Panningen, Netherlands

Ed geeft workshop langeafstandslopen bij Atletiek Helden

Bij Atletiek Helden start in februari een workshop long distance walking, oftewel langeafstandslopen. In zeven woensdagen bereidt Ed Jacobs de deelnemers voor op hun persoonlijke wandeldoel.
Youri Buis | 11 januari 2024 14:26 | Aangepast op 11 januari 2024 14:26
Eén met jezelf
Zijn interesse in langeafstandslopen komt voort uit de Nijmeegse Vierdaagse, die Jacobs een aantal keren heeft gelopen. Ook heeft hij aan verschillende Kennedymarsen meegedaan. Zijn hoogtepunt bereikte hij afgelopen jaar, toen hij een pelgrimstocht maakte naar Santiago de Compostella. “Tijdens het langeafstandslopen krijg je eigenlijk rust van je dagelijkse dingen. Je bent continu bezig en op het moment dat je lange afstanden gaat wandelen, kun je er wel over na blijven denken maar niets doen,” vertelt Jacobs in het televisieprogramma Dwars Door Limburg. “Ik kan het moeilijk uitleggen, maar na verloop van tijd ontstaat er een soort rust. Je bent één met jezelf en je omgeving.”

Broekriem
Naast de mentale rust die je ervaart, heeft long distance walking ook fysieke voordelen, stelt Jacobs. Met langeafstandslopen train je namelijk je hele lichaam, zegt hij. Als je veel lange afstanden achter elkaar loopt, zie je dat terug aan je lichaamsgewicht. Dat merkte Jacobs zelf ook. “Toen ik naar Santiago ben gelopen, ben ik 3,5 kilo afgevallen. Maar ik heb er daardoor best wat spiermassa bij gekregen, dus ik moest een aantal gaatjes in mijn broekriem bij laten maken,” lacht hij. De wandeling naar het noordwesten van Spanje deed bij Jacobs ook een lampje branden. “Ik had zoiets van: ik wil hier iets mee, ik wil mensen enthousiast maken over het wandelen. Maar wat je merkt is dat heel veel mensen een soort drempelvrees hebben. Ze vinden het ver of veel en dat is natuurlijk ook zo.”

Voor iedereen
De workshop die Jacobs organiseert, bestaat uit twee delen. Een gedeelte is theorie, waarbij hij de deelnemers tips geeft over kleding, materialen en mogelijke blessures. Het tweede deel van de training is gericht op de praktijk. “Ik ben zelf een tijdje geleden begonnen met power walking ik heb ervaren dat juist die korte trainingen mij geholpen hebben om plezieriger de Vierdaagse of Kennedymars te lopen,” aldus Jacobs. De workshop is dus geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Leeftijd speelt geen rol, benadrukt de langeafstandswandelaar. “Tijdens de workshop loopt iedereen op zijn eigen tempo en niveau.”

Aanmelden
De workshop start op 21 februari en eindigt op 3 april. De sessies duren van 19.00 tot 20.30 uur. Meer informatie over de workshop staat vermeld op de website van Atletiek Helden. Aanmelden kan hier ook. Een plekje voor de workshop kost 60 euro per persoon en je bent er dan alle zeven sessies bij.

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Afscheid Ann Philipsen druk bezocht

De redactie | 4 mei 2024 17:00

Lees ook

Tijdelijk geen water wegens breuk in leiding in Helden

De inwoners aan de Schrames en Stogger in Helden hebben tijdelijk geen water. Dat komt omdat er een ...

Workshops over muziek voor alle jongeren uit Peel en Maas

In het schooljaar 2023/2024 kunnen alle jongeren uit Peel en Maas meedoen aan verschillende workshop...

Maartje ‘aardt’ door te wandelen op blote voeten

Het maken van een wandeling is goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Als je de behoefte...

Marlou Absil wandelt richting Tweede Kamerverkiezingen

Kandidaat-Kamerlid Marlou Absil is druk bezig met haar campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in ...

Schrijfworkhop voor kinderen met Ton van Reen

Schrijver Ton van Reen geeft tijdens de Kinderboekenweek een schrijfworkshop voor kinderen van groep...

ZijActief Limburg roept vrouwen op om mee te wandelen

ZijActief Limburg roept vrouwen op om op zondag 10 september mee te doen met de tweejaarlijkse activ...