Panningen, Netherlands

Partijen willen breder onderzoek herinrichting centrum Panningen

Niet alleen twee varianten voor de herinrichting van het centrum in Panningen moeten onderzocht worden, maar ook de herontwikkeling van alleen de locatie van het voormalige postkantoor moet meegenomen worden.
Deborah Parren | 12 januari 2022 10:46 | Aangepast op 12 januari 2022 10:46
Dat vindt het merendeel van de fracties, bleek uit de commissievergadering dinsdagavond.

Meer varianten onderzoeken

Het college stelt voor om de zogenoemde minimale en maximale variant te laten onderzoeken. CDA'er Michel van Lieshout vroeg zich af waarom de overige varianten niet worden meegenomen in het onderzoek. Ook Thijs van Lierop van Lokaal Peel en Maas adviseert om de herontwikkeling van alleen de postkantoorlocatie in het rapport mee te nemen. VVD-raadslid Jeanne Hesen juicht een breder onderzoek toe. "Dan kunnen we uitgebreider kiezen over negatieve en positieve punten van de varianten." Fred Peeters van PvdA/GroenLinks ziet graag dat er op de plek van het oude postkantoor sociale woningbouw komt. Op dit moment wordt de locatie gebruikt als tijdelijke parkeerplek, omdat er een tekort was.

Vier woningen slopen

In het raadsvoorstel wordt gesproken over onder meer een minimale variant. Daarbij moet vanaf de locatie van het voormalige postkantoor aan de achterkant van de winkels aan de Raadhuisstraat een straat aangelegd worden tot aan de Leerlooierweg. Voor dat plan moet de gemeente vier woningen aankopen en slopen. Door die aanpassing kan het centrum volgens het college autoluw gemaakt worden.

Sluisverkeer weghalen

Maar Raf Janssen van PvdA/GroenLinks is van mening dat de Raadshuisstraat al rustiger kan worden als het doorgaande sluisverkeer weggehaald wordt door de Julianastraat af te sluiten. Wethouder Paul Sanders zegt dat er vaker gekeken is om eenrichtingsverkeer in te voeren of het gebied autoluw te maken. "Wil je goed doorpakken, dan moet je een wegontsluiting maken aan de achterkant."

Raadhuisplein wordt beleefplein

De andere, maximale variant gaat nog een stapje verder en is daardoor ook wat ingrijpender en uitgebreider. Dan komen er parkeerplekken in het midden van de nieuwe weg, net zoals op de Leerlooierweg. Het Raadhuisplein kan dan als beleefplein ingericht worden. Al zetten sommige raadsleden daar hun vraagtekens bij vanwege het tekort aan parkeerplaatsen. "En wat valt er dan te beleven op het plein?", aldus Raf Janssen.

Behoorlijk geschrokken

Voor dit plan moeten er daarnaast mogelijk zeven woningen worden gesloopt. En daarover zijn de meeste partijen niet te spreken. Volgens Michel van Lieshout waren de bewoners 'behoorlijk geschrokken' over het bericht dat hun woning mogelijk gesloopt moet worden. Maar wethouder Sanders zegt dat in de brieven niet stond dat hun woning dan gesloopt wordt. "Het zal je huis maar wezen waar je uit moet. Waar moet je naartoe als woningen alleen maar schreeuwend duur zijn?", vraagt VVD'er Hesen zich af.

Maar zover is het nog niet, want een onderzoek moet eerst in kaart brengen wat de mogelijkheden en kosten zijn. De gemeenteraad is dan eind dit jaar aan zet om een variant te kiezen.

Meest gelezen

Joost en Jopie maken showroom van woonkamer

De redactie | 29 sep 2022 15:35

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Politie zoekt vermiste vrouw

De redactie | 27 sep 2022 15:51

Achterruit van auto aan diggelen geslagen

De redactie | 3 okt 2022 09:27

Lees ook

Jeugd aan Zet: Dien je idee in!

De gemeente Peel en Maas daagt je uit om iets voor een andere te doen in deze coronatijden. Woon je ...

Gemeenten in gesprek met provincie overdragen weg

De gemeente Peel en Maas gaat een gesprek voeren met de gemeente Leudal en de provincie Limburg om d...

Baarlo weer succesvol

Baarlo heeft zaterdag ook haar derde inhaalwedstrijd gewonnen. In de 3e klasse C wist Baarlo in Ospe...

Watervogels bij de Maas gestorven aan vogelgriep

De dode vogels die vorige week aan de Maas in Kessel en Baarlo zijn gevonden, zijn gestorven aan vog...

Zorgen over komst paardenhouderij in Meijel

Stichting VEEN is bezorgd over de mogelijke komst van een Iers/Zweeds paardenbedrijf aan de Vieruite...

Meeste stemmen voor CDA in Beesel

Het CDA Beesel is ook deze gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij geworden. Samen Verder kreeg...