Panningen, Netherlands

Partijen Beesel hekelen verplichting wederkerigheid bij jeugdhulp

Samen Verder, VLP Beesel en Beeselse Lijst waren het niet eens dat het college consequenties wilde hangen als jongeren of hun ouders die jeugdhulp zochten wederkerigheid zouden weigeren. "Er wordt een machtsverhouding gecreëerd."
Deborah Parren | 14 december 2021 21:48 | Aangepast op 14 december 2021 21:48
Dat waren de woorden die Rian Janssen van Samen Verder maandagavond in de raadsvergadering gebruikte om aan te geven dat ze de intentie van het college omtrent wederkerigheid niet ziet zitten. De partij diende een amendement in om een gedeelte in de verordening jeugdhulp 2022 te schrappen.

Intrekken

In de verordening stond dat de burgemeester en wethouders een aanvraag voor jeugdhulp of een individuele voorziening kan afwijzen of intrekken als een jongere of de ouders niets doen aan wederkerigheid. Dat kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, klusjes uitvoeren, activiteiten ondernemen tegen eenzaamheid of buurt gerelateerde activiteiten organiseren zijn.

Drogreden

"Dat wederkerigheid vooral te maken heeft met goede, betaalbare zorg is een drogreden", vindt Janssen van Samen Verder. "Het werkt drempelverhogend. Door de aanvraag te weigeren of in te trekken wordt een machtsverhouding gecreëerd." Wethouder Bram Jacobs geeft aan dat onderzoeken juist aantonen dat een stukje wederkerigheid vragen de zorgvrager over een drempel helpt om de juiste vraag te stellen. "Ze voelen zich niet bezwaard omdat ze weten dat ze iets terugdoen en een betekenis geven."

Verkeerd uitgangspunt

Anouk Huijs van het CDA gaat ervan uit dat er nooit een situatie mag ontstaan dat als er geen wederkerigheid is de zorg wordt afgewezen. "Wederkerigheid is een mooi uitgangspunt." Ilona Franssen van de VLP vindt dat de term wederkerigheid te heftig is aangezet. "Ouders van jeugd hebben het vaak al zwaar genoeg. Wij zien de wederkerigheid niet zitten." Rob Ambaum van de Beeselse Lijst is van mening dat wederkerigheid een verkeerd uitgangspunt is. "In de Wmo en zeker de jeugdzorg is het belangrijk dat we goed omgaan met onze cliënten. Dat er juist gesprekken gevoerd worden en oplossingen gezocht worden met de cliënt."

Krachten gebruiken

En die gesprekken worden volgens de CDA-wethouder gehouden. "Onze consulenten weten welke zorg nodig is om de cliënt in een situatie verder op weg te helpen. Maar ook welke krachten ze zelf kunnen gebruiken om een zelfstandige weg te vinden en stappen te zetten. Het is niet alleen u vraagt, wij draaien."

Uiteindelijk waren de vier politieke partijen erover eens dat de zin over het afwijzen of intrekken van een aanvraag of individuele voorziening in de verordening geschrapt moet worden.

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Uitgever van de Hallo failliet

De redactie | 18 mei 2024 19:58

Onderzoek naar kerk Maasbree

Jari Janssen | 17 mei 2024 10:51

Lees ook

Sloophamer in voormalige bakkerij Werts

De voormalige bakkerij Werts en de naastgelegen autogarage aan de Baarlosestraat in Maasbree worden ...

Universiteit Maastricht doet onderzoek naar smeergedrag op scholen

Smeren, smeren, smeren. Dat was vorig jaar het dringende advies van artsen van VieCuri. Ook dit jaar...

Arriva start proef met videohulpzuil op station Roermond

De videohulpzuil (VHZ) moet voor vervoerder Arriva de hulp in serviceverlening naar de reizigers gaa...

ZVV Beringe 1 handhaaft zich in Eerste Divisie

Het moest via de nacompetitie, maar ZVV Beringe 1 heeft zich weten te handhaven in de Eerste Divisie...

Geen gratis marktkramen voor inwoners, wel voor Repaircafé

Het Repaircafé in Beesel krijgt maandelijks een gratis marktkraam op de weekmarkt van Reuver. Dat is...

VVD krijgt mail- en appverkeer over molen niet te zien

De VVD in Peel en Maas wil inzage krijgen in de mails en apps tussen ambtenaren en het college over ...