Panningen, Netherlands

Peel en Maas komt kermisexploitanten tegemoet: geen standgelden

Kermisexploitanten hoeven dit seizoen geen standgelden te betalen aan de gemeente Peel en Maas. Dat moeten ze normaal gesproken betalen om een aantal dagen met hun attractie in de gemeente te mogen staan. Door geen standengelden te vragen, loopt de gemeente maximaal 55.000 euro aan inkomsten mis.
Deborah Parren | 17 maart 2021 13:49 | Aangepast op 17 maart 2021 13:49
Peel en Maas wil met deze maatregel de kermisexploitanten tegemoetkomen, omdat zij vanwege de coronacrisis vorig jaar al veel inkomsten misliepen. "Ondertussen lopen de kosten grotendeels door, bijvoorbeeld voor het onderhoud en de keuring van attracties en verzekeringen", zegt wethouder Paul Sanders.

Kermismeester Piet Ebisch uit Panningen is blij verrast met het besluit. "Het is een goede zaak", is zijn eerste reactie. "Nu is voor de kermisexploitanten alles te veel. Als alle gemeentes mee gaan doen, dan scheelt het zeker." Ook wethouder Sanders hoopt dat meer gemeentes hun voorbeeld zullen volgen.

Van de 1500 Nederlandse kermissen zijn er vorig jaar 150 doorgegaan volgens de wethouder. Twee daarvan waren de kermissen in Kessel-Eik en Grashoek. Verder kunnen de kermisexploitanten niet altijd gebruikmaken van landelijke regelingen. Ebisch heeft vernomen dat sommige kermisexploitanten iets anders zijn gaan doen. "Er zijn er bij die een ijswagen hebben gebouwd, en daarmee langs de deuren gaan. Ze moeten wat. Ze hebben al 1 of 2 jaar geen inkomsten. Dan houdt het op. En ze hebben geen uitkering. Dat houd je niet vol."

Ook dit jaar ziet het er somber uit voor een heel aantal kermissen. Tot 5 mei mogen er nog zeker geen kermissen plaatsvinden, omdat alle evenementen nog verboden zijn. Dat betekent dat dan sowieso de kermis in Helden, die gepland stond van 16 tot 20 april, niet doorgaat. "Ook de kermis in Maasbree van 8 tot en met 13 mei wordt zeer onwaarschijnlijk", geeft Sanders aan.

De gemeente gaat kijken naar de mogelijkheden voor de kermissen in Kessel en Egchel eind juni. "Als het al kan plaatsvinden dan zal het met beperkte horeca zijn. Dat maakt de kermis wel een stuk minder aantrekkelijker. Mensen verblijven dan korter op de kermis en geven minder geld uit. De kermisexploitanten hebben evengoed hun kostenposten." De kermismeester ziet dat anders. "In mijn ogen zijn kermissen en horeca twee verschillende zaken. Dus als ik een kermis moet organiseren, sta ik persoonlijk buiten de horeca-evenementen. De oudere jeugd gaat de terrassen op en de feesttenten in en gaat niet naar de kermis."

Voor de kermissen die toch dit jaar doorgaan, hoeven de kermisexploitanten dus geen standgelden te betalen. Alleen de stroomkosten worden in rekening gebracht. "Als de kermissen door mogen gaan, dan kom ik wel", vertelt Ebisch. "Ik verwacht dat er dit jaar wel kermissen worden gehouden. Vanaf 5 mei mogen evenementen weer worden aangevraagd. Als het dadelijk weer kan, ben ik zo met de eerste vergunningaanvraag daar."

Eerder al besloot het college om de verpachtingsperiode met een jaar te verlengen, tot en met 2023.

Meest gelezen

Fietser raakt gewond in Panningen

Niels van Rens | 5 dec 2022 12:55

Gemeente past GFT-inzameling aan

De redactie | 2 dec 2022 09:10

Lees ook

Testbus blijft in Panningen

De testbus van de GGD in Panningen bij het Huis van de Gemeente blijft zeker tot 17 januari staan. D...

Nieuwe poging om tractoren toe te laten op N277

De gemeente wil opnieuw aan de provincie voorstellen om tractoren toe te laten op de N277 tussen Maa...

Bevo Hc wint van Hasselt

Bevo HC heeft zaterdag in Hasselt met scherp geschoten tegen Initia Hasselt. De zwakke Belgen werden...

VNG roept gemeenten op informatie met Russen te blijven delen

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft naar alle gemeenten een brief gestuurd waarin staat ...

De verkiezingen volg je bij Omroep P&M

Omroep P&M volgt de gemeenteraadsverkiezingen van Peel en Maas en Beesel op de voet. Met elke dag ni...

Terugkijken: Het Slotedebat Peel en Maas

De lijsttrekkers van Peel en Maas gingen dinsdagavond nog een keer in debat in DOK6. In het slotdeba...