Panningen, Netherlands

Raadsvoorstel voor verplaatsing Kesselse molen van agenda

De Sint Antoniusmolen aan de Roode Eggeweg in Kessel.
Het raadsvoorstel dat het college op tafel had gelegd voor de verplaatsing van de Sint Antoniusmolen in Kessel, staat niet langer op de raadsagenda. De raad stemde unaniem voor het van de agenda halen van het voorstel.
Youri Buis | 29 november 2023 16:46 | Aangepast op 29 november 2023 16:46
Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens de commissievergadering.

Nieuwe locatie
Het college wil de molen aan de Roode Eggeweg gaan verplaatsen omdat er ruimte moet worden gemaakt van woningbouw rond de huidige locatie. Uit onderzoek, dat de gemeente Peel en Maas met een budget van 25.000 euro heeft laten uitvoeren, blijkt dat de molen te weinig windtoevoer zal krijgen, waardoor verplaatsing als de enige overgebleven optie wordt gezien. Wanneer de molen op de locatie blijft, wil Antares geen woningen bouwen. Ook de verplaatsing van de supermarkt komt dan in gevaar.

Het college heeft een akker aan de Schijfweg-Noord, vlakbij schutterij St. Hubertus, op het oog als nieuwe locatie voor de Kesselse molen. Daar kan die volgens het college de komende honderd jaar functioneren zoals het hoort. 

Onduidelijkheid
Om de molen te verplaatsen, had het college een krediet van 823.000 euro voorgesteld. Volgens de raadsleden zitten er echter te veel losse eindjes aan het voorgestelde kredietplan. Alle partijen vinden dat er nog te veel onduidelijkheid heerst over bepaalde standpunten. Eén daarvan is de monumentale status die de molen mogelijk zou verliezen bij een verplaatsing. De Rijksdienst van Cultureel Erfgoed (RCE) doet hier momenteel onderzoek naar, maar neemt hier uitgebreid de tijd voor. Daarom is de verwachting dat een resultaat nog enige tijd op zich laat wachten. Het zou eventueel ook zo kunnen zijn dat de RCE pas een resultaat deelt als de molen reeds verplaatst is.

Communicatie
Tijdens de commissievergadering maakten zes personen gebruik van hun spreekrecht. Daaruit kwam veelvuldig naar voren dat de communicatie met inwoners van Kessel te wensen overliet. Wethouder Machteld Beukema liet weten dat betrokkenen, zoals omwonenden, in een vervolgstadium zouden worden geïnformeerd. De pachter van de beoogde akker waar de molen naartoe verplaatst zou moeten worden, geeft aan meermaals vragen te hebben gesteld aan de gemeente, maar hier geen reactie op te hebben gehad. Hij vindt het belangrijk dat omwonenden ook bij het plan betrokken worden. Daar is volgens hem echter geen sprake van en hij verwijst naar het lage draagvlak in het dorp voor de verplaatsing van de molen.

Toerisme
Vanuit de raad was er kritiek over de geheimhouding die op sommige stukken rust, waardoor vooral onderzoeken naar mogelijke locaties niet openbaar zijn. Dit komt volgens Beukema omdat niet alle betrokkenen in de openbaarheid willen. De wethouder benadrukt dat die geheimhouding niet geldt voor de rest van het traject. Ook over het toerisme werden kritische noten gekraakt. Het college is van mening dat de beoogde nieuwe locatie aan de Schijfweg-Noord toerisme rond de molen stimuleert. Niet iedereen is het daarmee eens. Omwonenden van de huidige locatie zeggen dat juist dáár veel voetgangers en fietsers komen. Beukema wijst naar het onderzoek dat is laten uitvoeren, waaruit de positieve effecten van verplaatsing zou blijken.

Te laat
Wethouder Beukema slaagde er niet in om dinsdagavond de gevraagde duidelijkheid te scheppen. Sommige raadsleden vrezen dat die duidelijkheid te laat komt om een weloverwogen besluit te nemen. Daarom is het onderwerp van de raadsagenda gehaald.

Meest gelezen

Geschokte reacties na overlijden Maasbreese

De redactie | 16 feb 2024 14:29

Panningse lingeriewinkel opent tweede vestiging

Youri Buis | 15 feb 2024 15:12

Politie zoekt getuigen na woninginbraak in Egchel

Niels van Rens | 18 feb 2024 14:56

Lees ook

Terugkijken: Optocht Kessel

CV De Kevers organiseerde maandag de optocht door Kessel.

Kesselse prins heeft beste spreuk van Limburg

De spreuk van prins Luc Verkoelen uit Kessel is bekroond door de beste spreuk van Limburg. De hooghe...

Molen Kessel terug op agenda raad

De gemeenteraad gaat zich opnieuw buigen over de verplaatsing van de molen in Kessel. Het college st...

Maatregelen vanwege hogere waterstand van de Maas

In Kessel en Kessel-Eik worden maatregelen genomen vanwege een hogere waterstand van de Maas. Zo zij...

Milou en Elke derde op TVK

Milou en Elke uit Kessel zijn zaterdag derde geworden op het Tiener Vastelaovend Kónkoer. Vorig jaar...

Gevonden lichaam in Maas van vermiste Kesselnaar

Het lichaam dat vrijdagmiddag in Kessel bij de Maas is aangetroffen, is van de vermiste Theo Boonen....