Panningen, Netherlands

Partijen: 'Stop met plan verkoop Maasterras Kessel'

Het CDA en Lokaal Peel&Maas willen dat het college een streep zet door de voorgenomen verkoop van het Maasterras bij gemeenschapshuis De Paort in Kessel.
Deborah Parren | 28 oktober 2021 10:51 | Aangepast op 28 oktober 2021 10:51
De gemeente Peel en Maas is van plan om een deel van het terras bij gemeenschapshuis De Paort te verkopen aan de naastgelegen B&B Het Raadhuys.

Intentieovereenkomst

De partijen hebben schriftelijke vragen gesteld over de terraskwestie. De fracties hekelen dat het college niet eerder de raad heeft geïnformeerd over een juridisch advies. De stuurgroep MFA Kessel heeft namelijk in de zomer een intentieovereenkomst tussen de gemeente en de eigenaren van B&B Het Raadhuys juridisch laten toetsen.

In gevaar

De Stichting MFA Kessel, die in mei 2019 is opgericht, maakte eerder al bezwaar tegen het aangekondigde besluit. Volgens de stichting komt een gezonde exploitatie van de toekomstige multifunctionele accommodatie in gevaar als het terras niet meer onderdeel uitmaakt van de exploitatie.

Geen overeenkomst

Om de intentieovereenkomst tegen het licht te houden, schakelde de stuurgroep MFA Kessel een advocatenkantoor in. Volgens het juridisch advies gaat het om een intentie om het terrasgedeelte verkopen en niet om een overeenkomst. "De bewoordingen van deze intentieovereenkomst maken nergens melding van gemaakte afspraken maar slechts van een uitgesproken intentie hetgeen toch iets wezenlijk anders is dan een overeenkomst."

Collectieve belang

Het CDA en Lokaal Peel&Maas vragen zich nu of hoe lang het college al op de hoogte was van het juridisch advies, dat eind juli al werd gegeven. Ook willen ze weten hoe de burgemeester en wethouders het juridisch advies beoordelen. "Het college moet kiezen voor het collectieve belang van de gemeenschap van Kessel. Zeker als het juridisch onnodig is het Maasterras te verkopen", zegt CDA-raadslid Roel Boots.

Horecabestemming

In 2020 werd voor het gehele terras, dus ook bij café De Boemel dat in het gemeenschapshuis zit, nog een horecavergunning verleend. Ook ligt er een bruikleenovereenkomst tussen de gemeente en Stichting MFA Kessel. Die heeft te maken met de grootschalige verbouwing van het gemeenschapshuis tot multifunctionele accommodatie. Daarnaast heeft Peel en Maas eerder toegezegd dat er niets aan het terras verandert, zolang het gemeenschapshuis ook een horecabestemming heeft.

Mocht de gemeente toch het terras gaan verkopen, en MFA Kessel lijdt financiële schade, dan kan Peel en Maas volgens de advocaat aansprakelijk worden gesteld voor wanprestatie of onrechtmatig handelen.

Meest gelezen

Nachtcross Kessel opnieuw afgelast

Youri Buis | 17 sep 2023 10:42

Bijzondere wandeltocht naar stuw Baarlo

Youri Buis | 16 sep 2023 16:10

Lees ook

Kinderboekenweek begint met Hét Kinderboekenbal

De Kinderboekenweek die op 4 oktober van start gaat, wordt afgetrapt met Hét Kinderboekenbal: één gr...

Switch Helden, voorheen Club Ultra, opent op 28 oktober

De vernieuwde discotheek aan de Molenstraat in Helden, Switch Helden, opent op 28 oktober officieel ...

Peelpush start pilotprogramma voor meiden onder de 17 jaar

Volleybalvereniging Peelpush uit Meijel gaat een pilotprogramma opstarten voor het opleiden van jong...

Terugkijken: Dwars Door Limburg (21 september)

In weer een nieuwe aflevering van Dwars Door Limburg ontvangt Nic Kortenoeven drie experts in de stu...

Deze verenigingen in Peel en Maas doen mee met de Grote Clubactie

Zaterdag barst voor het vierde jaar op rij de Grote Clubactie los. In Peel en Maas doen negen vereni...

Terugkijken: aflevering 2 van 'Wat 'n Plaetje'

De tweede aflevering van 'Wat 'n Plaetje' was woensdagavond te zien op televisie. De aflevering bego...