Panningen, Netherlands

Partijen: 'Stop met plan verkoop Maasterras Kessel'

Het CDA en Lokaal Peel&Maas willen dat het college een streep zet door de voorgenomen verkoop van het Maasterras bij gemeenschapshuis De Paort in Kessel.
Deborah Parren | 28 oktober 2021 10:51 | Aangepast op 28 oktober 2021 10:51
De gemeente Peel en Maas is van plan om een deel van het terras bij gemeenschapshuis De Paort te verkopen aan de naastgelegen B&B Het Raadhuys.

Intentieovereenkomst

De partijen hebben schriftelijke vragen gesteld over de terraskwestie. De fracties hekelen dat het college niet eerder de raad heeft geïnformeerd over een juridisch advies. De stuurgroep MFA Kessel heeft namelijk in de zomer een intentieovereenkomst tussen de gemeente en de eigenaren van B&B Het Raadhuys juridisch laten toetsen.

In gevaar

De Stichting MFA Kessel, die in mei 2019 is opgericht, maakte eerder al bezwaar tegen het aangekondigde besluit. Volgens de stichting komt een gezonde exploitatie van de toekomstige multifunctionele accommodatie in gevaar als het terras niet meer onderdeel uitmaakt van de exploitatie.

Geen overeenkomst

Om de intentieovereenkomst tegen het licht te houden, schakelde de stuurgroep MFA Kessel een advocatenkantoor in. Volgens het juridisch advies gaat het om een intentie om het terrasgedeelte verkopen en niet om een overeenkomst. "De bewoordingen van deze intentieovereenkomst maken nergens melding van gemaakte afspraken maar slechts van een uitgesproken intentie hetgeen toch iets wezenlijk anders is dan een overeenkomst."

Collectieve belang

Het CDA en Lokaal Peel&Maas vragen zich nu of hoe lang het college al op de hoogte was van het juridisch advies, dat eind juli al werd gegeven. Ook willen ze weten hoe de burgemeester en wethouders het juridisch advies beoordelen. "Het college moet kiezen voor het collectieve belang van de gemeenschap van Kessel. Zeker als het juridisch onnodig is het Maasterras te verkopen", zegt CDA-raadslid Roel Boots.

Horecabestemming

In 2020 werd voor het gehele terras, dus ook bij café De Boemel dat in het gemeenschapshuis zit, nog een horecavergunning verleend. Ook ligt er een bruikleenovereenkomst tussen de gemeente en Stichting MFA Kessel. Die heeft te maken met de grootschalige verbouwing van het gemeenschapshuis tot multifunctionele accommodatie. Daarnaast heeft Peel en Maas eerder toegezegd dat er niets aan het terras verandert, zolang het gemeenschapshuis ook een horecabestemming heeft.

Mocht de gemeente toch het terras gaan verkopen, en MFA Kessel lijdt financiële schade, dan kan Peel en Maas volgens de advocaat aansprakelijk worden gesteld voor wanprestatie of onrechtmatig handelen.

Meest gelezen

Politie zoekt vermiste vrouw

De redactie | 27 sep 2022 15:51

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Lees ook

Stichting zamelt aggregaten in voor Oekraïne

Stichting Maasbree Wolsztyn is een inzamelingsactie gestart voor inwoners van de gemeente Lityn in O...

Terugkijken: Politiek Café Beesel

In het eerste Politiek Café stonden de thema's toerisme en zorg centraal. Alle partijen deelden hun...

Varkens omgekomen na val in gierput

Twee varkens zijn dinsdagavond overleden na een val in een gierput in Meijel.

School Beesel zorgt voor discussie in Politiek Café

De keuze over de nieuwe school leverde opnieuw discussie op in het Politiek Café. Maandag in de raa...

Voormalige camping en groepswoningen opvanglocaties Oekraïners

In twee groepswoningen in Maasbree en op een voormalige camping in Meijel worden Oekraïense vluchte...

CDA aan zet bij onderhandelingen voor college Beesel

Het CDA is de grootste partij in Beesel. Hoe gaat de coalitie eruit zien? De partij van Anouk Huijs ...