Panningen, Netherlands

Thriller in Helenaveen, Panningen trekt aan het langste eind en blijft derdeklasser

Het was een geweldige ambiance op sportpark de Stikker in Helenaveen. Op de rol stond de finale om de strijd om een plaats in de 3e klasse tussen Panningen en Meterik. Vele honderden man publiek omzoomden het veld. En het werd een thriller van de eerste orde; Alfred Hitchcock had geen spannender script kunnen schrijven voor deze wedstrijd. De ontlading was dan ook enorm na afloop; Panningen vierde het behoud van het derdeklasserschap alsof het een kampioenschap betrof.
Jari Janssen | 17 juni 2024 16:54 | Aangepast op 17 juni 2024 16:54
Omstandigheden
De omstandigheden waren alleszins redelijk; alleen een straffe zuidwesten wind had regelmatig invloed op de baan van de bal. Af en toe een regenbuitje kon verder niemand deren; voetbal is nu eenmaal een buitensport. Met scheidsrechter Gijs Rongen uit Merselo en twee neutrale assistenten had de KNVB een gerenommeerd arbitraal trio aangesteld. Ondanks de belangen en de formidabele fysieke inzet, had scheidsrechter Rongen de wedstrijd in de hand.

Sterker Meterik
Het was al duidelijk toen beide teams het veld betraden. De frêle groenwitten uit Panningen zouden fysiek het onderspit delven tegen de potige kerels uit Meterik en zij zouden het moeten hebben van het voetbal zelf. Maar de jongens gaven uitstekend partij tegen de mannen van Meterik.

Over en weer
De wedstrijd was 8 minuten oud toen Meterik een eerste doelpoging waagde. Het harde lage schot werd gepareerd door Panningen-doelman Jordy Nelissen. Daarna nam Panningen het initiatief en liet zien dat het terecht een derdeklasser is. Panningen speelde het betere voetbal en Meterik stelde daar fysieke kracht tegenover. Uit het niets kwam Meterik plotseling op een 0-1 voorsprong. In de 18e minuut schoot Bart Houben Meterik plotseling fraai op voorsprong. Niks aan het handje was de mening binnen de Panningen-gelederen. En terecht, want Panningen schiep zich diverse kansen; zo slalomde Ayoub Amhouch in de 27e minuut op de hem eigen wijze door de Meterikse verdediging en schoot rakelings naast. 3 Minuten later was het wel raak; Jordi Kirkels schoot vanaf rechts in de korte hoek de gelijkmaker binnen: 1-1. Maar ook Meterik kreeg zijn kansen; een kopbal uit een corner belandde buiten bereik van Jordy Nelissen tegen de paal. En zo werd het rust met een redelijk gelijkopgaande strijd en kansen aan beide zijden. Panningen speelde het wat betere voetbal en de mannen uit Meterik gooiden hun fysieke krachten in de strijd.

Niks aan de hand
Na rust veranderde er niets. Een verre ingooi van Matijs Heesen belandde na een stuit tegen de lat; loos alarm, uit een ingooi kan immers niet rechtstreeks worden gescoord, De Panningen-aanhang keek nu reikhalzend uit naar DE wissel. En jawel hoor, in de 56e minuut was het dan zover. Panningens topscorer en supersub Riobin van Osch werd door scheidend trainer Naard Vaes ingebracht, samen met Tom Wilmer. De verwachtingen waren hoog gespannen bij de Panningse aanhang. Immers VO scoort altijd. En jawel hoor, 5 minuten later was het al zover. Uit een hoekschop scoorde Robin van Osch met een kopbal de 2-1. Meterik deed wel het een en ander terug en na uitglijden van een Panningse verdediger eindigde een Meterikse inzet op een Panningse paal. Ook de Meterikse paal moest het ontgelden: Ayoub Amhouch raakte eveneens het houtwerk na een heerlijk passje van de man van de wedstrijd, de jonge Dion Vogelsangs. Onvermoeibaar en vaak onnavolgbaar was hij een echte plaag voor de Meterikse verdedigers. En toen in de 75e minuut de genadeslag voor Meterik. Nick Wilmer joeg op een ogenschijnlijk kansloze bal, die over de zijlijn leek te gaan. Hij hield hem met een sliding binnen en zette voor. Tot ieders verbazing stuiterde de bal, zonder dat iemand hem raakte in het Meterikse doel. En dat betekende 3-1 en de beslissing in de wedstrijd. Naard Vaes bracht met Max Lenders een verdedigende middenvelder. Een schitterende vrije trap van Bas Wilmer werd door de Meterikse doelman uit de kruising getikt. Geen vuiltje aan de lucht voor Panningen. Dion Vogelsangs kreeg een publiekswissel van trainer Naard Vaes. De champagneflessen werden ontkurkt; in de Helenaveense kantine werd een extra blad bier besteld.

