Panningen, Netherlands

Vernieuwd muziekonderwijs voor basisscholen in Peel en Maas

Op twaalf basisscholen in Peel en Maas wordt sinds maandag een vernieuwde vorm van muziekonderwijs gegeven. Co. de Cultuurontwikkelaar, dat gespecialiseerd is in muziekonderwijs, heeft samen met acht muziekdocenten een lesprogramma samengesteld.
Youri Buis | 26 september 2023 16:31 | Aangepast op 26 september 2023 16:31
Disciplines
Dorrie Besouw is één van de acht muziekdocenten die bij dit project betrokken zijn. Zij legt uit dat de verschillende disciplines van muziek –zingen, met notaties omgaan, componeren, improviseren, etc. – moeten terugkomen in het lesprogramma. “We bekijken goed hoe we die aspecten allemaal bij elkaar kunnen brengen, en ook hoe we ervoor zorgen dat kinderen met zo veel mogelijk bagage op de basisschool in aanraking komen”, vervolgt Besouw.

‘Waardevolle aanvulling’
IKC De Kemp in Egchel is één van de twaalf basisscholen die gebruikmaken van het vernieuwde muziekonderwijs. Het belang is in meerdere opzichten groot, zegt directeur Nicole Litjens. “Muziek legt verbindingen in de hersenen, dus hoe mooi is het om dat op een enthousiaste, speelse en leuke manier onder schooltijd al gestalte te geven?”, concludeert ze. Litjens is blij dat het muziekonderwijs onderdeel uitmaakt van IKC De Kemp. “Het is vaak ook een stukje ontspanning, net wat anders dan taal en rekenen. Het is een hele waardevolle aanvulling voor ons lesprogramma”.

Doorgaande leerlijn
Co. de Cultuurontwikkelaar werkt samen met diverse onderwijsstichtingen, waaronder Stichting Prisma. Voorzitter Dave Huntjens van Prisma is verheugd over de inzet van vakdocenten in het muziekonderwijs. “Die geven nu op bijna alle basisscholen in Peel en Maas wekelijks muziekles aan alle leerlingen. Dat betekent ook dat er een doorgaande leerlijn komt. Kinderen van groep 1 tot en met groep 8 krijgen nu een aanbod dat afgestemd is, dus dat is wel heel mooi”, legt Hutjens uit.

Gezonde generatie
Naast de onderwijsstichtingen wordt dit project ook gesteund door de samenwerkende muziekverenigingen in Peel en Maas en de gemeente. “We geven iets meer subsidie omdat er nu een heel mooi plan ligt, dat gaat starten op bijna alle scholen”, zegt wethouder Machteld Beukema van de gemeente Peel en Maas. Ze denkt daarbij ook aan kinderen die het thuis wat minder breed hebben. “Het is superbelangrijk dat ook zij nu iedere week muziekonderwijs hebben. Als je kijkt hoe blij ze hier op het schoolplein staan met de Beuzelband… het is voor hun gezondheid belangrijk, voor de ontspanning. Kinderen moeten al zo veel, dus met muziek gaan we volgens mij een hele gezonde generatie tegemoet”.

Beuzelband
De aftrap van het vernieuwde muziekonderwijs werd bij IKC De Kemp muzikaal omlijst met een feestelijk optreden van de Beuzelband. Dat het schitteren op een podium er al goed in zit bij de leerlingen, wordt al snel duidelijk tijdens de Beuzelshake.

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Terugkijken: lintjesregen in Beesel en Peel en Maas

In de gemeente Peel en Maas hebben dit jaar zeven mensen een koninklijke onderscheiding gekregen. In...

Gemeente gaat afval in Peel en Maas eerder ophalen

De gemeente gaat van mei tot en met september eerder van start met het ophalen van afval. Daardoor k...

Kandidaten gezocht voor terugkerende Cultuurprijs

De Cultuurprijs Peel & Maas keert na twee jaar afwezigheid terug. Dat meldt Meijel24. Komend najaar ...

Scholentoernooi bij Bevo Handbalfestijn in Panningen

Verschillende basisscholen uit Peel en Maas kwamen woensdag bijeen in De Heuf voor het Bevo Handbalf...

Peel en Maas is 100-jarige rijker

De gemeente Peel en Maas is een 100-jarige inwoner rijker. Mevrouw Nijssen-Bouten uit Baarlo viert v...

Raad akkoord over Laefplein, ondanks zorgen over veiligheid en verkeer

Het Laefplein in Maasbree wordt een groen plein met appartementen. De gemeenteraad gaat in de raadsv...