Panningen, Netherlands

Dippen in het koude water in Maasbree

Midden in de winter een duik nemen in open water: het wordt steeds populairder. Ingrid ervaart hoe het is in het koude water van Breebronne in Maasbree.
Youri Buis | 28 januari 2024 14:23 | Aangepast op 28 januari 2024 14:23
Volgens de echte kenners is het anders dan een rondje zwemmen. Je zakt namelijk alleen even voor een paar minuutjes in het water. Vandaar de benaming ‘dippen’.

Reuma
Iedere week probeert Karin een keer het koude water in te gaan, al deed ze dit tot een aantal jaar geleden minder vaak. Nog niet zo lang geleden werd bij Karin reuma vastgesteld. Dat was voor haar de aanleiding om het vaker te doen. Nadat ze zich in het koud water-dippen had verdiept, besloot ze een cursus te volgen. Vorige winter is Karin erin geslaagd om van oktober tot en met maart elke week het koude water te trotseren.

Minder pijn
Al gauw merkte Karin dat ze meer energie kreeg. “Maar ook veel mentale kracht”, zegt ze. “Op het moment dat je in het water zit, ben je in een soort overlevingsmodus. Je denkt niet na over wat je thuis nog allemaal moet doen. Je bent echt in het nu”, vervolgt ze. Naast die mentale kracht heeft het dippen in koud water nog een ander belangrijk effect voor Karin. “Het doet ook echt wat met de reumapijn. Mijn pijn wordt er echt minder van en dat effect houdt toch wel ongeveer twee dagen aan.”

Koud afdouchen
Karin houdt het niet bij alleen dippen in koud water. Ook bij het douchen gaat de koude kraan open. “Eerst douche ik warm en daarna doe ik eigenlijk altijd twee minuten koud afdouchen. Dat zit wel vast in mijn ritme. Maar ik vind het effect van koud water-dippen groter dan koud douchen”, vertelt Karin.

Kleding en drinken
Voor wie het dippen in koud water ook wel iets lijkt, heeft Karin een aantal tips om mee te beginnen. Belangrijk is in ieder geval om voor en na het dippen warme kleding aan te trekken en warm drinken mee te nemen. “Bijvoorbeeld thee. Die heb ik nu ook meegenomen, ook voor jou”, aldus Karin tegen Ingrid.

Afterdrop
Een thermometer is ook handig om bij je te hebben. Karin en haar dip-vriendinnen hebben een regel voor als het water kouder is dan 10 graden. “Stel dat het water 3 graden is, dan dip ik maximaal 3 minuten. Anders kun je een afterdrop krijgen en dan kost het heel veel energie om weer warm te worden”, legt Karin uit. Een afterdrop is een snelle daling van de lichaamstemperatuur.

Verder adviseert Karin vooral om niet alleen te gaan koud water-dippen. Wie wil, mag bij haar en haar vriendinnen aansluiten. “Je mag sowieso altijd mee!”, lacht Karin.

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Geen water voor inwoners De Bong in Baarlo

Inwoners van De Bong in Baarlo hebben donderdag enkele uren zonder water gezeten. Er heeft een leidi...

Autobiografisch schrijven is goed voor mentale gezondheid

Schrijven over jezelf en je leven. Het kan helpen bij het stimuleren van mentale gezondheid. Schrijf...

Siem van Spoor10 te gast in Dwars Door Limburg

In een nieuwe Dwars Door Limburg is Siem te gast. Hij zit in de band van Spoor10, een project van de...

Toneelgroep Meijel speelt twee theaterstukken tegelijkertijd

Met de show ‘De C.O.M. draait door’ gaat de toneelgroep uit Meijel op de planken staan in d’n Binger...

Marcel Coenen brengt soloalbum uit als gitarist

Gitarist Marcel Coenen uit Sittard brengt een eigen album uit. Het is een album waar niet zang, maar...

Jeroen Verberne over band Gallowstreet

Jeroen Verberne uit Grashoek is trombonist voor de band Gallowstreet. Wat de band zo bijzonder maakt...