Panningen, Netherlands

Rob is al 35 jaar vegetariër: ‘Eten is de sleutel tot een betere wereld’

Tofu, falafel en curry: voor vegetariërs anno 2025 is er keuze genoeg. Dat was 35 jaar geleden wel anders, weet Rob Custers uit Helden. Hij eet sinds eind jaren ’80 vegetarisch. “Toen ik begon, hoorde je daar eigenlijk niemand over. Vegetarisch eten werd geassocieerd met geitenwollen sokken, terwijl ik gewoon in het bedrijfsleven werkte.”
De redactie | 5 juni 2025 09:15 | Aangepast op 5 juni 2025 09:15
Een andere manier van kijken
Inmiddels is het aanbod enorm gegroeid. “De schappen in supermarkten puilen uit. Maar het gaat niet alleen om vleesvervangers. Het draait vooral om een andere manier van denken over eten. We zijn gewend aan het patroon van aardappelen, groenten en vlees. Als je dat loslaat, gaat er een wereld voor je open.”
Custers eet tegenwoordig vooral éénpansgerechten uit verschillende wereldkeukens. “Curry’s uit India, pasta’s uit Italië, chili of couscous. In veel landen is het heel normaal om zonder vlees te koken. Die culturele verschillen zetten je aan het denken.”

Grootste impact op duurzaamheid
Dat bewustzijn is hard nodig, vindt hij. “Voedsel heeft de grootste impact op duurzaamheid. Meer nog dan wonen of reizen. De productie van vlees en zuivel kost enorm veel grondstoffen en veroorzaakt ontbossing, CO₂-uitstoot en verlies aan biodiversiteit. Als we ons eetpatroon een beetje aanpassen, boeken we veel meer winst dan met alleen zonnepanelen of elektrische auto’s.”

Verhalen en gerechtjes op 16 juni
Over zijn ervaringen en visie vertelt Rob op 16 juni tijdens een bijeenkomst over duurzaam en gezond eten in Hal 9 in Panningen. Naast zijn verhaal zijn er bijdragen van onder andere Het Steeltje, Peoples Farm uit Maasbree, De Groentegaard uit Heythuysen, De Brooderij uit Helden en Meijel Gezond.

Bezoekers kunnen die avond ook proeven van verantwoorde gerechtjes. “We willen laten zien dat anders eten niet ingewikkeld hoeft te zijn,” zegt Custers. “En dat het niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor jezelf.”

Lees ook

DuurSamer Peel en Maas en DOK6 vertonen ‘inspirerende film’ over uitvinder

In samenwerking met DuurSamer Peel en Maas vertoont DOK6 de film ‘Green Musketeer’. Deze film over d...

DuurSamer Peel en Maas vertoont film in DOK6

In samenwerking met DuurSamer Peel en Maas vertoont DOK6 op 13 november de documentaire ‘The Green M...

DuurSamer Peel en Maas vertoont film in DOK6

In samenwerking met DuurSamer Peel en Maas vertoont DOK6 op 13 november de documentaire ‘The Green M...

Initiatieven laten zich zien tijdens kijkdag DuurSamer Peel en Maas

In Peel en Maas lieten veertig bedrijven en organisaties zondag zien hoe zij bijdragen aan een duurz...

Raspberry Maxx: van frambozenkwekerij naar duurzame horecaplek

In 2020 stopte Henny van Bergeijk met haar frambozenkwekerij in Meijel, maar helemaal stilzitten dee...

Tweede Kijkdag voor duurzame initiatieven in Peel en Maas

Na het succes van vorig jaar vindt op zondag 21 september de tweede Kijkdag van platform DuurSamer P...