Panningen, Netherlands

Egchelse actiegroep heeft vertrouwen in actie stikstofminister

De actiegroep 'Big Pig City?' heeft er vetrouwen in dat er iets gaat gebeuren nu de minister navraag gaat doen bij de provincie over de uitbreiding van de stallen van een Egchelse ondernemer.
De redactie | 28 februari 2023 11:30 | Aangepast op 28 februari 2023 11:30
De mogelijke uitbreiding van stallen in Egchel bereikte vorige week de Tweede Kamer. Een varkenshouder heeft een vergunning gekregen voor de uitbreiding van zijn veestapel. Het gaat om een uitbreiding van ongeveer 25.000 varkens. Een groep actievoerders wil daar een stokje voor steken. Onder de naam 'Big Pig City' voeren ze actie.
Een van de leden van de actiegroep is Martin Simons. Hij zegt: "We zijn geschrokken over de uitbreiding. We zijn bang voor het milieu en de leefbaarheid van het platteland."

Provinciale Staten
De Partij van de Dieren in Limburg stelde al eerder al vragen over de gang van zaken. "Wat je ziet gebeuren is dat als er grote uitbreidingen plaatsvinden op basis van oude rechten. Het provinciebestuur heeft niet de ballen om de vergunningen in te trekken", zegt Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren.

Reactie minister
Vorige week mengde ook de Tweede Kamerfractie van de partij zich in het debat en stelde vragen aan de minister. Zij zegt geschrokken te zijn van het nieuws. Er zouden nog meer 'slapende' natuurvergunningen in het verleden door de provincie zijn afgegeven. Vergunningen die vaak jaren geleden zijn afgegeven, maar met de huidige regels, nu niet meer toegekend zouden worden. De situatie in Egchel heeft de minister wakker geschud. Die gaat nu kijken welke andere 'slapende' vergunningen er nog liggen in het land.

Volgens procedure
Volgens de provincie is alles volgens procedure verlopen. Minister van der Wal heeft toegezegd om navraag te doen bij de provincie Limburg. De gemeenteraad van Peel en Maas lijkt het laatste woord te hebben. De raad besluit uiteindelijk of de vergunning gegeven wordt en het bestemmingsplan wordt aangepast. De initiatiefnemer van de plannen wilde niet reageren.

Lees meer over:

Actiegroep|Big Pig City|Egchel|

Lees ook

Brand in Egchelse woning

In een woning in Egchel is dinsdagavond brand uitgebroken.

Raad buigt zich pas eind van het jaar over uitbreiding Egchelse stallen

De besluitvorming over de uitbreiding van een varkenshouderij met 25.000 varkens in Egchel loopt ver...

Informatiemarkt in Egchel over welzijn en wonen

Inwoners van Egchel kunnen op een informatiemarkt meepraten over de toekomst van Egchel. Centraal st...

Egchel krijgt eigen dorpsquiz

Inwoners van Egchel kunnen alvast beginnen met oefenen. Het dorp krijgt namelijk een eigen dorpsquiz...

Terugkijken: Optocht Egchel

Egchel heeft traditiegetrouw de laatste optocht van Peel en Maas. Met wagens en groepen uit de omlig...

Judoka Mark van Dijk wint brons op eerste grandprix

De Egchelse judoka Mark van Dijk heeft voor een stunt gezorgd in Portugal door zijn eerste grandprix...