Panningen, Netherlands

Oppositiepartij: “Niets nieuws in coalitieakkoord”

PvdA/GroenLinks fractievoorzitter Annigje Primowees vindt dat er ‘’niets nieuws’’ in het coalitieakkoord in Peel en Maas staat. Dat zei de Maasbreese in De Update op Omroep P&M.
De redactie | 20 mei 2022 17:02 | Aangepast op 20 mei 2022 17:02
Donderdag presenteerden Lokaal Peel en Maas, CDA en D66 het coalitieakkoord voor Peel en Maas.


Ze is vooral teleurgesteld over het proces dat de formerende partijen doorlopen hebben. Ze vindt het niet transparant. “We hebben één gesprek gehad tijdens de verkenning naar een nieuw college. Na afloop kreeg ik een telefoontje dat we waren afgevallen omdat we niet creatief genoeg waren op het gebied van de woningmarkt.” Dat verbaasde Primowees. “De manier waarop dat ging, dacht ik: jullie zoeken nu iets, maar volgens mij hebben jullie het al lang besloten.”

Volgens haar was het al lang beklonken dat Lokaal Peel en Maas, CDA en D66 na de verkiezingen een nieuw college zouden vormen. “Ik kan het natuurlijk niet hard maken, maar mijn stellige indruk is, dat voor de verkiezingen al duidelijk was dat ze met z’n drieën verder zouden gaan. Dat is niet erg, maar ben dan tijdens de campagne duidelijk aan de kiezer."
Debat aangevraagd
Samen met de VVD heeft PvdA/GroenLinks een raadsvergadering aangevraagd om te debatteren over het nieuwe akkoord. Dat debat zou dinsdag moeten plaatsvinden. De partijen vinden dat ze onvoldoende op de hoogte zijn gehouden van het proces, ook nadat ze daar naar gevraagd werden. Formateur Tijs van Lierop zei hierover dat het anders zou kunnen, maar door omstandigheden niet zo gelopen is. Sander Janssen, die de rol van formateur had, viel tijdens het formatieproces vanwege gezondheidsredenen uit. “De gemeenteraad wordt straks wel betrokken bij de kaderstelling, dus ze krijgen zeker een rol”, aldus Van Lierop.

Duidelijkheid
“Ze mogen van mij best samen een coalitie vormen, maar vertel duidelijk waarom. Dan is het niet zo’n punt. Dan is vervelend dat je een half uur voordat de pers het akkoord krijgt, het ontvangt”, aldus Annigje Primowees. Ze is wel blij dat er een rapport is. ‘’Het gaat tenslotte om de toekomst van Peel en Maas.”

Lees ook

Voor oppositie is vertrek Beukema geen verrassing

De oppositiepartijen in de gemeenteraad vinden het geen verrassing dat Machteld Beukema vorige week ...

CDA en Lokaal Peel en Maas in gesprek over toekomst coalitie

Het CDA en Lokaal Peel en Maas gaan gesprekken voeren over de toekomst van de huidige coalitie in Pe...

Hoe gaat het college verder na het opstappen van D66?

Met het vertrek van Machteld Beukema uit het college van Peel en Maas en het terugtrekken van D66 ui...

D66 verder zonder Beukema: “Snel op zoek naar iets nieuws”

Met het vertrek van Machteld Beukema uit de politiek verliest Peel en Maas een betrokken wethouder. ...

Beukema dient ontslag in, D66 stapt uit coalitie in Peel en Maas

Machteld Beukema heeft donderdag haar ontslag aangeboden aan het college en de gemeenteraad van Peel...

Stembussen geopend voor verkiezingen

Na weken van campagnevoeren kiest Nederland vandaag een nieuwe Tweede Kamer. De stembussen openden r...