Panningen, Netherlands

Opvang vluchtelingen: "Een grote uitdaging"

Op korte termijn zijn er 60 tot 70 vluchtelingen uit Oekraïne ondergebracht in de gemeente Beesel. Een derde locatie aan het Industrieterrein in Beesel wordt momenteel gereed gemaakt om vluchtelingen op te vangen.
De redactie | 2 april 2022 16:24 | Aangepast op 2 april 2022 16:24
Ook de gemeente Beesel heeft de taak om vluchtelingen op te vangen en doet dit ook. Wouter Boonen is voorzitter van de crisisorganisatie van de gemeente en vertelt op Omroep P&M dat het een hele uitdaging is de juiste opvang en zorg te bieden.

Mid-stay
"Je hebt verschillende opties. Je kunt vluchtelingen voor de short-stay plaatsen, in een sporthal zoals we dat bij de vluchtelingen uit Syrië hebben gedaan. Het kan ook voor de mid-stay, of je kiest ervoor om ze nieuwe inwoners te laten worden. Dat is de long-stay. Wij hebben er al snel voor gekozen om voor de mid-stay te gaan en een aantal plekken te organiseren waar ze ondergebracht kunnen worden.''

Locaties
Het betreft een aantal studio's van de Zorggroep bij Bosdael. Dit zijn zorgstudio's die tijdens de coronacrisis leeg zijn komen te staan. Het gaat om twee of drie personen per studio die er kunnen wonen. In totaal gaat het om 25 personen. Verder is er een locatie die niet nader genoemd wil worden en de gemeente is bezig met een nieuw initiatief op het Industrieterrein in een pand. In totaal zijn er dan ongeveer 70 vluchtelingen in Beesel opgevangen.

Uitdaging
''Je wil ze nu een goede opvangplek bieden, maar straks ook goed onderwijs en zorg. Daar zit volgens Boonen wel een uitdaging. Het vergt veel van de ambtenaren. "Waar we in het begin hadden voor 20 tot 30 plekken, hebben we het nu over 60 tot 70 plekken op korte termijn. Ik durf niet te zeggen war het eindigt en volgens mij kan niemand dat.''

Volgens het hoofd van de crisisorganisatie gaat het goed met de vluchtelingen in Beesel. "Ik heb zelf twee gezinnen ontvangen. In eerste instantie hebben ze vooral behoefte aan rust. Je kunt je voorstellen dat wanneer ze op verschillende locaties hebben gezet, ze eerst met rust gelaten willen worden. Maar je merkt nu ook de vragen op het gebied van onderwijs, werk en bezigheden. Je merkt dat het een zelfstandig groep is die graag dingen wil doen. Daar zit de uitdaging. Want hoe krijg je dat georganiseerd?"

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

ZVV Beringe 4 wint beker in Sittard

Jari Janssen | 17 apr 2024 10:31

Lees ook

Huizenprijzen in Beesel met ruim 8,5 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar

De huizenprijzen in de gemeente Beesel zijn 8,6 procent lager dan een jaar geleden. Dat blijkt uit c...

Uitreiking Windjse Windjbuujelhajer eind april

Wiel Verlinden krijgt op zondag 28 april de 'Windjse Windjbuujelhajer' uitgereikt. Dit vindt plaats ...

Zoveel Oekraïense jongeren wonen in Peel en Maas

In Peel en Maas wonen 135 Oekraïense jongeren. Daarmee heeft de gemeente een van de hoogste aantalle...

Dagbesteding Ut Groen knapt fietsen op voor vluchtelingen

Mensen van dagbesteding Ut Groen uit Koningslust hebben 25 fietsen opgeknapt voor vluchtelingen.

Gemeente Peel en Maas krijgt twee maanden uitstel voor plaatsing statushouders

De gemeente Peel en Maas krijgt twee maanden uitstel van de provincie Limburg voor het plaatsen van ...

Voor tweede dag op rij file bij Reuver

Opnieuw is een voertuig naast de weg terecht gekomen bij de A73 ter hoogte van Reuver. Deze keer gin...