Dat waren de woorden die Rian Janssen van Samen Verder maandagavond in de raadsvergadering gebruikte om aan te geven dat ze de intentie van het college omtrent wederkerigheid niet ziet zitten. De partij diende een amendement in om een gedeelte in de verordening jeugdhulp 2022 te schrappen.
Intrekken
In de verordening stond dat de burgemeester en wethouders een aanvraag voor jeugdhulp of een individuele voorziening kan afwijzen of intrekken als een jongere of de ouders niets doen aan wederkerigheid. Dat kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, klusjes uitvoeren, activiteiten ondernemen tegen eenzaamheid of buurt gerelateerde activiteiten organiseren zijn.
Drogreden
"Dat wederkerigheid vooral te maken heeft met goede, betaalbare zorg is een drogreden", vindt Janssen van Samen Verder. "Het werkt drempelverhogend. Door de aanvraag te weigeren of in te trekken wordt een machtsverhouding gecreëerd." Wethouder Bram Jacobs geeft aan dat onderzoeken juist aantonen dat een stukje wederkerigheid vragen de zorgvrager over een drempel helpt om de juiste vraag te stellen. "Ze voelen zich niet bezwaard omdat ze weten dat ze iets terugdoen en een betekenis geven."
Verkeerd uitgangspunt
Anouk Huijs van het CDA gaat ervan uit dat er nooit een situatie mag ontstaan dat als er geen wederkerigheid is de zorg wordt afgewezen. "Wederkerigheid is een mooi uitgangspunt." Ilona Franssen van de VLP vindt dat de term wederkerigheid te heftig is aangezet. "Ouders van jeugd hebben het vaak al zwaar genoeg. Wij zien de wederkerigheid niet zitten." Rob Ambaum van de Beeselse Lijst is van mening dat wederkerigheid een verkeerd uitgangspunt is. "In de Wmo en zeker de jeugdzorg is het belangrijk dat we goed omgaan met onze cliënten. Dat er juist gesprekken gevoerd worden en oplossingen gezocht worden met de cliënt."
Krachten gebruiken
En die gesprekken worden volgens de CDA-wethouder gehouden. "Onze consulenten weten welke zorg nodig is om de cliënt in een situatie verder op weg te helpen. Maar ook welke krachten ze zelf kunnen gebruiken om een zelfstandige weg te vinden en stappen te zetten. Het is niet alleen u vraagt, wij draaien."
Uiteindelijk waren de vier politieke partijen erover eens dat de zin over het afwijzen of intrekken van een aanvraag of individuele voorziening in de verordening geschrapt moet worden.