Panningen, Netherlands

VieCuri deelt gratis zonnebrandcrème uit

Om de bewustwording te vergroten rondom huidkanker, start VieCuri met het uitdelen van zonnebrandcrème. Bij de uitgangen van het Venlose ziekenhuis staan zonnebrandpompjes waar gasten gratis crème kunnen pakken om in te smeren.
De redactie | 30 mei 2022 15:35 | Aangepast op 30 mei 2022 15:35
Een op de zes Nederlanders
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker, ongeveer één op de zes Nederlanders krijgt het. Melanoom, de meest agressieve vorm, is bovendien de snelst stijgende kanker in de leeftijdsgroep 30 tot 60 jaar. Het baart artsen zorgen. Zo ook Karen van Poppelen, dermatoloog bij ziekenhuis VieCuri.

“We willen onze boodschap niet alleen in de spreekkamer uitspreken, maar alle mensen in en rond VieCuri bereiken. We zijn zelf heel enthousiast over deze actie en krijgen tot nu toe ook veel goede reacties terug!” De uitnodiging aan bezoekers en patiënten is helder: smeren helpt! De pompjes blijven in ieder geval gedurende de zomer staan.

Melanoon
Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek die zich snel kan ontwikkelen en uitzaaien. De arts ziet dat het op steeds jongere leeftijd voorkomt. "Ik zie jongeren met melanomen op mijn spreekuur. Dat is behoorlijk zorgwekkend. We weten dat de kans op het krijgen van een melanoom toeneemt, naarmate je op jonge leeftijd vaker verbrand bent door de zon.”

Tips ter bescherming
VieCuri biedt tips om veilig te genieten van de zon. “Belangrijk is het insmeren met zonnebrandcrème en dat je het om de twee uur herhaalt. Gebruik minstens factor 30. Het maakt voor de bescherming niet uit welk merk je gebruikt. Smeer royaal en smeer je overal goed in. Vaak vergeten plekjes zijn de oren, lippen, de bovenkant van de voeten en een kaal hoofd. Ook als je wél bent ingesmeerd, is het niet verstandig om de hele dag in de zon te liggen. Het beste is om de zon op het heetst van de dag te vermijden. Kies je momenten: ga bijvoorbeeld liever ’s ochtends in de tuin werken dan midden op de dag.”
Karen van Poppelen, dermatoloog bij ziekenhuis VieCuri Foto: VieCuri

Meest gelezen

Politie zoekt naar vermiste 18-jarige

De redactie | 3 feb 2023 16:09

Politie deelt camerabeelden cashtrapper

De redactie | 1 feb 2023 18:23

Plattelandshoés krijgt nieuwe appartementen

De redactie | 31 jan 2023 19:21

Opening Straotzitting dit jaar extra bijzonder

De redactie | 2 feb 2023 18:33

Lees ook

Jeugd aan Zet: Dien je idee in!

De gemeente Peel en Maas daagt je uit om iets voor een andere te doen in deze coronatijden. Woon je ...

Auto en motor botsen in Meijel: motorrijder zwaargewond

Een motorrijder is woensdagochtend in Meijel zwaargewond geraakt bij een botsing met een auto.

Bloedafname Panningen alleen op afspraak

Vanaf vrijdag 1 juli 2022 kunnen inwoners in Panningen bij PanSana alleen nog op afspraak terecht vo...

Bloedafname VieCuri voortaan alleen op afspraak

Vanaf maandag 16 januari kunnen inwoners alleen nog maar op afspraak terecht bij de priklocaties van...