Panningen, Netherlands

Plaatsgebrek basisscholen Egchel en Panningen: nieuwe ruimte

Basisscholen De Groenling in Panningen en De Kemp in Egchel krijgen tijdelijk elders een ruimte om kinderen les te kunnen geven. De huidige huisvestingen zijn op dit moment te klein voor het aantal leerlingen.
Deborah Parren | 7 december 2021 15:10 | Aangepast op 7 december 2021 15:10
De Groenling krijgt er een ruimte bij in het voormalige Rabobankkantoor aan de John F. Kennedylaan. Bij basisschool De Kemp komt een extra unit met toiletten. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten als tijdelijke oplossing.

Derde klas

De basisscholen zijn de afgelopen jaren uit hun voegen gebarsten. Twee klassen van de Panningse school zijn al enkele jaren gehuisvest in Kinderdroom, de buitenschoolse opvang (BSO) van Hoera. Maar dat bleek nu toch niet genoeg te zijn, met name door de coronasituatie. Ook is er dit schooljaar een derde klas bijgekomen die niet meer in het schoolgebouw aan de Steenbakkerstraat past. Onderwijskoepel Prisma heeft daarvoor een noodscenario gemaakt.

Rabobankgebouw

Met het zoeken naar de beste tijdelijke oplossing voor het huisvestingsprobleem bleek het pand van de Rabobank het meest geschikt te zijn. Na de kerstvakantie krijgen kinderen van enkele klassen in het Rabobankgebouw les. Leerlingen spelen in de pauzes wel nog steeds op de speelplaats van De Groenling.

Unit

De Egchelse school zag de laatste jaren ook steeds meer kinderen naar school komen, mede door de ontwikkeling van Giel Peetershof. Bij de school aan de Kempstraat was al een unit geplaatst. Er zijn nu vijf klassen in het gebouw inclusief de unit gehuisvest. Groep 8 zit al noodgedwongen in een open ruimte in de school. Leraren moesten hun kamer al opofferen voor een andere groep. Daarnaast bleek dat er niet genoeg toiletten zijn voor het huidig aantal leerlingen. De gemeente verwacht dat de tweede unit een oplossing moet zijn voor de komende drie tot vijf jaar. "Daardoor is ruimte ontstaan om voor De Kemp een definitieve oplossing te zoeken zonder dat er acute tijdsdruk is", schrijft de gemeente.

Meer inwoners

In de dorpen groeit het leerlingenaantal de afgelopen jaren gestaag. Dat komt volgens de gemeente door de aanwas van nieuwe inwoners met schoolgaande kinderen. Ook worden er meer baby's geboren in Peel en Maas. De gemeente stevent af op een inwonersaantal van 45.000.In een Integraal Huisvestingsplan 2021-2036 is onlangs vastgelegd welke schoolgebouwen de komende jaren worden gerenoveerd of mogelijk nieuwbouw krijgen. Peel en Maas wil komend jaar aan de slag met basisschool De School in Maasbree en Kindcentrum de FavoRiet in Panningen.


De gemeente hoopt bij de start van het nieuwe schooljaar een definitieve huisvesting te hebben voor de scholen. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Meest gelezen

Joost en Jopie maken showroom van woonkamer

De redactie | 29 sep 2022 15:35

In memoriam: Renate van Rijn

De redactie | 2 okt 2022 15:09

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Achterruit van auto aan diggelen geslagen

De redactie | 3 okt 2022 09:27

Lees ook

Vragen over opvang vluchtelingen

De fractie van PvdA/GroenLinks vraagt aan het college of er voorbereidingen worden getroffen om vluc...

Inzamelingsacties Oekraïne: garage te klein

Inwoners geven doneren massaal producten voor de inwoners in Oekraine. De vrijgevigheid is groot mer...

Verkeerslichten onbruikbaar na brand

De verkeerslichten tussen Reuver en Belfeld zijn zondagavond enige tijd niet in gebruik geweest. Dat...

Peel en Maas kent stijging aantal woninginbraken

Peel en Maas staaat op plek vier in de top vijf van de Limburgse gemeenten met relatief de meeste wo...

Meer inwoners van Peel en Maas mogen stemmen

Bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen mogen meer inwoners van Peel en Maas gaan stemmen dan vi...

Veel kiezers in Beesel laten het afweten

In Beesel hebben een stuk minder inwoners de moeite genomen om een stem uit te brengen voor de gemee...