Panningen, Netherlands

Rechtszaak tegen teler uit Maasbree vanwege lelieveld in Sevenum

Een groep van 35 bewoners uit Sevenum is naar de rechter gestapt vanwege geplande lelieteelt midden in hun woonwijk, slechts enkele tientallen meters van hun woningen. Diverse gesprekken met de teler uit Maasbree hielpen niet voldoende en daarom proberen zij via een kort geding de teelt tegen te houden.
Niels van Rens | 9 april 2024 14:01 | Aangepast op 9 april 2024 14:01
Dat schrijft Omroep Horst aan de Maas. De bollenteelt wordt in verband gebracht met ziektes als Parkinson.

Geschrokken
De bollenteelt, eerder beperkt tot de bollenstreek, verspreid zich steeds verder over Nederland, tot schrik van bewoners die zich geconfronteerd zien met lelies voor hun huis. Lelies worden voornamelijk geproduceerd voor het buitenland en zijn zeer lucratief, maar het gifgebruik is erg hoog. Dit is ook wetenschappelijk bewezen. Gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt in verband gebracht met neurodegeneratieve aandoeningen als Parkinson, de ziekte van Alzheimer en ALS.

Jonge kinderen
Bewoner Laura namens de groep: “We hadden echt gehoopt om er met de teler uit te komen. We staan liever naast de boer voor betere regelgeving dan tegenover de boer, maar we maken ons teveel zorgen, vooral over alle jonge kinderen in de wijk. We vinden het belangrijk dat we onze kinderen met een gerust hart kunnen laten buiten spelen.”

Bufferzone vergroten
De bewoners hebben in eerste instantie geprobeerd om in goed overleg met de teler tot een oplossing te komen. De teler heeft aangeboden om de bufferzone te vergroten van 10 naar 50 meter en het aantal middelen terug te brengen van 34 naar 19 middelen. De bewoners vinden dat hiermee hun gezondheid nog steeds risico loopt.

Gevolgen niet bekend
De negentien middelen die de teler nog wil spuiten zijn ook niet veilig volgens de buurtbewoners. “Door de tekortkomingen in de toelatingsprocedure is het niet duidelijk welke bestrijdingsmiddelen mogelijk neurodegeneratieve gevolgen hebben”, zegt Laura. “Het gebruik daarvan, zeker in deze hoeveelheden, zou dus niet moeten worden toegestaan. Verder zijn drie producten die de teler wil gaan gebruiken kankerverwekkend, vier producten hebben een hormoon-verstorende werking en negen producten hebben een negatief effect op de ontwikkeling en reproductie. Ook zit er in sommige middelen PFAS dat slecht afbreekt en jarenlang in de natuur blijft.”

Rechtzaak
De groep is dus naar de rechtbank in Roermond gestapt. De bewoners worden hierbij ondersteund door AARDige Buren. AARDigeBuren is een collectief van 12 maatschappelijke duurzaamheid/gezondheid en natuurorganisaties die gezamenlijk ondersteuning bieden aan bewonersgroepen die opstaan voor een gezondere omgeving voor zichzelf en hun buren. De bekendste AARDige Buren groepen is de groep in Boterveen, Drenthe die een eerste rechtszaak won tegen een lelieteler. Maar inmiddels zijn er steeds meer groepen opgestaan.

De datum voor de zitting bij de rechtbank Roermond is 18 april om 09.30 uur.

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Speciale uitzending ter nagedachtenis aan Ann Philipsen

Vanwege het overlijden van Ann Philipsen (74) zendt Omroep P&M dinsdagavond een ingelaste talkshow u...

Botsing tussen auto en tractor in Meijel

Een automobilist is dinsdag na een ongeluk met een tractor met verwondingen aan zijn hoofd naar het ...

Te weinig controle op legaal wapenbezit in Peel en Maas

Er zijn te weinig controles op wapenbezitters in de gemeente Peel en Maas. Dat blijkt uit cijfers di...

Meijelse toneelvereniging vertolkt rol op levend standbeeldenfestival

Annemie Louman en Erwin van den Beuken, allebei toneelspelers bij toneelvereniging C.O.M. Meijel, zi...

Verdachten aangehouden voor gewelddadige diefstal in Panningen

De politie heeft drie verdachten aangehouden voor misdrijven in Panningen en Sevenum. Op 19 januari ...

Nachtcross Baarlo afgelast

Nachtcross in Baarlo dat op 4 en 5 mei zou plaatsvinden is afgelast. Dat melden de organisatoren in ...