Panningen, Netherlands

Oppositie mist duidelijke plannen in coalitieakkoord

De oppositie heeft dinsdagavond tijdens een extra raadsvergadering kritiek geuit op het coalitieakkoord. VVD en PvdA/GroenLinks vinden dat er weinig concrete zaken in het akkoord staan. Donderdag presenteerden CDA, Lokaal Peel en Maas en D66 het akkoord voor de komende jaren.
De redactie | 24 mei 2022 22:32 | Aangepast op 24 mei 2022 22:32
De oppositiepartijen, VVD en PvdA/GroenLinks, hadden vooral kritiek op het proces. Ze vonden dat de drie formerende partijen de raad onvoldoende op de hoogte had gebracht over de voortgang van de formatie. De VVD en PvdA/GroenLinks hadden gevraagd om een bijpraatmoment. Dat moment kwam er niet.

Raadsbreed akkoord
VVD-raadslid Paul Sanders, momenteel nog wethouder, vindt het jammer dat er geen onderzoek is gedaan naar een raadsbreed akkoord. “Dit was een uitgelezen kans om een gezamenlijke visie op te stellen.” Eerder gaf formateur Tijs van Lierop al aan dat dit in zijn optiek voor de verkiezingen aan de kiezer gemeld had moeten worden.

Vertrouwen en lef
Het akkoord, waarin vertrouwen en lef centraal staan, werd donderdag gepresenteerd. Ook de beoogd wethouders werden gepresenteerd. In het nieuwe college komen Rob Wanten (CDA), Anget Mestrom (Lokaal Peel en Maas), Erik Nijssen (Lokaal Peel en Maas) en Machteld Beukema (D66).


Botsing
Paul Sanders en Rob Wanten, allebei nu wethouder, kwamen in de vergadering van dinsdag meerdere malen met elkaar in botsing. Sanders vroeg aan de coalitiepartijen wie het aanplanten van bomen gaat betalen. Wanten reageerde met: “Dit akkoord is een coalitieakkoord, geen begroting. Hoeveel geld we er voor over hebben, staat in de begroting.”

PvdA/GroenLinks fractievoorzitter Annigje Primowees liet weten dat het beleid volgens haar weinig nieuwe zaken bevat. Ze sprak haar zorgen uit over een visie voor het milieu. “Hoe gaan we ervoor zorgen dat de lucht, water en de bodem verbetert”, vroeg ze zich af. VVD-voorman Teun Heldens sprak naast zijn kritiek op het akkoord, ook de punten uit waarmee zijn partij blij is dat ze in het akkoord staan. Hij noemde de verkabeling van de hoogspanningskabels in Kessel en Kessel-Eik als voorbeeld.


Kaderstelling
Erik Nijssen van Lokaal Peel en Maas, nu nog raadslid, sloot de vergadering af met een uitgestoken hand naar de raad. “De gemeenteraad bepaalt de kaders.” Dinsdag worden de beoogd wethouders geïnstalleerd in een speciale raadsvergadering.

Meest gelezen

Club Ultra sluit de deuren

De redactie | 30 nov 2022 20:25

Opnieuw afvaldumping; nu in Grashoek

De redactie | 29 nov 2022 13:48

Inloopmoment voor mensen met burn-out klachten

De redactie | 29 nov 2022 17:14

Lees ook

Dit weekend in het Politiek Café

Het Politiek Café opent dit weekend twee keer haar deuren. Met nog 1,5 week tot de verkiezingen gaa...

1000 stemmers na eerste stemdag in Peel en Maas

In Peel en Maas hebben ongeveer 1000 inwoners hun stem uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen....

Lokaal neemt voortouw in coalitievorming

Lokaal Peel en Maas gaat het initiatief nemen voor het vormen van een coalitie in Peel en Maas. De p...

Lokaal Peel en Maas wil coalitie zonder VVD

Lokaal Peel en Maas, het CDA en D66 gaan onderhandelen om een nieuwe coalitie te vormen in Peel en M...

Afscheidsinterview Paul Sanders: "Gezondheid en gezin op eerste plaats"

De dood van wethouder Arno Janssen heeft voormalig wethouder Paul Sanders aan het denken gezet. Dat ...

Terugkijken: Politiek Café Beesel

In het eerste Politiek Café stonden de thema's toerisme en zorg centraal. Alle partijen deelden hun...