Panningen, Netherlands

Peel en Maas komt kermisexploitanten tegemoet: geen standgelden

Kermisexploitanten hoeven dit seizoen geen standgelden te betalen aan de gemeente Peel en Maas. Dat moeten ze normaal gesproken betalen om een aantal dagen met hun attractie in de gemeente te mogen staan. Door geen standengelden te vragen, loopt de gemeente maximaal 55.000 euro aan inkomsten mis.
Deborah Parren | 17 maart 2021 13:49 | Aangepast op 17 maart 2021 13:49
Peel en Maas wil met deze maatregel de kermisexploitanten tegemoetkomen, omdat zij vanwege de coronacrisis vorig jaar al veel inkomsten misliepen. "Ondertussen lopen de kosten grotendeels door, bijvoorbeeld voor het onderhoud en de keuring van attracties en verzekeringen", zegt wethouder Paul Sanders.

Kermismeester Piet Ebisch uit Panningen is blij verrast met het besluit. "Het is een goede zaak", is zijn eerste reactie. "Nu is voor de kermisexploitanten alles te veel. Als alle gemeentes mee gaan doen, dan scheelt het zeker." Ook wethouder Sanders hoopt dat meer gemeentes hun voorbeeld zullen volgen.

Van de 1500 Nederlandse kermissen zijn er vorig jaar 150 doorgegaan volgens de wethouder. Twee daarvan waren de kermissen in Kessel-Eik en Grashoek. Verder kunnen de kermisexploitanten niet altijd gebruikmaken van landelijke regelingen. Ebisch heeft vernomen dat sommige kermisexploitanten iets anders zijn gaan doen. "Er zijn er bij die een ijswagen hebben gebouwd, en daarmee langs de deuren gaan. Ze moeten wat. Ze hebben al 1 of 2 jaar geen inkomsten. Dan houdt het op. En ze hebben geen uitkering. Dat houd je niet vol."

Ook dit jaar ziet het er somber uit voor een heel aantal kermissen. Tot 5 mei mogen er nog zeker geen kermissen plaatsvinden, omdat alle evenementen nog verboden zijn. Dat betekent dat dan sowieso de kermis in Helden, die gepland stond van 16 tot 20 april, niet doorgaat. "Ook de kermis in Maasbree van 8 tot en met 13 mei wordt zeer onwaarschijnlijk", geeft Sanders aan.

De gemeente gaat kijken naar de mogelijkheden voor de kermissen in Kessel en Egchel eind juni. "Als het al kan plaatsvinden dan zal het met beperkte horeca zijn. Dat maakt de kermis wel een stuk minder aantrekkelijker. Mensen verblijven dan korter op de kermis en geven minder geld uit. De kermisexploitanten hebben evengoed hun kostenposten." De kermismeester ziet dat anders. "In mijn ogen zijn kermissen en horeca twee verschillende zaken. Dus als ik een kermis moet organiseren, sta ik persoonlijk buiten de horeca-evenementen. De oudere jeugd gaat de terrassen op en de feesttenten in en gaat niet naar de kermis."

Voor de kermissen die toch dit jaar doorgaan, hoeven de kermisexploitanten dus geen standgelden te betalen. Alleen de stroomkosten worden in rekening gebracht. "Als de kermissen door mogen gaan, dan kom ik wel", vertelt Ebisch. "Ik verwacht dat er dit jaar wel kermissen worden gehouden. Vanaf 5 mei mogen evenementen weer worden aangevraagd. Als het dadelijk weer kan, ben ik zo met de eerste vergunningaanvraag daar."

Eerder al besloot het college om de verpachtingsperiode met een jaar te verlengen, tot en met 2023.

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

Lees ook

Ophokplicht niet meer nodig

De ophokplicht voor pluimvee in de Limburgse Peel is niet meer nodig. Dit betekent dat boeren in dez...

Mark van Dijk voor het eerst sinds blessure weer op de mat

Judoka Mark van Dijk staat voor het eerst sinds zijn schouderblessure weer op de mat. Zaterdag zal h...

Arjan Schoock nieuwe trainer Bevo Hc Heren 2

Arjan Schoock wordt de nieuwe trainer van het Heren 2 team van Bevo Hc. Daarmee is hij de opvolger v...

Afname van ruim 18 procent in aantal werkloosheidsuitkeringen in Beesel

Het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering krijgt van de gemeente Beesel is in de afgelopen ma...

Consendo breidt uit met zorgtak

Het Panningse bedrijf Consendo krijgt een zorgtak. Ondernemer Noortje Rutten ziet in de praktijk dat...

Grote stroomstoring in Maasbree en Grashoek verholpen

Maasbree en Grashoek werden woensdagochtend getroffen door een grote stroomstoring. Dat meldt L1 nie...