Panningen, Netherlands

Pilot zelfsturing 3.0 twee jaar verlengd

De pilot zelfsturing 3.0 wordt met twee jaar verlengd. Een meerderheid van de raad van Peel en Maas was het er dinsdagavond mee eens om zelfsturing met de gemeenschappen verder te ontwikkelen.
Deborah Parren | 23 maart 2021 20:58 | Aangepast op 23 maart 2021 20:58
De VVD en AndersNu stemden tegen het raadsvoorstel. "Wij zijn niet tegen zelfsturing of burgerinitiatieven", benadrukt VVD-raadslid Karin Jacobs. "Het voorliggend voorstel gaat niet over het principe of concrete projecten. Het gaat over de gemeentelijke pilot zelfsturing 3.0. De kern was om geld te besparen en dat geld naar eigen inzicht te gebruiken voor eigen doelen. Zover is het niet gekomen." Volgens haar lopen de burgers vast in bureaucratie. VVD stemde destijds ook al tegen de pilot. "Liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

Ook Peter Craenmehr van AndersNu staat niet achter de pilot. "Ik moet de conclusie trekken dat de afgelopen twee jaar niet echt nieuwe of vernieuwde ideeën zijn ontstaan. Ik zie niet de meerwaarde in om de pilot te verlengen onder leiding van deze wethouder (Mestrom, red.). Mijn voorstel is dat als er een idee komt vanuit de gemeenschap hier samen serieus naar te kijken. Dat er goed gecommuniceerd wordt, genoeg draagvlak heeft en financieel haalbaar is. In de lucht houden van een pilot moet geen doel op zich zijn, is alleen leuk voor de buitenwacht", verklaart hij zijn tegenstem.

Raadslid Saskia Vervoort van Lokaal Peel en Maas vindt het juist belangrijk om ruimte te bieden aan creativiteit. "Het roept initiatieven op en werkt aanstekelijk. We moeten met elkaar in gesprek gaan om te kijken wat van elkaar verwacht wordt." Ook Annigje Promowees van PvdA/GroenLinks is van mening dat de pilot 'rustig' moet doorlopen. "Laat de kip broeden en bied hulp daar waar nodig. We groeien samen, waar mensen de leefomgeving in eigen hand kunnen nemen."

Eind 2018 besloot de gemeente Peel en Maas een pilot te starten die de zelfsturing van gemeenschappen moet stimuleren. Deze pilot zou twee jaar duren. Na twee jaar was de conclusie dat de pilot niet heeft opgeleverd wat er aan de voorkant verwacht werd, maar desondanks vond het college het een dusdanig succes dat ze de gemeenteraad heeft gevraagd om de pilot nog een keer twee jaar te verlengen.


De dorpsoverleggen gaven eerder al aan dat ze met zelfsturing 3.0 nieuwe stappen willen zetten met het ontwikkelen van de leefbaarheidsplannen. "Bij zelfsturing 1.0 in 2000 hebben we al gezegd dat het een hele ontwikkeling is. Het is een zoektocht wat een dorp zelf wil en waar ze naartoe wil", vertelde Piet Geurts, lid van Dorpsoverleg Koningslust, eerder.

Meest gelezen

Politie zoekt naar vermiste 18-jarige

De redactie | 3 feb 2023 16:09

Politie deelt camerabeelden cashtrapper

De redactie | 1 feb 2023 18:23

Plattelandshoés krijgt nieuwe appartementen

De redactie | 31 jan 2023 19:21

Opening Straotzitting dit jaar extra bijzonder

De redactie | 2 feb 2023 18:33

Lees ook

Testbus blijft in Panningen

De testbus van de GGD in Panningen bij het Huis van de Gemeente blijft zeker tot 17 januari staan. D...

Nieuwe poging om tractoren toe te laten op N277

De gemeente wil opnieuw aan de provincie voorstellen om tractoren toe te laten op de N277 tussen Maa...

Bevo Hc wint van Hasselt

Bevo HC heeft zaterdag in Hasselt met scherp geschoten tegen Initia Hasselt. De zwakke Belgen werden...

VNG roept gemeenten op informatie met Russen te blijven delen

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft naar alle gemeenten een brief gestuurd waarin staat ...

De verkiezingen volg je bij Omroep P&M

Omroep P&M volgt de gemeenteraadsverkiezingen van Peel en Maas en Beesel op de voet. Met elke dag ni...

Terugkijken: Het Slotedebat Peel en Maas

De lijsttrekkers van Peel en Maas gingen dinsdagavond nog een keer in debat in DOK6. In het slotdeba...