Panningen, Netherlands

Pius Park 'vlot' aantrekkelijker maken met centraal hart

In het Pius Park in Panningen moeten een centraal hart en een boulevard komen. Het gaat om het gebied tussen sporthal Piushof en het Bouwens van der Boijecollege.
Deborah Parren | 24 december 2021 14:18 | Aangepast op 24 december 2021 14:18
De weg voor de sporthal wordt in het plan verkeersluw gemaakt.

Scenario

Het college wil met het zogenoemde scenario C voortmaken met het plan. "Met 'vlot' hebben we het nog over 3 tot 4 jaar. Maar hiermee willen we iedereen gemotiveerd houden om mee te doen", legt John Timmermans, wethouder van sportaccommodaties, uit. De raad moet op 25 januari besluiten of ze ook voor het voorgestelde scenario willen gaan. Peel en Maas is bereid om in dit scenario tussen de 3,2 en 3,5 miljoen te investeren. In totaal kost de aanpak van het park tussen de 6 en 6,7 miljoen euro.

Partners

Sportverenigingen in het Pius Park pakten zich in maart 2017 samen om het gebied aan te pakken. Inmiddels hebben zich meer partners vanuit het onderwijs, wonen en zorg aangesloten. Het gaat nu om 22 partners, inclusief de gemeente. Het is de bedoeling dat de partners zelf ook op zoek gaan naar financiële middelen binnen de eigen organisatie of een subsidie of fonds aanvragen.

Centrale ader

"Het idee is dat er niet meer met auto voor de sporthal langs gereden kan worden. Er moet een centrale ader loop dat een soort boulevard is", zegt sportwethouder Timmermans. Een proef komend jaar om de weg voor de sporthal af te sluiten moet duidelijk maken hoe dat uitpakt. De boulevard wordt vanaf de Raadhuisstraat aangelegd. "De boulevard gaat dwars door het voetbalcomplex."

Aorta

In het plan kunnen auto's aan de rechterkant bij de tafeltennisverenging en atletiekbaan geparkeerd worden. "Er is een lus richting atletiekbaan. Dat wordt een soort kiss and ride route. In het plan wordt de weg de aorta van het gebied genoemd. Alle faciliteiten in het Pius Park zijn via deze weg te bereiken." Ook moeten de hekken rondom het park voor een deel verdwijnen. "Dan wordt voor de bezoeker duidelijk dat die welkom is en uitgenodigd wordt om naar binnen te lopen", denkt Timmermans.

Pijlers

De partners willen de komende tijd al aan de slag met drie pijlers. "Zoals het organiseren van laagdrempelige activiteiten", legt Anget Mestrom, wethouder gemeenschapsontwikkeling en sportbeleid, uit. "Ook zijn ze bezig met het opzetten van een backoffice. Verder denken de partijen al na over het beheer en onderhoud van dat gebied."

Als de raad een klap geeft op het voorstel van het vlotte scenario, dan worden de plannen komend jaar verder uitgewerkt. De boulevard en het centrale plein worden dan naar verwachting in 2023 aangelegd.

Meest gelezen

In memoriam: Renate van Rijn

De redactie | 2 okt 2022 15:09

Joost en Jopie maken showroom van woonkamer

De redactie | 29 sep 2022 15:35

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Achterruit van auto aan diggelen geslagen

De redactie | 3 okt 2022 09:27

Lees ook

Reuverse wint liedjesavond Wortelepin

De Reuverse Marina Claessen heeft met het liedje "Vastelaovend, det bis dich!", gezongen de leedjesa...

Koop je kaartjes voor Dancing Peel en Maas

Dancing Peel en Maas is hét dansprogramma van Omroep P&M. Uit elke dorpskern van de gemeente gaat e...

Testbus blijft in Panningen

De testbus van de GGD in Panningen bij het Huis van de Gemeente blijft zeker tot 17 januari staan. D...

Nieuwe poging om tractoren toe te laten op N277

De gemeente wil opnieuw aan de provincie voorstellen om tractoren toe te laten op de N277 tussen Maa...

Bevo Hc wint van Hasselt

Bevo HC heeft zaterdag in Hasselt met scherp geschoten tegen Initia Hasselt. De zwakke Belgen werden...

VNG roept gemeenten op informatie met Russen te blijven delen

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft naar alle gemeenten een brief gestuurd waarin staat ...