Panningen, Netherlands

Peel en Maas komt kermisexploitanten tegemoet: geen standgelden

Kermisexploitanten hoeven dit seizoen geen standgelden te betalen aan de gemeente Peel en Maas. Dat moeten ze normaal gesproken betalen om een aantal dagen met hun attractie in de gemeente te mogen staan. Door geen standengelden te vragen, loopt de gemeente maximaal 55.000 euro aan inkomsten mis.
Deborah Parren | 17 maart 2021 13:49 | Aangepast op 17 maart 2021 13:49
Peel en Maas wil met deze maatregel de kermisexploitanten tegemoetkomen, omdat zij vanwege de coronacrisis vorig jaar al veel inkomsten misliepen. "Ondertussen lopen de kosten grotendeels door, bijvoorbeeld voor het onderhoud en de keuring van attracties en verzekeringen", zegt wethouder Paul Sanders.

Kermismeester Piet Ebisch uit Panningen is blij verrast met het besluit. "Het is een goede zaak", is zijn eerste reactie. "Nu is voor de kermisexploitanten alles te veel. Als alle gemeentes mee gaan doen, dan scheelt het zeker." Ook wethouder Sanders hoopt dat meer gemeentes hun voorbeeld zullen volgen.

Van de 1500 Nederlandse kermissen zijn er vorig jaar 150 doorgegaan volgens de wethouder. Twee daarvan waren de kermissen in Kessel-Eik en Grashoek. Verder kunnen de kermisexploitanten niet altijd gebruikmaken van landelijke regelingen. Ebisch heeft vernomen dat sommige kermisexploitanten iets anders zijn gaan doen. "Er zijn er bij die een ijswagen hebben gebouwd, en daarmee langs de deuren gaan. Ze moeten wat. Ze hebben al 1 of 2 jaar geen inkomsten. Dan houdt het op. En ze hebben geen uitkering. Dat houd je niet vol."

Ook dit jaar ziet het er somber uit voor een heel aantal kermissen. Tot 5 mei mogen er nog zeker geen kermissen plaatsvinden, omdat alle evenementen nog verboden zijn. Dat betekent dat dan sowieso de kermis in Helden, die gepland stond van 16 tot 20 april, niet doorgaat. "Ook de kermis in Maasbree van 8 tot en met 13 mei wordt zeer onwaarschijnlijk", geeft Sanders aan.

De gemeente gaat kijken naar de mogelijkheden voor de kermissen in Kessel en Egchel eind juni. "Als het al kan plaatsvinden dan zal het met beperkte horeca zijn. Dat maakt de kermis wel een stuk minder aantrekkelijker. Mensen verblijven dan korter op de kermis en geven minder geld uit. De kermisexploitanten hebben evengoed hun kostenposten." De kermismeester ziet dat anders. "In mijn ogen zijn kermissen en horeca twee verschillende zaken. Dus als ik een kermis moet organiseren, sta ik persoonlijk buiten de horeca-evenementen. De oudere jeugd gaat de terrassen op en de feesttenten in en gaat niet naar de kermis."

Voor de kermissen die toch dit jaar doorgaan, hoeven de kermisexploitanten dus geen standgelden te betalen. Alleen de stroomkosten worden in rekening gebracht. "Als de kermissen door mogen gaan, dan kom ik wel", vertelt Ebisch. "Ik verwacht dat er dit jaar wel kermissen worden gehouden. Vanaf 5 mei mogen evenementen weer worden aangevraagd. Als het dadelijk weer kan, ben ik zo met de eerste vergunningaanvraag daar."

Eerder al besloot het college om de verpachtingsperiode met een jaar te verlengen, tot en met 2023.

Meest gelezen

Ploegmachine haalt explosief uit de grond

De redactie | 23 mei 2022 18:00

Stormschade Helden: takken breken af

De redactie | 19 mei 2022 16:38

Fietser aangereden in Helden

De redactie | 24 mei 2022 22:48

Lees ook

Elk kwartier nieuwe prins(es) in Kessel

In Kessel wordt op vastelaovesmaandag elk kwartier een prins of prinses uitgeroepen. In de buitenluc...

Nathalja duikt in brillentrends

De zon gaat weer meer schijnen en dus hebben we weer een zonnebril nodig. Maar wat zijn de laatste t...

Inventarisatie kleinschalige opvang Grashoek

Dorpscommissie Laeve Grashook wil bekijken of inwoners van Grashoek kleinschalige opvang voor vlucht...

Proeftuin popmuziek organiseert ‘Stage Life NL’

Proeftuin popmuziek organiseert de Kick-Off van ‘Stage Life NL’ voor meer livemuziek in Noord-Li...

Vanavond: Slotdebat in Peel en Maas

In DOK6 vindt vanavond het slotdebat plaats voor de gemeenteraadsverkiezingen van Peel en Maas. De v...