraat in Maasbree moet een ontmoetingspunt worden met veel groen. Daarmee moet het versteende plein sfeervoller worden. Dat gaat wel ten koste van de autogarage en de voormalige bakkerij, waarvan de panden naar de vlakte gaan. Op die plek komen in totaal 18 levensloopbestendige appartementen en verschillende commerciële ruimten. Verder wordt Café De Pool uitgebreid. Het openbare gebied tussen het café en het te bouwen complex wordt door de gemeente ingericht als Laefplein.

Niet aantrekkelijk
Hoewel omwonenden over het algemeen voorstander zijn van het plan, maken zij zich wel zorgen over de verkeerssituatie. Een bewoonster van de Dorpstraat stelt dat de dorpskern van Maasbree niet aantrekkelijk is, maar vooral onveilig voor kinderen. “Het zou toch jammer zijn als ook hier het stukje veiligheid in gedrang zou kunnen komen”, zo doelt de vrouw op de plannen voor het Laefplein. “Er moet een brug worden geslagen tussen vergroening en veiligheid”, vervolgt ze.

Verkeersveiligheid
In de Baarlosestraat is door de voormalige gemeente Maasbree een bocht aangelegd met als doel om de snelheid te remmen. Het voornemen is nu om de bocht uit de straat te halen en daardoor neemt volgens omwonenden het autoverkeer en de snelheid juist weer toe. Daarnaast komen er veel vrachtwagens in het gebied om producten te lossen bij Café De Pool en De Vermaekerij. Ook dat draagt niet bij aan de verkeersveiligheid, aldus de bewoonster aan de Dorpsstraat. “Wij wonen langs De Pool en tegenover De Vermaekerij. De bepaalde draaicirkel is niet groot genoeg en daarom moeten vrachtwagens telkens achteruitsteken.”

Parkeren
Niet alleen naar de verkeersveiligheid op zich worden kritische noten gekraakt, ook over het parkeren zijn er zorgen . Achter het complex met appartementen en commerciële ruimten worden openbare parkeerplaatsen aangelegd, maar inwoners zijn bang dat er daarvan niet genoeg zijn. Aan de Dorpstraat gaan er namelijk parkeerplekken verdwijnen, waardoor bezoekers van de horecagelegenheden mogelijk gebruik gaan maken van de plekken die bedoeld zijn voor bewoners van de nieuwe appartementen. “Hoe aannemelijk is het dat mensen enkele straten verder gaan parkeren om op het Laefplein een enkel kopje koffie te drinken?”, vroeg Kevin Steeghs van de VVD zich af.

Traject herinvulling
Wethouder Rob Wanten pareerde de kritische vraag van Steeghs gevat: “Dat ligt aan hoe goed de koffie is. Daar ligt dus een verantwoordelijkheid voor de horeca.” Verder benadrukte Wanten dat zaken rond de doorstroming van het verkeer nog moeten worden uitgewerkt. Dit komt aan de orde zodra het traject rond de herinvulling van het Laefplein aan bod komt, verzekerde hij. De portefeuillehouder zei dat de zorgen van inwoners, die ook worden gedeeld door het merendeel van de raad, in dat traject worden meegenomen.

Voldoende parkeerplaatsen
Over het parkeren is Wanten duidelijk: onderzoek toont aan dat het geplande aantal parkeerplekken voor de bewoners van de appartementen voldoende moet zijn. Toch heerst vanuit de raad de vraag of er niet alsnog kan worden gekeken naar het realiseren van extra parkeergelegenheid. “Dat is geen opgave voor de gemeente”, aldus Wanten.

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Negen bezwaren ingediend voor vergunning Veersepad 13 in Kessel

Tegen de vergunning voor de bouw van een zorg-/woongebouw aan het Veersepad 13 in Kessel is door neg...

Gemeenteraad draagt nieuwe burgemeester op 14 mei voor

De gemeenteraad van Peel en Maas komt op 14 mei in een extra besloten vergadering bijeen om een besl...

Terugkijken: lintjesregen in Beesel en Peel en Maas

In de gemeente Peel en Maas hebben dit jaar zeven mensen een koninklijke onderscheiding gekregen. In...

Gemeente gaat afval in Peel en Maas eerder ophalen

De gemeente gaat van mei tot en met september eerder van start met het ophalen van afval. Daardoor k...

Nieuwe wethouder is geïnstalleerd: “Mijn droom komt uit”

Natasja Vaasen is dinsdagavond benoemd tot wethouder van Peel en Maas. Een meerderheid van de gemeen...

Kandidaten gezocht voor terugkerende Cultuurprijs

De Cultuurprijs Peel & Maas keert na twee jaar afwezigheid terug. Dat meldt Meijel24. Komend najaar ...