Panningen, Netherlands

Heldense beugelclub maakt fotoarchief digitaal toegankelijk

Foto’s waarvan de info niet compleet is, worden ingelijst en krijgen een plekje op een groot prikbord in de hal van ’t Beugelhoês.
Honderden foto’s en diploma’s uit de geschiedenis van beugelclub HBC Helden zijn binnenkort voor iedereen te bekijken op het platform PeelenMaasNet. De club wil het grote archief een breder podium bieden. Lizette bladerde voor het tv-programma ‘Dwars Door Limburg’ door enkele fotoalbums.
Youri Buis | 22 februari 2024 15:27 | Aangepast op 22 februari 2024 15:27
Archiefmateriaal
“Met een beetje hulp zijn alle documenten ingelezen. Nu ben ik volop bezig om alles te betitelen en de juiste namen bij de juiste foto’s te zetten”, vertelt Gerard Reijnders, bestuurslid van HBC. Terwijl hij alle details aan elkaar koppelt, komt hij regelmatig archiefmateriaal tegen dat een lach op zijn gezicht brengt. “Jaren geleden was het zo glad dat ze er bijna drie uur over hebben gedaan om in Tegelen te kunnen beugelen. Toen ze er eenmaal waren, was de tegenstander niet aanwezig omdat het weer te slecht was. Dat soort dingen zijn natuurlijk leuk om te lezen”, zegt Reijnders.

Geen rijbewijs
Of het nu gaat om een vet varken of het winnen van een fiets; er zijn maar weinig gebeurtenissen waar geen archiefmateriaal van is. Zo ook het moment dat er een auto op het spel stond. De winnaar bleek geen rijbewijs te hebben. “Een van de andere spelers moest hem in de gewonnen auto naar huis brengen. Of hij uiteindelijk wel zijn rijbewijs heeft gehaald, vertelt het verhaal niet. Maar het is natuurlijk al hilarisch om een auto te winnen met beugelen om er vervolgens niet zelf mee naar huis te kunnen rijden”, lacht Reijnders.

Eigen kennis
Het HBC-lid werd ook verrast door informatie over zijn eigen carrière. “Ik kwam erachter dat ik niet in 1982, maar in 1984 bestuurslid ben geworden. Ik zat er dus twee jaar naast”, zegt Reijnders met enige zelfspot. Bij het correct digitaliseren van het archief probeert hij zo veel mogelijk zijn eigen kennis te benutten. Dat is best een sport, om in beugeltermen te blijven. “Je gaat foto’s waarvan de namen bekend zijn met elkaar vergelijken. Mensen veranderen niet heel veel, maar er zijn ook foto’s van jeugd die nu nog lid zijn. Dan is het wel heel moeilijk om de juiste personen te identificeren”, zo legt Reijnders uit.

Prikbord
Voor foto’s uit de oorlogsjaren is hij afhankelijk van de oudere HBC-leden die nog in leven zijn. “Dat is ook een reden waarom we hier nu mee gestart zijn. We willen het allemaal zo veel mogelijk benoemen, want er zijn nog maar twee of drie leden die ons nu nog de namen kunnen geven.” Foto’s waarvan de info niet compleet is, worden ingelijst en krijgen een plekje op een groot prikbord in de hal van ’t Beugelhoês. Reijnders adviseert andere verenigingen om hun archief ook te digitaliseren. “Het kost tijd en het is een uitdaging, maar je kunt het makkelijk spreiden.”

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

90 jaar georganiseerd beugelen

In 1933 begon het en tot op heden ten dage wordt het beoefend: georganiseerd beugelen. De NBB viert ...

Heldense beugelclub kampioen van de Ereklasse

Het eerste team van HBC Helden is woensdagavond kampioen geworden van de Ereklasse. In ’t Beugelhoes...

Erfgoedplatform PeelenMaasNet maakt archieven toegankelijk

De stichting PeelenMaasNet, opgericht in december 2016, is het digitale platform voor het cultureel ...

Duo uit Maasbree wint beugeltoernooi

Rob Wijnands en Mark Henkens uit Maasbree hebben als koppel de finale van de Open Britse Beugelkampi...

Archiefportaal Peel en Maas doorzoekbaar op PeelenMaasNet

Zoektermen maken het mogelijk om op PeelenMaasNet het archiefportaal van de gemeente Peel en Maas te...

Beugelaars uit Meijel en Helden winnen Peel en Maastoernooi 2023

Het duo Hem Hendriks en Nico Jacobs hebben het Peel en Maastoernooi 2023 gewonnen. De beugelaars uit...