Comeback
Maar ja, in de films van Alfred Hitchcock zit ook altijd een onverwachte wending van het plot. En zo ook in deze thriller. In de 91e minuut kreeg Meterik een penalty wegens hands toegewezen door scheidrechter Gijs Rongen. Piet Steeghs schoot feilloos binnen. “Anschlusstreffer” voor Meterik: 3-2. Nog steeds geen vuiltje aan de lucht voor Panningen. Maar in de aller-, allerlaatste minuut van de blessuretijd bracht Teun Jacobs namens Meterik de stand op 3-3 met een kopbal uit een hoekschop. Meteen was het einde wedstrijd.

Verlenging
Verlengen dus. In deze verlenging werd niet gescoord; Meterik bleef volharden in hun opportunistische spel, met lange ballen zetten ze hun spitsen, vaak over rechts, aan het werk. Panningen probeerde te voetballen, maar de slijtage werd nu zichtbaar; de passes werden onnauwkeuriger. Er werd verder niet gescoord en dus was het penalty’s geblazen.

Strafschoppen
De eerste 2 strafschoppen waren voor beide partijen succesvol, maar bij de 3e strafschop van Meterik toonde keeper Jordy Nelissen zijn klasse, Panningen scoorde wel en leidde met 3-2. Toen de 4e strafschop van Meterik naast werd geschoten en Panningen-spits Dion Cuijpers zelf scoorde, barstte de ontlading los, bij alles wat Panningen was. De handhaving in de 3e klasse werd gevierd als een kampioenschap.

Derde klasse
Een fantastisch en dik verdiend afscheidscadeau voor scheidend trainer Naard Vaes. Volgend seizoen speelt Panningen samen met Egchel als fusievereniging PEC ’20 in de 3e klasse.

Meest gelezen

Al twee dagen opstoppingen op Napoleonsweg

De redactie | 9 jul 2024 16:11

Twee gewonden bij botsing in Panningen

De redactie | 11 jul 2024 10:40

Dak zwembad Baarlo ingestort

De redactie | 13 jul 2024 12:02

Lees ook

Competitieindelingen amateurvoetbal 2024/2025 bekend

De amateurvoetbalclubs in Peel en Maas kennen hun tegenstanders in het komende seizoen. De KNVB heef...

Zondag is D-Day voor SV Panningen en SV Grashoek: laatste kans op lijfsbehoud

SV Panningen en SV Grashoek spelen zondag de belangrijkste wedstrijd van dit seizoen. Zo spelen ze b...

Wasmachine schieten met Dario Polman en Bob Vostermans

In aanloop naar het EK voetbal doen verschillende mensen uit Peel en Maas en Beesel een poging om ee...

Dames van VV Reuver zoeken nieuwe teamgenoten

De 7x7 dames van VV Reuver zoeken nieuwe leden. Het damesteam gaat komend seizoen haar derde seizoen...

SV Panningen speelt finale nacompetitie in Helenaveen

SV Panningen speelt zondag de finale van de nacompetitie om 12.00 uur in Helenaveen. De wedstrijd wo...

Panningen wint in nacompetitie en speelt finale

Het eerste team van SV Panningen heeft zondag in de tweede ronde van de nacompetitie van Maarheeze g...