Panningen, Netherlands

Handtekeningen onder plannen Pius Park

Jan Berkers (Kerngroep Pius Park), John Timmermans (wethouder) en Bert Kusters (Kerngroep Pius Park). Foto: Stefan Koopmans
De twintig partners van het Pius Park hebben donderdag een intentieovereenkomst getekend. Daarin is afgesproken dat ze blijven werken aan de ontwikkeling aan het gebied aan de zuidzijde van Panningen.
De redactie | 1 april 2022 09:34 | Aangepast op 1 april 2022 09:34
Eerder hadden zij allemaal al ingestemd met de Gebiedsvisie Pius Park die het toekomstbeeld voor het gebied schetst. De gemeenteraad van Peel en Maas deed dat in januari als laatste. In het Bouwens van der Boijecollege in Panningen markeerden zij die mijlpaal met het zetten van hun handtekening, met een feestelijk tintje.

Centrale boulevard
De Gebiedsvisie Pius Park schetst de aanleg van een centrale boulevard door het gebied. Op deze centrale as is vooral plaats voor fietsers en voetganger en zijn veel voorzieningen bereikbaar. Dat zijn bijvoorbeeld de moskee, de bestaande school, atletiek- en wielerbaan en tennisvereniging. Maar in de toekomst ook een sportbos, wandelroutes in het groen en een padelbaan. Tussen de sporthal en het Bouwens komt in de toekomst een centraal plein met verschillende voorzieningen zoals beachvelden voor verschillende sporten.

Hekken gaan verdwijnen
Komende maanden realiseren de Pius-Park-Partners de eerste zichtbare resultaten op straat. Meer groene hagen komen in beeld en de hekken verdwijnen zo veel mogelijk uit het zicht. Ook wordt de weg voor de sporthal enkele maanden afgesloten, bij wijze van verkeersproef. Op het centrale plein verschijnen de eerste voorzieningen, zoals beachvelden, een beweegroute en groene aanplant. “Achter de schermen werken we nog hard aan de voorbereiding van maatregelen, zoals de aanleg van de boulevard. Die kunnen we pas in 2023 uitvoeren”, vult wethouder John Timmermans aan. “Er is nog heel veel werk te verrichten en de financiering kent ook nog uitdagingen.”

Eigen middelen zoeken
Sportverenigingen in het Pius Park pakten zich in maart 2017 samen om het gebied aan te pakken. Inmiddels hebben zich meer partners vanuit het onderwijs, wonen en zorg aangesloten. Het gaat nu om 22 partners, inclusief de gemeente. Het is de bedoeling dat de partners zelf ook op zoek gaan naar financiële middelen binnen de eigen organisatie of een subsidie of fonds aanvragen.

Oproep
Op de avond deed Romald Heuvelmans namens het kernteam een oproep aan alle partners. “We hebben gezonde ambities. Dat vraagt een bijdrage van ons allemaal”. Heuvelmans legde daarbij uit dat voor de ontwikkeling van het Pius Park niet alleen denkers nodig zijn die kunnen organiseren. “Maar ook mensen die graag de handen uit de mouwen steken en zo kunnen meehelpen. Bijvoorbeeld voor het groen. Maar ook voor onze communicatie en marketing”.

"Als laatste voeg ik hier nog graag aan toe dat Pius Park een mooi burgerinitiatief is. De ideeën komen uit de gemeenschap, van partners die zich betrokken voelen. En samen met die partners en de gemeente worden de ideeën verder uitgewerkt en uitgevoerd. Deze werkwijze is typerend voor Peel en Maas”, aldus wethouder Anget Mestrom.

Meest gelezen

Zo ziet de Woeste Hoeve er van binnen uit

De redactie | 12 aug 2022 09:31

Politie zoekt getuigen geweldsincident

De redactie | 13 aug 2022 23:43

Vakantiemarkt afgelast vanwege hitte

De redactie | 9 aug 2022 18:41

Geen winst, wel geluk in de liefde voor Fé

De redactie | 14 aug 2022 13:16

Lees ook

Opnieuw vragen over aanhoudende stankoverlast in Panningen

Het CDA in Peel en Maas heeft opnieuw vragen gesteld aan het college over de aanhoudende stankoverla...

Goede Doelenweek start maandag

De Goede Doelenweek vindt van maandag 11 t/m vrijdag 15 april in heel Peel en Maas plaats. De vrijwi...

Lintjesregen: zes koninklijke onderscheidingen in Peel en Maas

Burgemeester Wilma Delissen heeft dinsdagochtend zes koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Twee i...

Beweegweek bij Vincent Depaul in Panningen

Bewegen staat van 16 tot en met 21 mei centraal bij Vincent Depaul. Bewoners, het personeel en ook d...

Jonge meiden HCPM schieten met scherp

Het Jonge Meidentram van HCPM uit Panningen heeft de competitie goed afgesloten.

70e Triduüm voor laatste keer georganiseerd

Het jaarlijkse Triduüm Peel en Maas wordt dit jaar voor de laatste keer in deze vorm georganiseerd.