Panningen, Netherlands

Nieuwe bestuurscultuur Beesel ''geoefend'' tijdens formatie

Formateur Bram Jacobs kijkt tevreden terug op het vormen van de coalitie in de gemeente Beesel. "Het was een mooi en intensief proces."
De redactie | 25 mei 2022 13:56 | Aangepast op 25 mei 2022 13:56
CDA, VLP en Beeselse Lijst kwamen tot een akkoord om Beesel de komende vier jaar te besturen. Deze partijen vormden ook de afgelopen periode het college, maar dat ging niet altijd zonder slag of stoot. De bestuurscultuur was daarom bij de onderhandelingen onderwerp van gesprek. "We hebben goed met elkaar gesproken over hoe we in de toekomst met elkaar om gaan.``

Bestuurscultuur
Verkenner Petra Habets adviseerde om een brede coalitie te vormen, waarbij het CDA en de Beeselse Lijst de basis zouden vormen. Alle partijen zijn na het uitbrengen van het verkennend advies met Habets een verdiepende ronde ingegaan. ''Daar hadden alle partijen behoefte aan", vertelt Jacobs. "De partijen die een groot stuk openheid naar elkaar hebben gegeven, hebben de handen in elkaar geslagen om te formeren." Dat heeft dus uiteindelijk het akkoord opgeleverd.

Geoefend
"De bestuurscultuur werd geoefend bij het formeren, om in openheid elkaar te begrijpen. Centraal stond: waarom roep je dit, waarom zeg je dat? Daarom hebben we die standpunten samengebracht in het coalitieakkoord." Het akkoord heeft de titel ‘Bouwen aan onze gemeenschap, voor vandaag en morgen’ gekregen.
Ruimte bieden
De formateur is nu nog wethouder, maar draagt dinsdag het stokje over aan partijgenoot Anouk Huijs. "Je kunt zelf zeggen dat je het belangrijk vindt om nieuwe mensen ruimte en kansten bieden, maar als je er zelf bovenin in blijft hangen, dan komen de kansen niet om door te stromen." Jacobs maakt dus plaats voor het jonge gezicht van het CDA, die tijdens de verkiezingscampagne al lijsttrekker was.

Toekomst
Jacobs weet niet wat hij nu gaat doen. "Ik ga eerst even in juni rustig nadenken." De Reuvernaar was twaalf jaar lang wethouder. Aan die drukke periode komt nu een einde. "Op alle plekken waar ik ben geweest, kreeg ik energie. Ook van de moeilijke dossiers kreeg ik energie. In dat brede veld zijn er best wel plekken waar ze mensen zoeken. De komende maand ga ik nadenken over de plek waar ik mezelf zie landen."

Lees ook

Beeselse Anita Smeets wint Limburgse Popprijs

Anita Smeets uit Beesel heeft zondag de Limburgse Popprijs gewonnen in de categorie 'Beste Initiatie...

Onderzoek: meer woningen erbij in Beesel en Peel en Maas

In een jaar tijd zijn er in Beesel en Peel en Maas 99 woningen bij gekomen. Daarmee is de woningvoor...

Nieuwe opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in gemeente Beesel

Nog altijd komen er wekelijks vele Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. De gemeente Beesel wil h...

Hoe wordt Beesel een leukere plek na schooltijd?

Scholieren van het Grescollege in Beesel gaan aan de slag met de vraag hoe de gemeente aantrekkelijk...

Wethouder over woningbouwplannen in Beesel

In Blik op Beesel sprak wethouder Anouk Huijs over een aantal woningbouwprojecten in de gemeente. He...

Beeselse imker lanceert honingkaart website

Philip Apeldoorn, een imker uit Beesel, heeft samen met zijn zoon Freek de website honingkaart.nl ge...