Panningen, Netherlands

Oppositie mist duidelijke plannen in coalitieakkoord

De oppositie heeft dinsdagavond tijdens een extra raadsvergadering kritiek geuit op het coalitieakkoord. VVD en PvdA/GroenLinks vinden dat er weinig concrete zaken in het akkoord staan. Donderdag presenteerden CDA, Lokaal Peel en Maas en D66 het akkoord voor de komende jaren.
De redactie | 24 mei 2022 22:32 | Aangepast op 24 mei 2022 22:32
De oppositiepartijen, VVD en PvdA/GroenLinks, hadden vooral kritiek op het proces. Ze vonden dat de drie formerende partijen de raad onvoldoende op de hoogte had gebracht over de voortgang van de formatie. De VVD en PvdA/GroenLinks hadden gevraagd om een bijpraatmoment. Dat moment kwam er niet.

Raadsbreed akkoord
VVD-raadslid Paul Sanders, momenteel nog wethouder, vindt het jammer dat er geen onderzoek is gedaan naar een raadsbreed akkoord. “Dit was een uitgelezen kans om een gezamenlijke visie op te stellen.” Eerder gaf formateur Tijs van Lierop al aan dat dit in zijn optiek voor de verkiezingen aan de kiezer gemeld had moeten worden.

Vertrouwen en lef
Het akkoord, waarin vertrouwen en lef centraal staan, werd donderdag gepresenteerd. Ook de beoogd wethouders werden gepresenteerd. In het nieuwe college komen Rob Wanten (CDA), Anget Mestrom (Lokaal Peel en Maas), Erik Nijssen (Lokaal Peel en Maas) en Machteld Beukema (D66).


Botsing
Paul Sanders en Rob Wanten, allebei nu wethouder, kwamen in de vergadering van dinsdag meerdere malen met elkaar in botsing. Sanders vroeg aan de coalitiepartijen wie het aanplanten van bomen gaat betalen. Wanten reageerde met: “Dit akkoord is een coalitieakkoord, geen begroting. Hoeveel geld we er voor over hebben, staat in de begroting.”

PvdA/GroenLinks fractievoorzitter Annigje Primowees liet weten dat het beleid volgens haar weinig nieuwe zaken bevat. Ze sprak haar zorgen uit over een visie voor het milieu. “Hoe gaan we ervoor zorgen dat de lucht, water en de bodem verbetert”, vroeg ze zich af. VVD-voorman Teun Heldens sprak naast zijn kritiek op het akkoord, ook de punten uit waarmee zijn partij blij is dat ze in het akkoord staan. Hij noemde de verkabeling van de hoogspanningskabels in Kessel en Kessel-Eik als voorbeeld.


Kaderstelling
Erik Nijssen van Lokaal Peel en Maas, nu nog raadslid, sloot de vergadering af met een uitgestoken hand naar de raad. “De gemeenteraad bepaalt de kaders.” Dinsdag worden de beoogd wethouders geïnstalleerd in een speciale raadsvergadering.

Meest gelezen

DES Group neemt Regio Service over

De redactie | 30 nov 2023 13:55

Bouw woningen Raadhuisstraat gestart

De redactie | 1 dec 2023 15:23

Lees ook

Stembussen geopend voor verkiezingen

Na weken van campagnevoeren kiest Nederland vandaag een nieuwe Tweede Kamer. De stembussen openden r...

Inwoners Peel en Maas ontvangen kandidatenlijst van andere gemeente

Door een fout hebben inwoners van de gemeente Peel en Maas de kandidatenlijst van de gemeente Altena...

Oud-wethouder Beesel overleden

Ton Verlijsdonk, een voormalig politicus uit Reuver, is op 73-jarige leeftijd overleden na een perio...

CDA-lijsttrekker bezoekt Plattelandshoés

CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal bezocht maandag het Plattelandshoés in Panningen. Dat deed hij same...

Studio P&M: Marlou Absil op kandidatenlijst CDA

Marlou Absil uit Helden staat op plek 8 van de voorlopige kandidatenlijst van het CDA. In het tv-pro...

Teun Heldens wordt wethouder in Nederweert

Teun Heldens uit Meijel verlaat de gemeentelijke politiek van Peel en Maas om wethouder te worden in...