Panningen, Netherlands

Speculaas uit Reuver de lekkerste van Limburg: “De juiste smaak”

Voor het lekkerste speculaasje moet je in Reuver zijn. Banketbakker René van Betteraij maakt voor het tiende jaar op rij de lekkerste van Limburg. De bakker kreeg deze onderscheiding in de categorie ‘speculaas zonder amandelen’.
Youri Buis | 16 november 2023 11:14 | Aangepast op 16 november 2023 11:14
Beoordeling
“Iedere keer is het weer speciaal want je moet toch maar winnen. Dan doe je als bakker toch iets goed, hè?”, beseft Van Betteraij. De zoektocht naar het lekkerste speculaas wordt jaarlijks georganiseerd. Eerst wordt er per provincie een winnaar uitgeroepen. Van alle provinciewinnaars kiest een jury, bestaande uit een vakjury en consumentenjury, één landelijke winnaar. Er wordt beoordeeld op criteria als uiterlijk, bakaard, smaak, kleur en verpakking.

Categorieën
Meedoen kan in verschillende categorieën. Naast speculaas met of zonder amandelen, is er ook nog een categorie voor gevulde speculaas. Van Betteraij doet alleen mee aan de categorieën met of zonder amandelen. In die laatstgenoemde categorie heeft de Reuverse bakker dus wederom beslag gelegd op de Limburgse titel. Wat is nou hét geheim van goede speculaas?

Juiste smaak
“Hij heeft een mooie bite, hij knakt een beetje”, begint Van Betteraij. Ook de verhouding kruiden is erg belangrijk, vertelt hij. Neem bijvoorbeeld het koken van aardappelen. Doe je er te veel zout in, dan smaken ze niet meer. “Dat is met de kruiden in speculaas idem dito: als er te veel kruiden in zitten, krijg je een pittige of scherpe smaak. Het is de kunst om met het recept dat je hebt de juiste smaak te krijgen”, vervolgt hij.

2.000 koekjes
Wie denkt dat er met de hand figuurtjes in koekjesdeeg wordt gedrukt, heeft het mis. Met behulp van een machine worden er razendsnel 36 speculaasjes in één keer voorbereid. Deze komen op een plaat te liggen, waarna er meerdere van die platen de oven in gaan. Per dag worden er ruim 2.000 speculaasjes gebakken.

Ieder wat wils
Aan belangstelling geen gebrek voor de speculaas van Van Betteraij, zeker nu de feestmaand eraan komt. De bakkerij verwacht grote drukte. Hoe je het koekje ook eet, met de speculaas uit Reuver zijn er weinig slechte combinaties mogelijk. “Ik vind het het lekkerst om ‘m gewoon zo te eten”, zo spreekt de bakker zijn eigen voorkeur uit. “Maar er zijn ook mensen die het koppelen aan het ontbijt, bijvoorbeeld op een wit broodje. Even laten liggen zodat die knak er een beetje uit gaat. Er zijn een hoop mensen die dat lekker vinden. Ieder wat wils, hè?”

Meest gelezen

DES Group neemt Regio Service over

De redactie | 30 nov 2023 13:55

Atje vur Adje wint liedjesavond Dörper Kuus

Bregje Deckers | 26 nov 2023 11:54

Lees ook

Buurtouders gaan Reuverse wijken veiliger maken

Ouders moeten een oogje in het zeil houden om Reuver en Offenbeek veilig te houden. Een groep van ac...

Veel belangstelling voor opening Albert Heijn Jan Linders Reuver

Dinsdag werd de Albert Heijn Jan Linders in Reuver geopend. Er was veel belangstelling voor de openi...

Reuver startpunt voor Blue Light Ride

De Blue Light Ride van dit jaar begint in Reuver. De stoet van hulpverleningsvoertuigen rijdt vervol...

Twee Reuvernaren koninklijk onderscheiden

Niek de Wit en Pierre Houwers uit Reuver hebben zaterdag een koninklijke onderscheiding ontvangen. Z...

Opleiding tot ervaringsdeskundige in Limburg groeit

Deze week is de tweede groep studenten gestart met de opleiding ‘Sociaal werk’ met ervaringsdeskundi...

Vanavond de traditionele Sinter Merte optocht in Reuver

In Reuver vindt vanavond de traditionele Sinter Merte optocht plaats. De grote lampionnenoptocht naa...