Panningen, Netherlands

Proef met gratis groente en fruit op scholen in Peel en Maas

Twee scholen in Peel en Maas ontvangen een half jaar lang groente en fruit van lokale telers. Het is een proef om kinderen meer te laten eten en te leren over groente en fruit.
De redactie | 29 januari 2024 11:51 | Aangepast op 29 januari 2024 11:51
Samen met lokale telers, leveranciers, Vorkmeer en de gemeente wordt deze pilot uitgevoerd. De Diamant en De Groenling zijn twee scholen die meedoen aan het project. Bij een succes kunnen meerdere scholen meedoen aan het project.

In aanraking
"We zien dat kinderen veel gezonde boterhammentrommels hebben en toch willen we het voor alle kinderen normaal maken dat ze groente en fruit kunnen eten", zegt Moniek van Aarssen, directeur van De Diamant. "We willen dat kinderen in aanraking komen met producten die ze niet vaak eten. Dat vinden we belangrijk. Ook directeur Judith Ueberbach van De Groenling doet graag mee aan het project. "De kinderen komen elke ochtend kijken welk fruit ze die dag gaan eten. Het wordt goed ontvangen, zowel bij de kinderen als de leerkrachten en de ouders."

Ook thuis gaan eten
John van Helden is de eigenaar van Lerend-Eten. Met dit initiatief wil hij kinderen leren om gezonde voeding tot zich te nemen. "Als kinderen dit op school eten, vertellen ze het door aan ouders en dat zorgt er voor dat de kinderen ook thuis gezonder gaan eten. We willen dat gezondheid bovenaan staat."

Gemeente
Het project wordt gefinancierd door de gemeente, die een belangrijke voorwaarde stelde: producten moeten zoveel mogelijk uit de regio komen. "We willen niet dat er een leverancier is van groente en fruit. Dat is makkelijk. Die brengt een kist en vervolgens is het klaar. Wij willen dat het vanuit de lokale ondernemers komt, zodat het ook met educatie meegenomen kan worden."

Telers
Het is de bedoeling dat kinderen ook op bezoek gaan bij de telers om te kijken hoe het wordt geteeld. Susanne Görtz van de Fruitboerderij uit Baarlo juicht het toe. "Vorig jaar is de klas van mijn zoon op ons bedrijf geweest. Het was erg leuk om te zien met hoeveel interesse de kinderen zijn ontvangen."

De pilot duurt tot en met de zomervakantie. Daarna wordt bekeken of andere scholen in de gemeente kunnen aansluiten.

Lees meer over:

Groente en frui|