Panningen, Netherlands

Oppositie mist duidelijke plannen in coalitieakkoord

De oppositie heeft dinsdagavond tijdens een extra raadsvergadering kritiek geuit op het coalitieakkoord. VVD en PvdA/GroenLinks vinden dat er weinig concrete zaken in het akkoord staan. Donderdag presenteerden CDA, Lokaal Peel en Maas en D66 het akkoord voor de komende jaren.
De redactie | 24 mei 2022 22:32 | Aangepast op 24 mei 2022 22:32
De oppositiepartijen, VVD en PvdA/GroenLinks, hadden vooral kritiek op het proces. Ze vonden dat de drie formerende partijen de raad onvoldoende op de hoogte had gebracht over de voortgang van de formatie. De VVD en PvdA/GroenLinks hadden gevraagd om een bijpraatmoment. Dat moment kwam er niet.

Raadsbreed akkoord
VVD-raadslid Paul Sanders, momenteel nog wethouder, vindt het jammer dat er geen onderzoek is gedaan naar een raadsbreed akkoord. “Dit was een uitgelezen kans om een gezamenlijke visie op te stellen.” Eerder gaf formateur Tijs van Lierop al aan dat dit in zijn optiek voor de verkiezingen aan de kiezer gemeld had moeten worden.

Vertrouwen en lef
Het akkoord, waarin vertrouwen en lef centraal staan, werd donderdag gepresenteerd. Ook de beoogd wethouders werden gepresenteerd. In het nieuwe college komen Rob Wanten (CDA), Anget Mestrom (Lokaal Peel en Maas), Erik Nijssen (Lokaal Peel en Maas) en Machteld Beukema (D66).


Botsing
Paul Sanders en Rob Wanten, allebei nu wethouder, kwamen in de vergadering van dinsdag meerdere malen met elkaar in botsing. Sanders vroeg aan de coalitiepartijen wie het aanplanten van bomen gaat betalen. Wanten reageerde met: “Dit akkoord is een coalitieakkoord, geen begroting. Hoeveel geld we er voor over hebben, staat in de begroting.”

PvdA/GroenLinks fractievoorzitter Annigje Primowees liet weten dat het beleid volgens haar weinig nieuwe zaken bevat. Ze sprak haar zorgen uit over een visie voor het milieu. “Hoe gaan we ervoor zorgen dat de lucht, water en de bodem verbetert”, vroeg ze zich af. VVD-voorman Teun Heldens sprak naast zijn kritiek op het akkoord, ook de punten uit waarmee zijn partij blij is dat ze in het akkoord staan. Hij noemde de verkabeling van de hoogspanningskabels in Kessel en Kessel-Eik als voorbeeld.


Kaderstelling
Erik Nijssen van Lokaal Peel en Maas, nu nog raadslid, sloot de vergadering af met een uitgestoken hand naar de raad. “De gemeenteraad bepaalt de kaders.” Dinsdag worden de beoogd wethouders geïnstalleerd in een speciale raadsvergadering.

Lees ook

VVD peilt bij inwoners: meerderheid is tegen verplaatsing molen

De molen in Kessel vormt geen belemmering voor de aanleg van een woonwijk en een nieuwe supermarkt i...

Oppositiepartijen willen betere communicatie en transparantie van coalitiepartijen

De oppositiepartijen in de gemeenteraad hebben woensdagavond flinke kritiek geuit op het proces en d...

VVD en GroenLinks/PvdA verbaast over reactie coalitiepartijen

De VVD en GroenLinks/PvdA reageren verbaasd op het bericht van de coalitiepartijen dat er onvoldoend...

CDA en Lokaal Peel en Maas in gesprek over toekomst coalitie

Het CDA en Lokaal Peel en Maas gaan gesprekken voeren over de toekomst van de huidige coalitie in Pe...

Hoe gaat het college verder na het opstappen van D66?

Met het vertrek van Machteld Beukema uit het college van Peel en Maas en het terugtrekken van D66 ui...

D66 verder zonder Beukema: “Snel op zoek naar iets nieuws”

Met het vertrek van Machteld Beukema uit de politiek verliest Peel en Maas een betrokken wethouder. ...