Panningen, Netherlands

Pilot Hulp bij het huishouden wordt dorpsvoorziening

De pilot Hulp bij het huishouden van de gemeente Peel en Maas wordt een dorpsvoorziening. De raad gaf dinsdagavond groen licht voor de doorontwikkeling. Dat betekent dat het project niet meer onder een algemene voorziening valt.
Deborah Parren | 21 april 2021 15:32 | Aangepast op 21 april 2021 15:32
De dorpen sluiten zelf contracten af met de zorgaanbieders. Die gaan op 1 januari 2022 in. Nu hebben de zorgaanbieders nog een contract met de gemeente. Het eigenaarschap komt daarmee ook te liggen bij de tien deelnemende dorpen. Zij hebben daarnaast de regie en nemen de uitvoering van hulp bij het huishouden voor hun rekening.

De dorpsondersteuners fungeren als eerste aanspreekpunt. Voor de inwoners verandert er in de dorpsvoorziening niets. Voor de toekomst zien de dorpsgemeenschappen verschillende kansen. "De dorpsondersteuner krijgt in de dorpsvoorziening een grotere rol", legt Gijs van Lier, voorzitter van Raad van belanghebbenden, uit. "Nu is dat nog beperkt tot hulp bij het huishouden. Maar de dorpsondersteuner heeft al veel bijvangst."

Hij noemt als voorbeeld: "Nu staan er op een oprit vaak drie auto's van drie verschillende organisaties. Dat kan simpeler en makkelijker als je het logistiek bekijkt. Iedereen ziet het, maar doet niks en laat het gebeuren. Wij denken dat we een bijdrage kunnen leveren. Stap uit de systeemwereld en ga naar de leefwereld." Daarmee doelt Van Lier op dat dorpsondersteuners zien wat er achter de voordeur gebeurt en daarop kunnen anticiperen.

Volgens hem is het aan elk dorp of ze het houden bij de hulp in huishouding of een stapje verder gaan in de zorg voor inwoners. In Panningen blijken de werkzaamheden door de stijging van het aantal cliënten teveel te zijn voor één dorpsondersteuner. Daarom is er een vacature uitgezet voor het aanstellen van een tweede dorpsondersteuner.

De gemeente ondersteunt de dorpen financieel met een subsidie. Het was even de vraag of de dorpsvoorziening vrijgesteld kon worden van btw, wat het geval is binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daar is actief voor gelobbyd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Financiën. Demissionair minister Hugo de Jonge liet begin van de week in een Kamerbrief weten dat er geen uitzondering wordt gemaakt voor Peel en Maas. Dat betekent dat de zorgaanbieders op hun factuur 9 procent btw zetten. De meerkosten van zo'n 300.000 euro zijn voor rekening van de gemeente.


"We hadden gewild dat de overheid had gezegd: dit is de ultieme vorm van burgerparticipatie, we belonen Peel en Maas. Dat hebben ze nog niet gedaan helaas", reageert wethouder Anget Mestrom. "In beleidsnotities roept het ministerie juist gemeenschappen op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Als het puntje bij paaltje komt, zetten ze het niet om in wet- en regelgeving."

De gemeente blijft hulp bij het huishouden uitvoeren waar dat nodig is. De verwachting is dat aan het einde van het jaar tussen de 1200 en 1300 cliënten via de dorpsvoorziening geholpen worden en 200 tot 250 inwoners in de Wmo zitten.

De totale kosten van de pilot bedragen 4,1 miljoen euro, zonder de btw-kosten meegerekend.

Meest gelezen

Fietser raakt gewond in Panningen

Niels van Rens | 5 dec 2022 12:55

Koperen beelden gestolen uit bedrijfspand Panningen

Niels van Rens | 8 dec 2022 15:58

Lees ook

Kerken in Peel en Maas organiseren collecte voor Tanzania

In het weekend van 27 en 28 augustus wordt er in de kerken van Peel en Maas geld opgehaald voor het ...

Nieuwe bestemming voor gevelkunstwerk in Panningen

Kunstenaar Erik Kierkels uit Panningen is op zoek naar een nieuwe eigenaar voor het gevelkunstwerk d...

Boek over 75 jaar Jong Nederland in Panningen

Het 75-jarig jubileum van Jong Nederland Panningen wordt gevierd met de uitgave van een boek. Pannin...

Feyenoord wint MVC TOP Onder 12 Toernooi

Met een 3-0 overwinning heeft Feyenoord het MVC TOP Onder 12 Toernooi gewonnen. De Rotterdamse club ...

Stoppende veebedrijven krijgen nieuwe bestemming

Peel en Maas bestaat grotendeels uit buitengebied met veel boerenbedrijven. Om aan de hedendaagse ei...