Panningen, Netherlands

Wethouder Beukema spreekt met koningin over mentale gezondheid jongeren

Wethouder Machteld Beukema.
Wethouder Machteld Beukema was dinsdag samen met collega’s en betrokkenen van de gemeente Peel en Maas te gast bij koningin Máxima. Ze vertelt erover in Studio P&M.
Youri Buis | 10 november 2023 21:49 | Aangepast op 10 november 2023 21:49
Koningin
Beukema sprak in Paleis Noordeinde met koningin Máxima over hoe de gemeente zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren. Peel en Maas is één van de gemeenten die door stichting MIND Us was uitgenodigd, samen met andere gemeenten die vooroplopen op dit gebied. Koningin Máxima is erevoorzitter van MIND Us. “Ze beweegt zich heel makkelijk tussen alle mensen, maar weet ook waar ze het over heeft”, aldus Beukema. Máxima verloor haar zus na een zelfmoordpoging en heeft dus van dichtbij meegemaakt hoe het is om mentaal in de knoop te zitten.

Gemeenschappen
De wethouder heeft een aantal dingen meegegeven aan de koningin. Ze legde vooral de nadruk op het samendoen. “Wij in Peel en Maas doen natuurlijk weer andere dingen dan in de andere gemeenten. Wat wij belangrijk vonden, is dat wij konden vertellen dat we vooral het zorgen voor elkaar en het bieden van een luisterend oor heel belangrijk vinden. Dat we het niet via allerlei projecten willen doen, maar echt via de gemeenschappen, waar we in Peel en Maas ook heel goed in zijn”, vertelt Beukema.

Motie
Ook raadslid Sanne Hermkens was van de partij in Den Haag. Zij diende vorig jaar een motie in om extra aandacht te hebben voor de mentale gezondheid van jeugd in de gemeente. Door eigen persoonlijke ervaringen weet zij als geen ander hoe belangrijk dit thema is, wat ze ook duidelijk heeft mogen maken tegenover Máxima. Daarbij bleek dat ze beiden op één lijn zitten. “Het leven hoeft niet altijd een 10 te zijn”, citeert Beukema de koningin. “Die woorden ondersteunt Sanne ook. Ik denk dat dat ook wel de boodschap is. We moeten niet allemaal willen streven naar helemaal op en top gelukkig willen zijn, elke dag weer. Dat het soms even minder gaat is ook oké, maar hoe zorg je er nou voor dat de leuke momenten méér zijn dan de minder leuke momenten?”

Inspiratielab
Het Inspiratielab in Panningen is één van de initiatieven in de gemeente die volop inzetten op jongeren en hun mentale welzijn. Daarom was ook initiatiefnemer Lilian Rutten mee naar Paleis Noordeinde afgereisd. Ook zij had een heldere boodschap aan koningin Máxima. “Om mét jongeren te praten in plaats van óver jongeren. Dat is het belangrijkste dat er is”, zo maakte Rutten duidelijk. Laagdrempeligheid, zonder druk van buitenaf, staat daarbij centraal en dat is ook meteen het grootste doel van het Inspiratielab. De koningin reageerde positief op de woorden van Rutten. “Ze vond het heel mooi natuurlijk!” Hetzelfde kan ze zeggen over de ervaring zelf. “Ik heb toch maar even bij haar aan tafel gezeten”, zegt ze over Máxima. “Het was in één woord: geweldig!”

Toekomst
Het Inspiratielab is niet het enige initiatief in Peel en Maas met de focus op mentale gezondheid van jongeren. Zo is er dit schooljaar gestart met vernieuwd muziekonderwijs, waardoor straks alle basisschoolleerlingen van groep 1 tot en met groep 8 met muziek bezig zijn. Daar blijft het in de (nabije) toekomst niet bij, verzekerd Beukema. “Alle leerlingen van het Bouwens en Agora-college hebben we een vragenlijst over dit onderwerp laten invullen. Dat hebben 800 leerlingen gedaan en die zijn we nu aan het bekijken.” Samen met docenten in het voortgezet onderwijs gaan de gemeente en initiatieven daarna de volgende stappen in kaart brengen. Op 21 november organiseren de gezamenlijke Dorpsoverleggen ‘De Slag om de Jeugd’ in Maasbree.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met wethouder Machteld Beukema in Studio P&M:

Meest gelezen

Auto komt tot stilstand na botsing in Panningen

De redactie | 3 dec 2023 21:31

Prikkelarme zone bij Christmas Truckrun

De redactie | 4 dec 2023 10:35

Bord geplaatst om informatie te delen

De redactie | 4 dec 2023 12:15

Lees ook

Wagens buitendienst Peel en Maas op fossielvrije brandstof

De gemeente Peel en Maas is bezig met het verduurzamen van het wagenpark. De buitendienst rijdt sind...

Beesel heeft voorsprong op huisvesting statushouders

De gemeente Beesel heeft ten opzichte van andere Limburgse gemeenten een voorsprong als het gaat om ...

Archiefportaal Peel en Maas doorzoekbaar op PeelenMaasNet

Zoektermen maken het mogelijk om op PeelenMaasNet het archiefportaal van de gemeente Peel en Maas te...

Geen grijze, maar tijdelijk blauwe restafvalzak

De grijze restafvalzak van Peel en Maas is enkele weken niet beschikbaar. Dat laat de gemeente weten...

Raadsvoorstel voor verplaatsing Kesselse molen van agenda

Het raadsvoorstel dat het college op tafel had gelegd voor de verplaatsing van de Sint Antoniusmolen...

Buurtouders gaan Reuverse wijken veiliger maken

Ouders moeten een oogje in het zeil houden om Reuver en Offenbeek veilig te houden. Een groep van ac...