Panningen, Netherlands

P&M Jaaroverzicht 2023: Thoes Hoes in Maasbree geopend

Omroep P&M zendt de komende dagen het P&M Jaaroverzicht 2023 uit. Dit tv-programma bevat de belangrijkste nieuwsfragmenten van het afgelopen jaar: van de terraskwestie bij MFA De Paort in Kessel tot de opening van ‘t Thoes Hoes in Maasbree. De inloop voor inwoners met dementie was een van de nieuwe initiatieven in Peel en Maas.
De redactie | 28 december 2023 16:51 | Aangepast op 28 december 2023 16:51
Volle energie
‘t Thoes Hoes is sinds april gevestigd in de voormalige pastorie van Maasbree. Het biedt een plek aan mensen met dementie die bijvoorbeeld dagbesteding nodig hebben. De bedoeling is om deze ‘deelgenoten’ samen met hun partner uit hun isolement te halen en weer actief te laten deelnemen aan de maatschappij. Samen met Omroep P&M blikken hoofdrolspelers terug op de eerste negen maanden van ’t Thoes Hoes. “Na de opening hebben we nog een hele hoop werk te verzetten gehad. We zijn met volle energie in dit nieuwe project gestapt”, zegt Ves Engels van ’t Thoes Hoes.

Voorschot
Het initiatief voor het inloophuis aan de Dorpstraat werd begin 2019 genomen door de werkgroep Dementievriendelijk Maasbree. Aanleiding was dat steeds meer mensen dementie hebben. “We willen natuurlijk dat de mensen langer thuis blijven wonen”, vertelt Engels. “Het is inmiddels denk ik wel bewezen, ook landelijk, dat daar wat meer aandacht aan besteed wordt. Dit is natuurlijk een ontzettend mooi initiatief geweest om daar in ieder geval al een voorschot op te nemen.” Iedere dag is er een coach aanwezig in ’t Thoes Hoes. Deze coaches gaan met deelgenoten in gesprek over wensen en behoeften.

Bezig blijven
De initiatiefnemers hadden op meer deelgenoten gehoopt en merken dat de drempel toch nog hoger is dan verwacht. De deelgenoten die er zijn, zijn bij ’t Thoes Hoes op hun plek, ziet José Peeters. “Als ze eenmaal hier zijn vinden ze het geweldig”, glundert ze. Wie daarover mee kan praten, is Ger Kappel. Hij is er sinds het eerste uur bij. Voor hem heeft ’t Thoes Hoes een belangrijke betekenis, zo legt hij uit. “Ik kom hier omdat ik eigenlijk een beetje bezig moet blijven. Thuis zat ik maar op de bank en toen hebben ze me gevraagd of ik hier naartoe wilde. Dat bevalt prima.”

Ontwikkeling
Thuiszitten wil Kappel niet meer. Hij hoopt dan ook dat meer mensen van ’t Thoes Hoes gebruik gaan maken. “Dan kunnen we groepjes vormen. Dat maakt het voor spellen ook veel makkelijker”, aldus de deelgenoot, die niet vies is van een potje sjoelen. Het inloophuis, dat wordt gerund door vrijwilligers, bouwt ook komend jaar verder aan de ontwikkeling van het initiatief.

Bekijk in de video hieronder de volledige terugblik op de eerste maanden van ’t Thoes Hoes in Maasbree.

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Nieuwe wethouder is geïnstalleerd: “Mijn droom komt uit”

Natasja Vaasen is dinsdagavond benoemd tot wethouder van Peel en Maas. Een meerderheid van de gemeen...

Raad akkoord over Laefplein, ondanks zorgen over veiligheid en verkeer

Het Laefplein in Maasbree wordt een groen plein met appartementen. De gemeenteraad gaat in de raadsv...

MVC’19 kansloos onderuit bij lijstaanvoerder Stiphout Vooruit

MVC’19 had zondag in de wedstrijd tegen titelkandidaat Stiphout Vooruit vanaf het beginsignaal geen ...

Burgemeester trouwt paren in on-echt voor dorpsquiz

Burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas heeft zaterdagavond veertien echtparen in het on-echt v...

Bekerfinale Bevo live op Omroep P&M

Omroep P&M zendt zaterdagmiddag de bekerfinale van Bevo Hc live uit op tv. De Panningse ploeg speelt...

Maasbree mag kiezen voor invulling Laefplein

Inwoners kunnen deze week reageren op het voorlopig ontwerp van het Laefplein in Maasbree. Het plein...