Panningen, Netherlands

Peel en Maas start campagne 'Kijk niet weg!'

De acht burgemeesters bij elkaar Zebra fotostudio’s
Peel en Maas heeft samen met de andere Noord-Limburgse gemeentes de aftrap gegeven van de bewustwordingscampagne 'Kijk Niet Weg!'.
De redactie | 14 juni 2022 15:27 | Aangepast op 14 juni 2022 15:27
De acht gemeentes bundelen hun krachten en strijden samen tegen georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Hier kunnen ze de hulp van inwoners goed bij gebruiken.

Met de campagne ‘Kijk niet weg!’ worden de 280.000 inwoners van de regio ervan bewust gemaakt dat er ook in onze steden, dorpen en buitengebieden dingen gebeuren die onze samenleving ondermijnen. Inwoners kunnen een actieve rol spelen in het tegengaan van crimineel gedrag.

De gemeentes werken al langer samen en trekken integraal op met partners zoals de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de FIOD, de provincie Limburg, het RIEC, de Arbeidsinspectie en Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Ryan Palmen van de gemeente Horst aan de Maas is portefeuillehouder Veiligheid Regio Deal Noord-Limburg: "Het is belangrijk dat we onze krachten bundelen en dat de alertheid en bewustwording omhoog gaat. Als je niet weet waar je op moet letten als inwoner, kan het zomaar gebeuren dat er ergens een opslagplaats voor gestolen spullen, een XTC-lab of hennepkwekerij opduikt. Dat moeten we voorkomen.”

ACT! Interventieteam
Het programma Veiligheid bestaat uit verschillende projecten die elkaar versterken en het criminelen lastiger maken om hun activiteiten in Noord-Limburg te ontplooien. Denk hierbij aan de invoering van een Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied; burgers bewuster maken van signalen die horen bij georganiseerde criminaliteit; controles van het ACT! intergemeentelijk interventieteam Noord-Limburg; het versterken van de gezamenlijke informatiepositie door innovatieve opsporings- en controlemethoden; herbestemmen van leegstaand agrarisch vastgoed; verbeteren van de integratie van arbeidsmigranten; weerbaarder maken van ondernemers tegen ondermijning én het aanpakken van criminaliteit op vakantie- en recreatieparken.

Meld tips
“Belangrijk is om alle inspanningen zichtbaar te maken en burgers bewuster te maken van hun rol. Dat doen we met deze campagne. Bij signalen van ondermijning en georganiseerde criminaliteit is het van belang om niet weg te kijken, maar te melden. Eén tip kan al leiden tot een onderzoek. Twijfel niet als je iets verdachts ziet. Bel de politie of Meld Misdaad Anoniem. Alleen samen houden we Noord-Limburg veilig”, aldus Ryan Palmen.

De campagne ‘Kijk Niet Weg!’ wordt medemogelijk gemaakt door de provincie Limburg en de Regio Noord-Limburg.

Meest gelezen

Nachtcross Kessel opnieuw afgelast

Youri Buis | 17 sep 2023 10:42

Bijzondere wandeltocht naar stuw Baarlo

Youri Buis | 16 sep 2023 16:10

Lees ook

Studio P&M: Karin Janssen start steunpunt voor slachtoffers seksueel misbruik

Karin Janssen was 14 jaar toen ze seksueel misbruikt werd door haar sportleraar. Lange tijd hield ze...

Kinderboekenweek begint met Hét Kinderboekenbal

De Kinderboekenweek die op 4 oktober van start gaat, wordt afgetrapt met Hét Kinderboekenbal: één gr...

Switch Helden, voorheen Club Ultra, opent op 28 oktober

De vernieuwde discotheek aan de Molenstraat in Helden, Switch Helden, opent op 28 oktober officieel ...

Peelpush start pilotprogramma voor meiden onder de 17 jaar

Volleybalvereniging Peelpush uit Meijel gaat een pilotprogramma opstarten voor het opleiden van jong...

Terugkijken: Dwars Door Limburg (21 september)

In weer een nieuwe aflevering van Dwars Door Limburg ontvangt Nic Kortenoeven drie experts in de stu...

Deze verenigingen in Peel en Maas doen mee met de Grote Clubactie

Zaterdag barst voor het vierde jaar op rij de Grote Clubactie los. In Peel en Maas doen negen vereni...