Panningen, Netherlands

P&M Jaaroverzicht 2023: mogelijke woningsloop in centrum Panningen

Omroep P&M zendt vanavond het P&M Jaaroverzicht 2023 uit. Dit tv-programma bevat de belangrijkste nieuwsfragmenten van het afgelopen jaar: van het kampioenschap van SV Panningen tot de opknapbeurt van de Musschenberg in Kessel-Eik. Een van de grootste politieke onderwerpen van het afgelopen jaar was de mogelijke woningsloop in het centrum van Panningen.
De redactie | 27 december 2023 16:16 | Aangepast op 27 december 2023 16:16
Meningen verdeeld
Het college van de gemeente Peel en Maas is voornemens om het Panningse centrum aan te pakken. Er liggen meerdere varianten en bij één daarvan zouden een aantal woningen naar de vlakte moeten. Het levert discussies op, zowel onder bewoners als onder politici. Volgens wethouder Rob Wanten is het centrum versteend, wat in de zomer zogenaamde hittestress oplevert. Een variant met een groen Raadhuisplein kan uitkomst bieden, stelt Wanten. Onder anderen Raf Janssen van PvdA/GroenLinks en Tiny Valckx van Lokaal Peel en Maas zijn fel tegen het slopen van woningen. De meningen zijn dus verdeeld.

‘Tweede fulltime baan’
De bewoners van huizen die op de nominatie staan om gesloopt te worden, komen in actie. Aan het begin van het jaar werd bekend dat het plan in maart besproken zou worden in de raadsvergadering. “Vanaf begin februari hebben we er eigenlijk een tweede fulltime baan bij gehad om dat te voorkomen”, zegt bewoner Roel Schmidt tijdens een terugblik met Omroep P&M. Het bleek tevergeefs, want de raadsvergadering ging door, mét de mogelijke woningsloop op de agenda. Anouk Timp, woonachtig in het centrum, voelde zich in aanloop naar de vergadering erg zenuwachtig. “Je leeft er echt naartoe. Ik had nooit gedacht dat er zoveel mensen zouden zijn om ons te steunen.”

Meepraten
De raad was uiteindelijk duidelijk: géén woningsloop. Dat zorgde voor opluchting bij de bewoners. “Daar hebben we ’s avonds met het groepje bewoners nog lekker wat op gedronken”, zegt Schmidt. Ook bij Timp viel er een enorme last van haar schouders. “We kunnen weer gaan genieten en hebben weer zekerheid.” Er kunnen plannen worden gemaakt in hun nieuwe woning. De bewoners zijn blij dat ze nu wel gehoord worden, nu er nieuwe plannen worden gemaakt voor het centrum. Eén van de bewoners mag plaatsnemen in de meedenkgroep van de gemeente. “Wat dat betreft ben ik heel blij met deze verandering. We mogen echt meepraten”, aldus Schmidt. “De onzekerheid die je had, is echt volledig weg. Dat is heerlijk”, vult Timp aan.

Jaaroverzicht
Het P&M Jaaroverzicht 2023 is vanavond doorlopend te zien op Omroep P&M en wordt zaterdag herhaald.

Bekijk in de video hieronder de volledige terugblik met de bewoners.

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Brandweer moet eend bevrijden in vijver

De brandweer heeft zondagavond een eend moeten bevrijden die vast was komen te zitten in een visvijv...

Man (75) vermist in omgeving Panningen

De politie was vrijdagmiddag in de omgeving van Panningen op zoek naar een 75-jarige man die was ver...

Deze bands staan op het FIK Festival

Tijdens het Festival in Kepèl is er live muziek. De bands LOTØS, Lockdown en Greasy Grips treden op ...

Gewonde na aanrijding in Panningen

Bij een ongeval in Panningen is donderdagmiddag een kind gewond geraakt.

Paasmarkt Panningen druk bezocht

De paasmarkt in Panningen heeft maandag ruim tienduizend bezoekers getrokken. Van heinde en verre kw...

Bekerfinale Bevo live op Omroep P&M

Omroep P&M zendt zaterdagmiddag de bekerfinale van Bevo Hc live uit op tv. De Panningse ploeg speelt...